Rose Parade i Pasadena skyder det nye år i gang med pomp og pragt

Rose Parade (The Tournament of Roses Parade) er en årlig begivenhed i Pasadena, Californien, hvor et nyt år bliver budt velkommen, med en rigtig amerikansk parade, der byder på musik, bands, festligt dekoreret “floats”, heste, og et orgie af blomster og udsmykninger. 

Hver 1. januar (med mindre nytårsaften er en lørdag – så rykker begivenheden til den 2. januar) afholdes en spektakulær parade i Pasadenas gader, typisk fra klokken 8.00. Efterfølgende afholder non-profit organisationen, Pasadena Tournament of Roses Association – der står bag Rose Parade – den såkaldte Rose Bowl – en af de helt store footballkampe inden for college football, der spilles på Rose Bowl Stadium.

Kampen, og den historiske parade, der blev afholdt for 130. gang i 2019, er en del af organisationens “America’s New Years Celebration”. Et nytår skal naturligvis fejres efter amerikanske forhold – og det bliver det også i Pasadena.

Paraden bliver fulgt af tusindevis langs ruten, og af millioner foran skærmen, via adskillige tv-stationer. Man kan se tidligere parader på. nettet. For eksempel er her Rose Parade 2019:

Hvert år har paraden et tema. I 2019 var årets tema var “Melody of Life” for at hylde det fælles sprog, vi alle deler: Musikken. I 2021 var temaet “Dream. Believe. Achieve.” Det tema blev dog, sammen med paraden og hele arrangementet, rykket til 2022, på grund af Coronakrisen.

Historien bag Rose Parade

The Tournament of Roses Parade har været afholdt hvert år siden 1890. Den traditionsrige begivenhed har kun været aflyst fire gange: Tre gange under Anden Verdenskrig og i 2021 på grund af Coronakrisen. Det var amerikanere, der kom fra østkysten, og som ønskede at vise deres nye hjems milde vinter med blomster og solskin frem – der først startede paraden. Rosefestivallen var en realitet.

Footballkampen blev tilføjet i 1902, for at hjælpe med at dække nogle af omkostninger ved paraden. De erstattede de tidligere polokampe, tovtrækkerier og hestevæddeløb.

Ruten er knap 9 kilometer lang, og det tager den lange og spektakulære parade cirka to timer at fuldføre ruten.

Det tager næsten et år at bygge en “float”, så stort set når paraden er rullet gennem gaderne, går håndværkerne i gang med arbejdet til næste års parade. I halvanden dag efter paraden, er de flotte “floats” på udstilling, så amerikanere og turister kan få et nærmere kig på alle blomsterne og dekorationerne.

Marching Bands i Rose Parade

Marching Bands er en klassiker, også i denne nytårsparade. Her vil nogle af landets allerbedste Marching Bands deltage – og hvis man har prøvet at opleve en college footballkamp ved man, hvor superb en stemning, de bands kan skabe. Ingen parade i USA uden et Marching Band!

De to universiteter, der spiller i dagens Rose Bowl, er traditionelt set også altid repræsenteret ved hver deres “float” akkompagneret af hver deres universitetsband.

Rosedronningen og prinsesserne

Hvem husker ikke, da Donna Martin i Beverly Hills 90210 stillede op til at blive en del af Rose Parade? Hun blev dog ikke dronning. Det var noget med hendes voldlige ekskæreste Ray, og hendes nylige quarterback-kæreste og et slagsmål. Men hun blev en del af Rosehoffet som en af de 6 prinsesser. Naturligvis.

Det er en helt ægte ting, og hver september dyster omkring 1.000 unge og smukke californiske kvinder om at blive en del af det eftertragtede hof – Rose Royal Court –  og dermed paraden.

Rosehoffet har deres helt egen “float”, de er med til footballkampen, og de er repræsentanter for den prestigefyldte Tournament of Roses.

Andre fakta om Rose Parade

  • Da organisationen bag paraden er non-profit er de afhængige af frivilligt arbejde. Heldigvis står omkring 65.000 frivillige hvert år klar til at hjælpe til, så Pasadena kan få deres traditionsrige nytårsfejring.
  • The Tournament of Roses var med i filmen “The Bee Movie” fra 2007.
  • I 2014 havde paraden sin første homoseksuelle vielse.
  • Læs om paraden på https://tournamentofroses.com/events-calendar/the-130th-rose-parade/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button