Den 4. juli: Amerikanerne fejrer uafhængighedsdag

Den 4. juli i 1776 underskrev og godkendte 12 af de 13 britiske kolonier på det amerikanske kontinent, Thomas Jeffersons endelige udgave af uafhængighedserklæringen.

Egentlig var den 2. juli tiltænkt som nationaldag, men med tiden blev det altså den 4. juli. Det var nemlig den 2. juli, at den kontinentale kongres vedtog, at de 13 kolonier skulle være frie og uafhængige stater. John Adams – en af de grundlæggende fædre og senere præsident – skrev således hjem til sin kone, Abigail, at denne dag fremover ville blive fejret med prompt og pragt.

Over hele landet, samles amerikanere på denne dag, i fejringen af deres lands uafhængighed fra det britiske styre. De mødes med familie og venner, holder barbecuefester og ser fyrværkeri. De iklæder sig det amerikanske flag – der også vajer på biler, i flagstænger og på kager. Det er svært, ikke at blive grebet lidt af stemningen, selvom man ikke er amerikaner.

For det var jo ikke blot USA der blev skabt den dag i 1776. Det var samtidig også en lang række demokratiske tanker og styreformer, som hele den vestlige verden i dag har bygget landene op omkring. Rent politisk altså. For det er kun USA, der har bygget en hel identitet og nationalfølelse på tanker og ideer alene.

I Danmark fejres dagen i Rebild Bakker.

4. juli er også dødsdag

På denne dag, har USA mistet intet mindre end tre tidligere præsidenter.

50 år efter vedtagelsen af uafhængighedserklæringen, døde både Thomas Jefferson og John Adams.

Fem år senere dør USA’s femte præsident, James Monroe.

Dog fødtes der også en kommende præsident, i 1872, hvor Calvin Coolidge, USA’s 30. præsident, blev født.

Frihedsklokken

En af USA’s kendte symboler på frihed, er den revnede klokke, Liberty Bell, der har hængt i regeringsbygningen i Pennsylvania siden 1751. Revnen kom allerede ved en af de første prøveringninger, og klokken bruges derfor ikke den dag i dag, af risiko for, at den fra helt fra hinanden.

I 1847 opstod der en historie om, at klokken havde ringet den 4. juli 1776 – på USA’s fødselsdag. Der findes ingen officielle optegnelser af det, hvorfor historien må anses som en and.

Er man i Philadelphia på USA’s uafhængighedsdag (eller er man interesseret i USA’s tidlige historie), er der rig mulighed for at tage på ture rundt og opleve de historiske vingesus.

Alt imens gør resten af landet sig klar til parader, fester og nationalfølelse i højeste potens.

Fyrværkeri den 4. juli

I USA er 4. juli-traditionen, at man ser fyrværkeri, men ikke selv affyrer det. Man samles ved udvalgte steder, og ser det pragtfulde show, som byen eller virksomheden har arrangeret.

Nogle af de bedste steder, man kan se fyrværkeri den 4. juli er:

  • Boston Pops Fireworks Display, Massachusetts. På Berkley St. kan man opleve spektakulært fyrværkeri over Charles River, samtidig med livemusik og god stemning.
  • Macy’s Annual 4th July Fireworks i New York City. Macy’s har stået for fyrværkeriet i storbyen i omkring 40 år nu, og de skuffer aldrig. Kan ses fra Brooklyn, Queens og Manhattan.
  • National Mall Independence Day Celebration i Washington D.C. Et populært sted til fejringen, og mange tager tidligt af sted, og holder picnic med familien, inden de nyder fyrværkeriet over de mange monumenter.
  • Music City, Nashville 4th July Celebrations i Tennessee. Historisk gader med et enormt fyrværkerishow, og naturligvis også arrangementer og musik i løbet af dagen.
  • Wawa Welcome America i Philadelphia. Oplev dagen i byen, hvor Uafhængighedserklæringen blev underskrevet. Her er der boder, musik, parader osv. gennem hele dagen, inden det afsluttes med fyrværkeri ved Benjamin Franklin Parkway.
  • 4th July AmericaFest at the Rose Bowl i Californien. Her får man det største show i det sydlige Californien. I Pasadena er der også koncerter, boder og alt man behøver til en god fest.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button