Oklahoma: The red country & Dust Bowl

Mange kender mest Oklahoma for Timothy McVeigh og Terry Nichols hadefulde, kujonagtige, uforståeligt skændige og grotesk ondsindede terrorangreb i 1995. Det var det værste terrorangreb i USA før 11. september 2001, og staten har siden forsøgt at kæmpe sig ud af den skamfulde skygge. Men Oklahoma har meget andet end støv og depression at byde på – staten har blandt andet givet verden parkometeret og Pitt’en (altså, Brad), og det sidste er et bidrag, man ikke glemmer lige med det samme.

Oklahoma – the sooner state

Det område, der i dag er delstaten Oklahoma, blev en del af USA under the Louisiana Purchase i 1803. Oklahoma har sit navn fra Choctaw-indianernes ord for ‘folk’ – okla og ‘rød’ – humma.

Efter Krigen i 1812, besluttede den amerikanske regering at flytte indianerstammer fra det østlige USA. De skulle til det ubeboede vest: Oklahoma, Kansas og Nebraska. Kongressen besluttede at gøre Oklahoma ‘kun for indianere’ i 1828. I 1834 blev området til Indian Territory for fem sydøstlige stammer. Mange fra Cherokee-stammen nægtede dog at forlade deres hjem i Mississippi. Den amerikanske hær blev sat ind for at fjerne dem, i en tvungen march, der i dag er kendt som Trail of Tears (tårernes sti).

Da borgerkrigen var slut, søgte rigtig mange hvide cowboys til Oklahoma, og de uberørte marker. Da der derefter blev bygget jernbane, blev indvandringen til den røde stat, endnu mere blomstrende. Regeringen blev tvunget til at lade et område af Oklahoma være til hvide amerikanere, der ønskede at bosætte sig her. Klokken 12.00 den 22. april i 1889, lød startskuddet til åbningen af landet, og titusinde valfarter over pletterne. De jagtede nyt land (tænk Far and Away med Tom Cruise og Nicole Kidman).

De, der allerede var ankommet, og havde fået deres land, blev kaldt sooners. Det er herfra Oklahoma har sin kælenavn, The Sooner State. 

Området blev herefter delt i Indian Territory og Oklahoma Territory.

Den 16. november 1907 blev de to territorier samlet optaget som USA’s 46. delstat – Oklahoma.

Dust Bowl-perioden og flugten mod vest

”To the red country and part of the gray country of Oklahoma, the last rains came gently, and they did not cut the scarred earth.”

Steinbecks vidunderlige indledning på klassikeren The Grapes of Wrath* står stadig som et monument over en periode, der havde altafgørende indflydelse på Oklahoma og hele USA. Dust Bowl-perioden fulgte i kølvandet på krakket på Wall Street i 1929 og var med til at cementere den økonomiske krise, Depressionen.

Dust Bowl-perioden bestod af en række voldsomme sandstorme, der ødelagde landbruget og økosystemet i blandt andet (og især) delstaten Oklahoma. Hele årtiet var så grimt, at det blev kaldt the dirty thirties (de beskidte  trediver).

En stor del af ulykken skyldtes, at landmændene ikke havde forstand på områdets økosystem. Der faldt alt for lidt nedbør i dette område, til de landbrugsmetoder, som man gjorde brug af. Hele det øverste jordlag lå pludseligt løst og tørt. Da stormene indtog området, var det en katastrofe, der fik voldsomme personlige og økonomiske problemer. Himlen blev simpelthen sort af de voldsomme sandstorme.

Mere end 400.000 kmblev ramt. Titusinde familier blev tvunget fra hus og hjem, og de måtte efterlade deres gård og ejendele, da de ikke kunne betale afdragene på deres jord. Det blev ydermere umuligt at dyrke afgrøder. I 1936 løb tabene op i $25 millioner om dagen. Det svarer til $450 millioner i dag.

De, der tog flugten ud af Oklahoma blev kendt som “Okies”. Vejen til et bedre liv var Route 66 mod Californien – karavaner af knuste ansigter og håbefulde hjerter søgte lykken udenfor Oklahoma.

Steinbeck brugte gerne et helt kapitel på en skildpaddes tur over vejen. Det er ikke svært at forestille sig, den symbolisme som skildpaddes langsommelige og farefulde færd har.

I 1940’erne vente fremgangen tilbage til Oklahoma. I 1970erne kørte økonomien derudaf, som følge af en blomstrende olieindustri.

Pretty Boy Floyd

Oklahoma har en lang outlaw-tradition. Under Depressionen blev Oklahomas banker hjemsøgt af Pretty Boy Floyd. Pretty Boy søgte eftersigende ly hos fattige familier på landet, når han var på flugt, og gerne gav dem $1.000 for et sted at sove og et måltid mad. De hårdt ramte Okies forstod og holdt af deres lokale Robin Hood, men FBI fyldte ham med bly en oktoberdag i 1934. Mellem 20.000 og 40.000 mennesker deltog i Floyds begravelse – den største i Oklahomas historie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to top button