St. Augustine i Florida – USA’s ældste by

Der er nok at opleve i USA’s ældste by, St. Augustine. Spanierne ankom som de første til området, og der er sidenhen sket mange historiske ting her i byen. Blandt andet finder man her USA’s ældste træhus-skole, og det var også her, at Martin Luther King Jr. skrev historie med St. Augustine Movement, der førte til Civil Rights Act of 1964.

Historien bag USA’s ældste by

St. Augustine blev grundlagt af den spanske conquistador, Pedro Menéndez de Avilés tilbage i 1565, hvorfor det er den by i USA, der har haft den længste uafbrudte europæiske bosættelse, og det er der stadigvæk spor af. Det er i hvert fald ikke uden grund, at tusinder valfarter til denne historiske by hvert år.

Se ture og aktiviteter i St. Augustine her.

Avilés brugte placeringen her som udgangspunkt og base for sine angreb på fransk bosættelse tæt ved den nuværende by Jacksonville. I 1672 begyndte spanierne at bygge det store fort, Castillo de San Marcos – i dag USA’s ældste murede fort – for at forhindre de mange angreb fra englændere, franskmænd og indianere. I 1702 brændte byen ned, men var allerede i 1763 genoprettet, og herefter hurtigt anset som “hovedstad” i det østlige Florida (hvis navn også stammer fra de spanske erobrere – La Florida).

Under den amerikanske borgerkrig var St. Augustine, lige som resten af Florida, en del af Konføderationen, men i 1962 overgav byen sig til Unionen, og forblev besat af nordstatstropper, indtil krigens afslutning.

St. Augustine er en af de kun to byer i hele USA, der har været omgivet af en bymur. En by efter Donald Trumps hjerte.

Selvom her er mange turister, er St. Augustine et besøg værd, og en sjældenhed i USA. Langs de hyggelige, smalle gader kan man nyde synet af en stor del af den oprindelige bebyggelse, der heldigvis er blevet bevaret. Nær byen ligger desuden et par fine strande. Det gamle centrum er fyldt med charmerende butikker, sjove barer, brostensbelagte små gader, gourmetbistoer, et destilleri, en chokoladefabrik, den ældste Ripley’s Believe It or Not, den ældste træhus-skole, og det ældste hus i hele USA. Byens største attraktion er det store fort, Castillo de San Marcos, som spanierne opførte for at forsvare deres indtog i den nye verden.

Oplevelser i St. Augustine

Den nemmeste måde at opleve St. Augustine på, er ved at hoppe på en af byens Old Town Trolleys. Her kan I bare hoppe om bord og hoppe af igen, når I ønsker det. Busserne kører forbi de vigtigste attraktioner, og ellers hopper I bare af. Billetten gælder hele dagen, og I kan derfor fortsætte jeres tur efter jeres forskellige stops.

USA’s ældste træhus-skole

Ingen kan sige, hvornår det fine træhus er fra. Man ved, at det optræder i officielle skattepapirer i 1716, og det kan ikke være bygget før 1702, da briterne nedbrændte hele byen det år.

Huset blev bygget til Genoply-familien, oprindeligt i et plan, med et rum. Køkkenet lå typisk ikke inde i husene på denne tid, for at undgå brand og for ophedet huse om sommeren.

Juan Genoply var den første beboer i huset, og det var også ham, der blev dets første skolelærer. Da Juan blev gift, byggede man en ekstra etage til huset, og indrettede et klasselokale (for både drenge og piger, som en af de første skoler) i 1788. Hermed havde Juan både arbejde og privatliv under samme tag.

Besøgende kan se kopier af gamle skolebøger og tilbehør fra det 18. århundrede, og se køkkenet og haverne, hvor der står et 250 år gammelt pecantræ.

Huset er pakket ind i en stor kæde, der blev tilføjet i 1997. Kæden holder huset, og sikrer det i tilfælde af orkan.

Det spanske kvarter

Her kan I fornemme hvordan de spanske soldater og forskellige håndværkere levede i 1800-tallet. Der er et stort udendørs museum, med historiske bygninger, ansatte iklædt historiske dragter, og forskellige arkæologiske fund fra dengang.

Castillo de San Marcos

Det største, ældste og bedst bevarede spanske fort i USA. Det tog 23 år at bygge dette forsvar for den spanske kolonimagt. Tag på tur i fortet og se, hvordan det fungerede, og hvordan soldaterne levede på den tid.

Andre seværdigheder i St. Augustine

Historie og kuriositeter mangler byen ikke. Det ældste hus i USA hedder Murat House, og her boede Napoleon Bonapartes nevø Achille Murat engang til leje – det ligger også i St. Augustine. Eller hvad med “Ungdommens kilde”, det ældste fængsel eller et piratmuseum, der giver et indblik i de barske eventyr på det åbne hav. I St. Augustine ligger også den ældste butik.

Tiden går hurtigt her i St. Augustine, med alle de seværdigheder, selvom det føles som om, at tiden nogle steder har stået helt stille.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button