Patriot Day – mindedag for 11. september i USA

Patriot Day er en årlig mindedag, der afholdes på årsdagen for terrorangrebet den 11. september i 2001. Her mindes man de faldne og sårede. Mange amerikanere kalder Patriot Day for 9/11 eller September 11. 

Patriot Day er ikke en offentlig helligdag. Forretninger, parker og virksomheder har derfor normale åbningstider.

På foranledning af præsidenten, flager amerikanerne med Stars and Stripes, ligesom alle offentlige bygninger og forretninger gør. Der flages med halv, for at vise sin respekt til de faldne under 9/11-terrorangrebet. Der er mange, der afholder et minuts stilhed klokken 14.46 dansk tid. Det var det tidspunkt, hvor det første fly ramte World Trade Center. Der er nabolag og områder, hvor der vil være særlige gudstjenester. Der er også mange amerikanere, nok særligt de, der mistede en de havde nær, der ligger blomster og besøger mindesmærker.

Terrorangrebet den 11. september 2001 var ikke blot et angreb på byen New York, det var en syl, der ramte lige ind i den amerikanske sjæl. Et angreb, der for altid ændrede USA og dets indbyggere. Overalt i USA, kan man opleve forskellige mindesmærker og skulpturer, alle opført for at amerikanerne til stadighed kan minde sig selv og hinanden om, at de aldrig glemmer 9/11. Er man i USA på denne dag, og vil ære de faldne kan man besøge en af de hundredvis af mindesmærker rundt om i landet. Læs mere her. Mindesmærkerne kan naturligvis også besøges på årets andre dage, hvis man ikke har mulighed for det på Patriot Day.

Den 11. september i 2001 blev fire fly hijacked. Terroristerne fløj tre af dem ind i de to tvillingetårne og Pentagon – USA’s forsvarsministerium. Det fjerde styrtede ned på en mark nær Shanksville, Pennsylvania. Det blev det værste terrorangreb i USA’s historie. Knap 3,000 mennesker mistede livet.

Angrebene ændrede den amerikanske selvforståelse, og er der noget amerikanerne stadig kan blive enige om, så er det at de ‘aldrig vil glemme’.

Patriot’s Day

Patriot Day skal ikke forveksles med Patriot’s Day (også kendt som Patriots Day), der afholdes i april i delstaterne Maine og Massachusetts. Den dag er til for at huske kampene i Lexington og Concord i 1775 – to af de tidligste kampe i Den Amerikanske Revolution.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button