St. Patrick’s Day: Når amerikanerne går amok i grønt

Den 17. marts fejres den irske nationaldag – St. Patrick’s Day. I Irland er dagen officiel helligdag – men i USA fejres Sankt Patrick også i stor stil.

Alle, der har været i USA den 17. marts ved, at amerikanerne elsker St. Patrick’s dag. Det er en af årets helt store dage for de amerikanske barer, diskoteker og andre udskænkningssteder. Baggrunden for fejringen af helgenen, Sankt Patrick, virker det dog ikke helt som om, alle amerikanere kender. Men det er velsagtens også lige meget.

Hvorfor fejrer man St. Patrick?

Sankt Patrick er Irlands skytshelgen. I 400-tallet menes han at have indført Kristendommen i Irland, og siden hans død den 17.marts 461, har Irland fejret nationaldag netop denne dag. Irerne fejrer dagen med øl, musik, dans og glæde – alt sammen med grøntligt skær. Øllene er grønne, tøjet er grønt, udsmykningen er grøn og ofte ser man også lidt orange blandet sammen med alt det grønne – så de irske farver ikke er til at tage fejl af.

I følge legenderne, brugte Sankt Patrick en trekløver shamrók (Shamrock) som symbol på treenigheden. Shamrocken er Irlands national symbol, og også ofte at se på blandt andet udsmykningen.

St. Patrick’s Day i USA

Dagen bliver naturligvis fejret i Irland – det er jo deres nationaldag. Men også i USA har dagen stor betydning, da USA rummer mange afkommere af irske immigranter.

Irland har en særlig plads i mange amerikaneres hjerte. Det er som om, det at have irske aner, er lidt særligt. Mine veninde, hvis oldefar var fra Irland, føler sig således SÅ irsk, at hendes yngste søn har fået navnet Eoghan. Det udtales som Owen.

Det mærkes og ses også tydeligt på denne dag, hvor stort set alle amerikanere – i hvert fald de, der kan spore bare en enkelt dråbe blod tilbage til Irland – iklæder sig en T-shirt eller badge med ordene “Kiss me, I’m Irish”.

Men denne dag er altså rigtig stor i USA. Der er parader i de større byer. Der er ugers optakt til den ‘perfekte’ St. Patrick’s Day fest, og der er nærmest garanteret en, en festlig aften, hvis man tager i byen og fejrer ‘Paddy’.

Saint Patrick's Day
St. Patrick’s Day parade i NYC

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button