Memorial Day – national mindedag for faldne amerikanere

Memorial Day afholdes hvert år den sidste mandag i maj, som en hyldest for de, der kæmpede for USA, og betalte den ultimative pris for demokrati og fred. I USA er Memorial Day en national helligdag, hvorfor man taler om en hel Memorial Weekend. Er man i USA, skal man være opmærksom på, at der flere steder vil være lukket på denne dag.

Baggrunden for Memorial Day

Denne dag stammer tilbage fra Decoration Dayder opstod efter Den Amerikanske Borgerkrig. Grand Army of the Republic (en sammenslutning af nordstatsveteraner) etablerede Decoration Day, for at hædre de faldne soldater fra den blodige krig (omkring 620.000 amerikanere døde under Borgerkrigen.) På denne dag kunne amerikanerne udsmykke de forskellige krigsgrave med blandt andet blomster, for at vise deres taknemmelighed og ære de faldne.

I begyndelsen havde Nord- og Sydstaterne forskellige mindesdage for faldne soldater. I starten af 1900-tallet smeltede disse dage sammen til det vi i dag kender som Memorial Day – der efterhånden udviklede sig til at gælde en hædring af alle faldne mænd og kvinder i amerikansk militærtjeneste.

Denne dag er ofte også en markering på starten af sommeren, mens Labor Day ses som slutningen på sommeren. Det er nu også acceptabelt at bære hvidt tøj og hvide sko, men kun indtil Labor Day 🙂

På hundredeårsdagen for Memorial Days fødsel, underskrev præsident Johnson i 1966 en proklamation, der fastslå, at Memorial Day havde sin oprindelse i Waterloo, New York – selvom oprindelsesstedet er til kraftig debat.

Fejringer af Memorial Day i USA

De fleste amerikanere nyder naturligvis den forlængede weekend. Mange husker dog også på, hvorfor de egentlig har fri, ved blandt andet at flage med Stars and Stripes, eller besøge forskellige nationale kirkegårde og mindesmærker.

Der er tradition for at flage på halvt fra solopgang til middag. Efterhånden er denne dag blevet mindre og mindre en mindesdag, og mere og mere en dag til picnic, parader, sportsbegivenheder og familiekomsammen henover weekenden.

Alle skoler, de fleste virksomheder og ikke-essentielle offentlige instanser er lukket i dag. Det gælder dog ikke nationalparkerne, der mange steder har særlige events og ting at opleve, netop på denne dag.

Nationalparker og monumenter at opleve på Memorial Day

  • Vietnam Veterans Memorial

Her kan man opleve mindesvæggen med navne på de 58.000 faldne, The Three Soldiers / Servicemen og Vietnam Women’s Memorial. Ligger i Washington D.C og er åbent 24/7.

  • Korean War Veterans Memorial

“Fredoom is not free” – et udtryk, som besøgende vil støde på, ved dette monument. Her står 19 stålskulpturer stille under et hav af ansigter på en granitvæg, for at mindes de liv, der blev tabt under kampen for frihed. Et godt sted at lære historien omkring Koreakrigen.

Åbent 24/7 og ligger i Washington D.C.

  • World War II National Memorial

Ligeledes i Washington D.C., finder man mindesmærket for Anden Verdenskrig. Her ærer man de 16 millioner medlemmer af de væbnede styrker, støtten fra millioner på hjemmefronten og de 405.000 amerikanske soldater, der døde under krigen.

Her kan man blandt andet opleve en væg med 4.048 guldstjerner, 56 granitsøjler, Rainbow Pool – der symboliserer foreningen blandt de (daværende) 48 stater, syv territorier og District of Columbia.

  • Flight 93 National Memorial

I Shanksville, Pennsylvania kan man besøge mindesmærkes for Flight 93 – hvor man ærer de 40 passagerer og flypersonale på Flight 93, der mistede livet i en kamp mod flykaprerne, den 11. september 2001. På grund af flyets passagerer og personel, blev et angreb på USA’s lovgivende forsamlings bygning, Capitol, afværget.

Her er åbent det meste af dagen.

  • Mount Rushmore National Memorial

I South Dakota ligger Mount Rushmore. Oprettet i 1925, som hyldest for de første 150 år af USA’s historie, og med smukke udskæringer af tidligere præsidenter i Black Hills. Her er åbent alle dage, døgnet rundt (med undtagelse af juledag).

  • Gettysburg National Military Park

Slaget ved Gettysburg var et af de vigtigste slag under Borgerkrigen. Her hylder man ikke blot Nordstaternes sejr, men mindes også den påvirkning krigen havde på de lokale farmere og beboer. Her vil være en årlig parade.

  • National Mall & Memorial Parks

Her er der skruet helt op for patriotismen, og intet andet sted kan man opleve præsidentielle mindesmærker, hyldest af krigsveteraner og fejre alt hvad USA står for, som her. Oplev blandt andet Thomas Jefferson Memorial, Lincoln Memorial, Franklin Delano Roosevelt Memorial, World War II Memorial, Korean War Veterans Memorial, og Vietnam Veterans Memorial.

National Mall & Memorial Parks har desuden andre vigtige seværdigheder som Constitution Gardens, George Mason Memorial, John Ericsson Memorial, Old Post Office Tower, og Pennsylvania Avenue National Historic Site.

  • Chamizal National Memorial

Chamizal konventionen fra 1963 var en milepæl i forholdet mellem USA og Mexico, og for at hylde denne traktat, oprettede man dette nationale monument. Her kan man få en bedre forståelse for den årelange kamp over grænselandet mellem de to landet. Er åbent det meste af døgnet.

Særlige Memorial Day begivenheder

1. I Georgia kan man hjælpe med at hejse flagene på den nationale kirkegård ved Anderson National Historic Site.

2. Tag på ranger tours ved Antietam National Battlefield i Maryland.

3. Tag rundt i bunkerne på Point Loma ved Cabrillo National Monument i Californien.

4. Besøg en aktiv U.S. Coast Guard Station, og lær om den lange og heroiske histore bag US Coast Guard ved Cape Hatteras National Seashore i North Carolina.

5. I Kansas kan man udforske begivenheder og påvirkninger fra Borgerkrigen gennem tours, taler og fremvisninger ved Fort Scott National Historic Site.

6. Lyt til historier og genfortællinger af de, der tjente under den Fransk-Indianske Krig, ved Fort Stanwix National Monument i New York.

7. I Virginia kan man tage en historisk gåtur under den nationale kirkegårds oplysning ved Fredericksburg og Spotsylvania National Military Park.

8. På et historieevent i Pennsylvania kan man opleve patrioter fra Den Amerikanske Uafhængighedskrig ved National Historical Park.

9. I Louisiana kan der placeres flag ved hver af gravstenene, som marking på det sidste hvilested for veteranerne fra Borgerkrigen til Vietnamkrigen, inde i Chalmette National Cemetery ved Jean Lafitte National Historical Park and Preserve.

11. Lær om fortid og nutid fra forskellige historikere, der fortæller om alle krigene ved Kings Mountain National Military Park i South Carolina.

Små fakta om Memorial Day

#1. Faktisk har Kongressen fastlagt et helt specifik klokkeslæt for, hvilket minut, der officielt er mindestidpunktet. I 2000 blev det nemlig besluttet, at man opfordrer alle amerikanere til at stoppe op og mindes, når klokken slår 15.00 lokal tid. Baseballkampe holder pause kl. 15.00, og flere toget dytter på dette tidspunkt.

#2. I omegnen af 40 millioner amerikanere vil begive sig ud på motor- og landevejene i denne weekend. Mange oplever derfor at fejre Memorial Day i styg trafik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button