Presidents’ Day: Dagen, hvor man hylder præsidenterne

Presidents’ Day er en føderal helligdag, der afholdes den tredje mandag i februar. Oprindeligt blev blev dagen oprettet i 1885, som fejring af USA’s første præsidents fødselsdag – nemlig George Washington.  Efter 1971 blev det til det man kender som Presidents’ Day i dag. Mens der er mange stater, der har individuelle mærkedage for at fejre Washingtons og Lincolns fødselsdage i februar, er Presidents’ Day i dag set mere som en hyldest til ALLE amerikanske præsidenter. 

Hvordan Presidents Day startede

Historien om denne helligdag går tilbage til 1800. Efter USA’s første præsident, George Washington, døde i 1799, blev hans fødselsdag den 22. februar, en mindesdag.

Man undervurderede ikke Washingtons betydning for USA’s historie, og man oprettede flere hyldester til den første præsident, herunder Washington-monumentet i 1848. Man har desuden opkaldt universiteter, USA’s hovedstad og en delstat efter George Washington.

Washingtons fødselsdag blev fejret gennem det meste af det 19. århundrede. Men det ar først i 1870’erne, at det blev en føderal helligdag. I 1879 underskrev Præsident Rutherford B. Hayes loven, og gjorde det officielt.

Fra 1885 fejrede hele landet Washingtons fødselsdag som en decideret helligdag.

Uniform Monday Holiday Act.

Man gik fra at fejre Washingtons fødselsdag til at fejre Presidents’ Day i 1960’erne. Her foreslog Kongressen nemlig Uniform Monday Holiday Act, der skulle skabe endnu en tre-dages lang weekend. Man ønskede samtidig at samle forskellige føderale fastsatte mærkedage til en bestemt mandag.

Med denne lov ønskede man at samle fejringerne af både Washingtons og Lincolns fødselsdag (Lincolns fødselsdag var den 12. februar.) Det bakkede man ikke helt op om, men man vedtog alligevel at flytte dagen, i 1968. Det trådte officielt i kraft i 1971, da Præsident Nixon udstedte en præsidentiel order. Fejringen af Washingtons fødselsdag blev herefter fejret den tredje mandag i februar.

Præsidenter, der fejres denne dag

Nixons order kaldte den flyttede helligdag for Washington’s Birthday. Men der gik ikke længe inden det blev til det vi kender i dag, i hvert fald i store dele af befolkningen. Dette blandt andet fordi, man i befolkningen begyndte at se dagen som fejring af både Washington og Lincoln. Gennem årene ændrede navnet på helligdagen sig, og i starten af det 21. århundrede, havde halvdelen af delstaterne taget termen Presidents’ Day til sig.

Som tiden er gået er det blevet mere og mere en fejring af alle præsidenter, og ikke blot Washington og Lincoln. Det er (naturligvis) ikke alle, der mener, at alle præsidenter bør fejres i lige linje med de store præsidenter, som Lincoln og Washington var.

Den føderale regering har holdt fast i, at dagen er en fejring af USA’s første præsident. I befolkningen er holdningen efterhånden en anden.

Da det er en føderal helligdag har det offentlige lukket på denne dag.

Hvordan fejres Presidents’ Day?

Præcis ligesom den 4. juli ses denne dag som en patriotisk fejring. Der er forskellige historiske “genskabelsesevents” og optrin, fejringer, parader og fokus på USA’s højeste embede generelt. Mange skoler vil inden dagen undervise eleverne i præsidentielle bedrifter og historer. Her vil der være fokus på Washington og Lincoln. Der er især fejringer og ceremonier i hovedstaden, Washington D.C.

På grund af de modstridende opfattelser af, hvad denne dag egentlig fejrer, er der mange udgaver af navnet:¨

  • Washington’s Birthday (den officielle)
  • Presidents’ Day (den kommercielle, der fejrer ALLE præsidenter – præsidenternes dag)
  • President’s Day (Washingtons dag)
  • Presidents Day (Præsident-dag)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button