Ting du måske ikke vidste om Pennsylvania

1. Den 2. februar i 1886 havde man den første officielle Groundhog Day i Pennsylvania. Groundhog’en blev kaldt for Punxsutawney Phil, og byen blev kaldet for ‘verdens vejrhovedstad.’

2. William Penn – grundlæggeren af kolonien Pennsylvania – blev først amerikansk statsborger i 1984. Penn døde i 1718. For at hædre Williams plads i og indflydelse på den amerikanske historie, tildelte man ham og hustruen Hannah statsborgerskab i 1984.

3. Under Anden Verdenskrig besluttede man at slå Philadelphia Eagles og Pittsburgh Steelers (amerikansk fodboldhold) sammen til et hold, for at have mulighed for at stille med et helt hold i NFL. Det var ikke et populært træk.

4. I 1981 levede der 1,000 mennesker i Centralia. I 2010 var det tal skrumpet til 10 personer. I dag er den så godt som forladt. Hvad er der sket? Siden 1962 har der været en kulminebrand under jorden, med udledning af giftige gasser og ødelagte veje. Man mener, at branden kan fortsætte i yderlige 200 år. Der er nok ikke nogen, der tænker, at dette er det perfekte sted at bosætte sig. Men det er heller ikke længere muligt. Siden 2009 har delstatsregeringen opkøbt alle ejendomme, og gjort det forbudt at slå sig ned i den brændende og giftige by.

5. På den ikoniske Liberty Bell har man stavet delstaten ‘Pensylvania’. Det var på den tid en af de godkendte stavemåder.

6. Siden Sylvester Stallone gav byen Philadelphia den store Rocky Balboa-statue i 1982, har man i byen ikke været helt enige om hvor den skal stå og ikke mindst, om den overhovedet skal stå i byen.

7. Chokoladeskaberen bag Hershey, Milton S. Hershey var fra Pennsylvania. Milton og hustru Kitty havde planlagt at tage med Titanic, men de ændrede planer i sidste øjeblik, og tog med et andet skib.

Flere fakta om Pennsylvania

8. En af verdens mest berømte taler, Abraham Lincolns ‘Gettysburg Address’ foregik i Pennsylvania. Den korte og kraftfulde tale er sidenhen blev fremhævet og analyseret i bund, og står i dag som en af de bedste taler nogensinde.

9. Amish-folket blev grundlagt i Pennsylvania, og i dag kan man besøge Lancaster, hvis man vil opleve Amish-folket på tæt hold.

10. I Gravity Hill tror man ved første øjekast, at tyngdekraften er trådt ud af kraft. Vandet løber opad her,  og bilerne triller opad. Men, det er nu bare synsbedrag – landskabet snyder nemlig øjenene, så en bakke synes at gå opad, når den faktisk går nedad.

11. USA’s første tankstation åbnede i Pittsburgh i 1913.

12. Verdensrekorden for længste navn går til en indbygger i Philadelphia. Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff, Senior blev født i Tyskland i 1904, og brugte ikke altid sit fulde navn på hele 590 bogstaver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to top button