Aprilsnar i USA: Her er de bedste ‘April Fools’ gennem tiderne

Aprilsnar er ikke en amerikansk opfindelse – den stammer eftersigende fra Frankrig. Det er i hvert fald en tudsegammel tradition, at folk laver gas med hinanden på denne dag. Men uanset hvor den fjollede dags traditioner og jokes stammer fra, er der gennem tiderne røget nogle gode practical jokes og pranks af sted i USA. Dem kigger vi nærmere på her.

1. Aprilsnar: Mount Edgecumbe i udbrud, 1974

Indbyggerne i den lille by Sitka i Alaska vågnede op til et chokerende syn. Sorte skyer steg op af krateret fra Mount Edgecumbe – den nærvedliggende vulkan, der ellers længe havde været uddød. Folk styrtede ud af deres hjem, for at se nærmere på det spektakulære syn. Frygten var stor og panikken spredte sig, da folket var bange for, at vulkanen igen var aktiv og kunne gå i udbrud når som helst. Hurtigt sendte man en helikopter op, for at undersøge sagen, og da piloten kiggede ned i det røgfyldte krater, blev han forbløffet.

Det vidste sig nemlig, at røgen kom fra 70 af brændende bildæk. I sneen var der skrevet ‘April Fools’ (aprilsnar)

Der var en lokal fidusmager, Porky Bickar, der havde været på spil. Han havde planlagt spøgen i tre år. En lokal fortælling går på, at da Mount St. Helens gik i udbrud seks år senere, skrev en Sitka-beboer til Porky for at fortælle ham, at “denne gang er du gået for langt!”

2. Venstrehånds-burgeren, 1998

Burger King introducerede i 1998 en specieldesignet whopper. Den populære burger kunne nu fås i en helt særlig udgave for de venstrehåndede. Burgerkæden annoncerede den nye burger i en helsidesannonce i USA Today. I følge annoncen ville den nye whopper indeholde præcis de samme ingredienser som altid, men denne var altså roteret 180-grader. Hermed skulle den ligge meget bedre i hånden på de venstrehånede.Tusindevis af kunder valfartede til Burger King-restauranterne for at få en “lefty” whopper.

3. USA læser ikke mere, 2014

National Public Radio (NPR) lagde i 2014 et link op på deres Facebookside med titlen “Why doesn’t America read anymore?” Linket førte til et besked hvor der stod, at rigtig mange mennesker kommenterer en historie, uden af have læst hele artiklen. Beskeden her bad læserne om, IKKE at kommentere, hvis de havde læst linket. Meeeen, folk kommenterede med det samme, at de da bestemt læste. Oxymoron, ja tak.

4. Aprilsnar: Taco Bell køber klenodie, 1996

Den populære fastfoodkæde, Taco Bell lavede en af de fede pranks i 1996. I syv store aviser indrykkede de helsidesannoncer med et nyt og interessant markedsføringstiltag. Taco Bell havde nemlig købt selveste Liberty Bell, for at mindske landets store gæld. Til gengæld ville de så omdøbe til Taco Liberty Bell. Genialt af et firma, hvis logo unægteligt ligner den originale Liberty Bell. Men hos National Historic Park i Philadelphia synes man nok ikke, at det var verdens bedste idé. Her modtog man hundredevis af oprevede amerikanere, der bestemt ikke synes, at man skulle gøre en nationalt klenodie til et kommercielt brand.

Dagens bedste citat kom fra Det Hvide Hus’ daværende pressesekretær, Mike McCurry. Da man spurgte ind til salget, svarede han kvikt, at man også havde solgt Lincoln Memorial. Det skulle for fremtiden kendes som Ford Lincoln Mercury Memorial.

5. Månen er lavet af ost, 2002

Mange var som børn overbeviste om, at månen jo i virkeligheden var en stor ost. Det bekræftede NASA i 2002. De lagde nemlig et billede op på deres hjemmeside der viste et nyt billede af månen. Med billedet bekræftede de, at månen rent faktisk var lavet af os. De påstod, at billede faktisk var taget tilbage i 1965 af Ranger 9 få minutter før landing. Fakta var herefter bekræftet af astronomer, der brugte et nyt kamera på Hubble Space Telescope. Slutteligt forklarede NASA, at månen også – ligesom al ost – havde en udløbsdato.

6. Ny fantomspiller til Mets, 1985

George Plimpton kunne i 1985 fortælle New York Mets – fans, at baseballklubben havde indkøbt en ny superspiller. Den nye pitcher, Sidd Finch, havde godt nok aldrig spillet baseball før, men han havde lært at pitche med perfektion i et tibetansk tempel. Han kunne faktisk kaste en baseball med 270 km/t – 104 km/t hurtigere end nogen anden. Fansene var helt oppe at ringe, og de hungrede efter mere information om denne nye stjerne. Men Sidd eksisterede kun i Plimptons fantasi. Plimpton havde endda lagt et clue in i overskriften: “He’s a pitcher, part yogi and part recluse. Impressively liberated from our opulent life-style, Sidd’s deciding about yoga —and his future in baseball.” Første bogstav i hvert ord gav nemlig:  “H-a-p-p-y A-p-r-i-l F-o-o-l-s D-a-y — A-h F-i-b”.

7. En omgang mere med Nixon, 1992

NPR’s Talk of the Nation kunne i 1992 afsløre, at Richard Nixon ville stille op som præsidentkandidat igen. Hans nye kampagneslogan skulle her være: “I didn’t do anything wrong, and I won’t do it again.” Med til denne annoncering var lydklip af Nixons kandidattale. Lytterne var oprevet og i chok. I anden halvdel af programmet, kunne værten dog afsløre, at det var en aprilsnar, og at Nixons stemme i virkeligheden kom fra komikeren, Rich Little.

8. Aprilsnar: Mand kan flyve ved hjælp af egne lunger, 1934

Rigtig mange amerikanske aviser – herunder New York Times – udgav et billede af en mand, der fløj alene i kraft af sin lungekapacitet. Artiklerne besked den nye opfindelse af mekanikken som mirakuløs. Manden, den tyske pilot, Erich Kocher, pustede ind i en boks på sit bryst. Dette aktiverede så rotationer, der lavede en kraftig sugeteknik, der løftede ham op. Hans landningsgear var ski.

Aviserne var hoppet på en aprilsnar. Historien blev først offentliggjort i Berliner Illustrirte Zeitung, og den nåede de amerikanske breddegrader via Hearst’s International News Photo agentur. Her var man ikke alene hoppet på joken, man havde også videregivet den. I den originale artiklen hed piloten Erich Koycher – et spinoff på det tyske ord for at hvæse; keuchen.

9. Tegneseriefigurer bytter plads, 1997

Da mange tegneseriefans åbnede deres aviser, opdagede de, at deres yndlingsfigurer og serier så helt anderledes ud. Samtidig var der også pludselig figurer fra andre tegneserier. Det var ren ragnarok. 46 tegnere var gået sammen om denne aprilsnar, da de aftalte at tegne hinandens tegneserier for en dag. Hermed blev temaer, udtryk og figurer totalt vendt på hovedet, i et stort miskmask.

10. Space Needle er kollapset, 1989

Et komedieshow i Seattle startede deres program med at fortælle en kæmpe nyhed: Seattle Space Needle var kollapset. En reporter annoncerede nyheden sideløbende med adskillige billeder af Space Needle, der lå på siden blandt murbrokker. Værten af programmet fortalte efter en reklamepause, at nyheden altså var en aprilsnar. Men, tusindevis af amerikanere var blevet narret. De ansatte på Space Needle modtog eftersigende flere end 700 opkald fra bekymrede seere, og alarmcentralens linier var rødglødende. Folk ville bare vide hvad dælen der var sket.

11. Spritkørsel på internettet, 1994

John Dvorak skrev en vild historie i magasinet, PC Computing i 1994. Her kunne han berette om en lov, der var på vej gennem Kongressen. Loven ville gøre det ulovligt at bruge internettet, hvis man var beruset. Det ville også blive forbudt at diskutere seksuelle ting på offentlige netværk. Loven havde nummeret 040194 (1. april 1994) og hed Lirpa Sloof – et tydeligt anagram af April Fools. Dvorak forklarede at loven var blevet til, fordi internettet ofte blev beskrevet som en informationsmotorvej, og at Kongressen åbenbart troede, at det at være fuld på en motorvej er en dårlig idé – uanset hvilken motorvej det drejede sig om. Denne artikel skabte stor opstandelse, og mange vrede opkald til senatoren Ted Kennedy. Dennes kontor måtte udgive en officiel afvisning af rygtet om, at Ted stod bag loven.

12. Aprilsnar: Texas hædrer seriemorder, 1971

Repræsentanternes Hus i delstaten Texas vedtog enstemmigt en resolution, der ærede Albert DeSalvo. Man skrev, at at han officelt var blevet anerkendt af staten Massachusetts for sine aktiviteter og utraditionelle teknikker indenfor befolkningskontrol og psykologi. Politikerne i Huset blev noget forlegen, da de opdagede, at DeSalvo var en seriemorder, kendt som “the Boston Strangler”. Han havde indrømmet, at han havde myrdet 13 kvinder.

Resolutionen var blevet indledet af repræsentanterne Tom Moore og Lane Denton, der sagde, at de ønskede at demonstrere, at “ingen læser disse love eller resolutioner”. Hvad der startede som en aprilsnar, blev pludselig til en lang næse for rigtig mange politikere.

13. Thomas Edisons evner har ingen grænser, 1878

Efter Thomas Edison havde opfundet fonografen i 1887, troede amerikanerne ikke, at der var grænser for hans intellekt. Det udnyttede et magasin i New York. De skrev nemlig, at Edison netop havde opfundet en maskine, der kunne omdanne jord til afgrøder og vand til vin. Han kunne dermed stoppe verdenens hungersnød. Flere aviser landet over kopierede artiklen, og hyldede Thomas Edison. Efterfølgemde udgav magasinet en artikel med overskriften: “They Bite!” (de bed på).

14. Lovgivende forsamling kollapset, 1933

På forsiden af Madison Capital-Times kunne man i 1933 læse, at Wisconsins lovgivende forsamling lå i ruiner på grund af en række mystiske eksplosioner. Ved artiklen var et billede af bygningen i forfald. Rigtig mange mennesker hoppede på aprilsnaren, og mange var stærkt oprevet. Efterfølgende mente mange læsere, at det var en hensynsløs joke. Historien bød også på, at eksplosionerne var forårsagede af store mængder gasarter, der var fremkommet efter flere ugers debat i forsamlingen. At den lovgivende forsamling var faldet sammen på grund af for meget varm luft, kunne mange slet ikke se det morsomme i.

15. Karma for racisme, 1960

Tidligt i 1960 klagede en tv-seer til et tv-selskab, fordi seeren havde set en sort mand kysse en hvid kvinde. Selskabet var så bange for at krænke nogen, at de sendte en leder ned til seeren, for at forklare situationen. Selskabet gjorde meget ud af at fortælle, at de ved en fejl havde sendt programmet i forkert kontrast, hvorfor manden i programmet så sort ud. Men han var altså hvid. Da Paul Krassner (redaktør på et satirisk undergrundsblad) hørte dette, tog han straks til genmæle. Han opfordrede alle sine læser til at skrive til tv-selskabet, efter et ligegyldigt program der blev sendt 1. april. Her skulle de beskrive, at de var blevet krænket, men ikke over hvad. Det resulterede i panik hos tv-selskabet, der gennemgik programmet om og om igen, for at finde frem til det, der kunne have krænket seerne.

16. Graviditet afslørede foran hele klassen, 2014

Stephen Barrows, professor på Aquinas College, havde en meget streng regel med, at hvis en elevs telefon ringede i timen skulle samtalen sættes på højtaler. Det galt også for Taylor Nefcy, da hendes telefon ringede. Opkaldet kom fra graviditetsklinikken, der kunne afsløre, at Taylor var gravid. De fortalte også, at de nok skulle hjælpe hende, nu da faderen ikke var inde i billedet. Stephen var flov og undskyldte, og fortalte Taylor, at kun bare kunne tage den af højtaler. Men Taylor kunne fortælle professoren, at det var helt okay. Hun havde forventet det svar, og faktisk havde hun allerede valgt et navn til barnet. Det skulle hedde April og Fools til mellemnavn.

17. Aprilsnar: Viagra til hamster, 2000

The Independent kunne fortælle, at forskere i Florida havde opfundet et viagra-lignende middel til at behandle sexuelt frustreret kæledyr, såsom hamster. Dyrlæger havde ikke taget godt imod denne nyhed – tværtimod – men artiklen lagde vægt på, at der var meget få ting, der var mere sørgerligt end et kæledyr, der led af at føle sig seksuelt utilstrækkelige. De skrev blandt andet, at “det er ikke uvant for et marsvin at sidde i sit bur og tænke: ‘jeg har ikke dyrket sex i månedsvis. Er jeg så utiltrækkende?'” Kæledyrsejere blev instrueret i at putte pillerne i fodret, og lægge en avispapir på gulvet, når pillerne begyndte at virke. Midlet skulle sælges under navnet, Feralmone.

18. Aprilsnar: Appelsiner på fyrretræer, 1950

Bilister, der kom kørende på Rim of the World Scenic Byway i det sydlige Californien, fik sig noget af en overraskelse. Alle fyrretræer og cedertræer, der stod langs vejen, havde groet appelsiner natten over. Det var indbyggerne i byen Skyforest, der havde lavet det lille nattestunt. Her havde de taget 50,000 appelsiner, der var tilovers fra National Orange Show i San Bernadino, og hængt dem op på træerne.

19. Grimt, men effektivt kæledyr, 1984

The Orlando Sentinel kørte en historie om et dyr, kendt som Tasmanian Mock Walrus (TMW), som rigtig mange mennesker i Florida havde fået som kæledyr. Dyret var 10 centimeter langt, lignede en hvalros, spinnede som en kat, og havde et temperament som en hamster. Det var det ideelle kæledyr. Det skulle ikke bades, bruge kattebakke og så spise den kakerlakker. Men den lokale skadedyrsindustri var meget imod TMW, da den kunne sætte kakerlakbekæmpere ud af arbejde. Adskillige mennesker ringede til avisen, for at høre mere om, hvor de kunne anskaffe sig det lille dyr. Skeptikerne opdagede dog, at billedet af TMW til forveksling lignede en nøgenrotte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button