Lær om og oplev Arizona fra A til Z

Arizona har hundredevis af års historie, tusindevis af utrolige steder man kan opleve, og adskillige af fun facts, som man kan lære. For at lære alt om Arizona, vil det kræve meget mere end 26 bogstaver, men denne liste er ikke desto mindre en god start.

A – Antelope Canyon

Alaska

Antelope Canyon i det nordlige Arizona er en smuk of dyb kløft, der ligger Navajo-reservatet, nær byen Page.

B – Beale

© wikipedia

I 1857 fik Edward Fitzgerald Beale til opgave af Kongressen at konstruere en vej til vogne. Vejen skulle gå fra det nordlige Arizona til Colorado-floden. Udformingen af den primitive grusvej var unik, fordi man brugte kameler som pakkedyr, for at finde ud af om de kunne tilpasses det sydvestlige USA. Derfor blev vejen efterfølgende kaldet for Beale Camel Road. Beale’s Wagon Road fungerede som en vigtig tværstatslig hovedvej i 1860’erne og 1870’erne, inden den blev erstattet af en jernbane og senere af Route 66.

C – Colorado River

Colorado-floden er uhyre vigtig for hele regionen. Det er denne flod, der løber gennem Grand Canyon, og denne flod, der er kontrolleret ved Hoover Dam. Floden er 2,334 kilometer lang.

D – Diversitet

Ikke blot er folket, sproget og kulturen meget forskelligartet i Arizona. Naturen byder også på et væld af diversitet.

E –  Edward Abbey

Arizona

Forfatteren Edward Abbey er også kendt som ‘vestens Thoreau’. Abbeys skriverier om særligt miljøet var til dels inspireret af arbejdet som park ranger.

F – Francisco Vázquez. de Coronado

Selvom han ikke var den første spanier, der betrådte Arizonas jord, huskes han ofte som en af de mere prominente på grund af længden af sin rejse. Udforskerens ekspedition fandt dog aldrig den legendariske Seven Cities of Gold. Til gengæld var ekspeditionen de første europæere, der så Grand Canyon og Colorado River.

G – Grand Canyon

Man kommer ikke udenom det spektakulære Grand Canyon, der kan opleves både fra nord- og sydsiden. Kløften er formet af den mægtige Colorado River, og har siden 1919 været en nationalpark og et yderst populært turistmål.

H – Havasupai Indian Reservation

Supai Village i Arizona er hjem for Havasupai – den mindste indianerstamme i USA, og det eneste sted på jorden, hvor posten stadig bliver leveret af æsler. Millioner besøger hvert år Grand Canyon (og med god grund), men størstedelen går glip af Supai, og den betagende omgivende natur. Et af de mest spektakulære steder er vandrestien, Havasu Falls, men det er lidt svært at nå hen til det blågrønne vand og vandfald. Supai er faktisk ikke forbundet med resten af USA via vej, og du kan kun komme derhen via helikopter, på fods eller på æsel- eller hesteryg.

Hvis man har lyst til at gå tilbage i tiden, og sansynligvis få en af de mest autentiske oplevelser, som man kan få i USA, skal man virkelig ikke gå glip af Supai.

I – Indfødte

I Arizona bor der flere stammer af indfødte end i nogen anden delstat. Hele 21 anerkendte stammer kalder denne stat for hjem. Omkring en fjerdedel af delstatens areal er bosat af disse stammer.

J – Jerome

Jerome er en af de mange spøgelsesbyer, der ligger rundt omkring i hele USA. Dette var en mineby, der nu står helt øde hen, men som viser en del af Arizonas historie.

K – Kingman

Kingman er kendt som ‘Hjertet af Route 66’, fordi det længste bevarede stykke af den legendariske rute går gennem byen.

L – London Bridge

Arizona

Ja, der ligger faktisk en London Bridge i Arizona. Og det er faktisk en ægte London Bridge – for den blev købt i 1831 for den nette sum af $2,46 millioner. Tidligere gik denne bro altså over Themsen.

M – Meteor Crater

Meteor Crater . også kendt som Barringer-krateret – et et nedslagskrater nær Winslow. Krateret blev dannet for 50,000 år siden. I modsætning til andre nedslagskratere, har dette ikke lidt nedbrydning, på grund af det tørre og varme klima. Meteor Crater er et af ialt 182 nedslagskratere på Jorden. Krateret her minder så meget om månens krater, at NASA brugte dette til træning af Apollo-astronauter.

N – Nationalparker

Udover Grand Canyon har Arizona et væld af parker – både nationale og statsparker. Man bliver aldrig helt færdig med at udforske Arizonas betagende og unikke parker og natur.

O – O’Connor

Sandra Day O’Connor blev den første kvindelige dommer i Højesteret. Hun var ofte en swing vote. 

P – Petrified Forest

Endnu en særlig naturoplevelser får man her i Petrified Forest National Park. Denne nationalpark er kendt for sine forstenede træer, som er cirka 225 millioner år. Parken har omkring 650,000 besøgende hvert år, særligt i sommermånederne.

På sin timelange køretur gennem nationalparken, kan man opleve dyreliv som prærieulve og naturligvis det spektakulære syn af de mange forstenede træer.

Q – Quartzite

Mineraler og sten har altid spillet en vigtig rolle i Arizonas historie. Det gælder også quartzite.

R – Route 66

Som skrevet, går det længste oprindelige stykke af The Mother Road igennem Arizona. Skal man opleve mest muligt af den ikoniske rute, er Arizona altså et rigtig godt bud.

S – Sol

I Arizona er det smukke solop- og nedgange, og solen er blevet et symbol på delstaten, der også har en sol på sit flag.

T – Tubac

Tubac er en historisk by i Santa Cruz – området. Det var den første permanente spanske bosættelse i området, men O’odham-folket forviste dem i 1800-tallet. Senere bosatte minere og landmænd sig her, men byen er mest kendt for sine kunstnere og for at være stedet hvor historie og kunst mødes.

U – Undergrund

Arizona har mange gamle undergrundstunneller og miner. De forladte er for farlige, men der er stadig nogle, der er åbne for offentligheden. The Gold Road Mine, der ligger ved Oatman, tilbyder for eksempel ture.

V – Vulkaner

I Arizona kan hele familien bestige en vulkan. I det nordlige Arizona ligger der nemlig mange yngre, men uddøde, vulkaner. Næsten alle bakker og bjerge mellem Grand Canyon og Flagstaff er oprindelige vulkaner.

W – Wild West

Arizona ligger lige midt i det vilde vesten. Det vilde vesten er en periode i slutningen af 1800-tallet fyldt med legender, historier og kultur. Det var på denne tid, at USA troede på Manifest Destiny – at USA skulle ekspandere mod vest, for at opfylde sin skæbne. Tag for eksempel forbi byen Holbrook, for at få en rigtig Wild West – oplevelse.

X – Xeriscaping

Xeriscaping er processen med landskabspleje eller havearbejde, der reducerer eller eliminerer behovet for kunstvanding.

Y – Yuma

Yuma har været et vigtigt landbrugsområde siden 1930’erne. I dag er det det eneste større landbrugsområde i Arizona.

Z – Zeniff

Zeniff – endnu en spøgelsesby – var en by bosat af mormoner. Byen ligger tæt på Holbrook. Byen blev oversømmet og forladt i 1933, og i dag står blot et bar adobe-vægge tilbage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button