USA’s ældste byer: Fyldt med historie og fortællinger

USA’s historie er kort og stormfuld, men ikke mindre interessant. Man behøver ikke være historienørd for at nyde en tur til USA’s ældste byer, og leder man efter en anderledes rejseoplevelse i USA, er en tur forbi nogle af disse byer et godt bud. Disse byer, der blev grundlagt af europæerne, har alle historisk og kulturel præg fra forskellige lande i Europa, og er alle unikke og særlige. 

1. St. Augustine, Florida – 1565

Vi starter med den ældste af de gamle – nemlig St. Augustine. Spanierne ankom som de første til området, og der er sidenhen sket mange historiske ting her i byen. Blandt andet finder man her USA’s ældste træhus-skole, og det var også her, at Martin Luther King Jr. skrev historie med St. Augustine Movement, der førte til Civil Rights Act of 1964. Byen emmer af spansk arkitektur og historiske områder og bygninger.

2. Jamestown, Virginia – 1607

Ældste byer

Jamestown blev oprindeligt grundlagt som ‘James Fort’ for at ære Kong James I. I 1607 var det Virginia Company of London, der grundlagde byen, før den første pilgrim satte sine fødder på amerikansk jord. I 1610 blev Jamestown udviklet som permanent bosættelse, og byen var Virginias hovedstad fra 1616-1699. I dag besøger mange turister Jamestown, for at se resterne af den spæde amerikanske bosættelse.

3. Santa Fe, New Mexico – 1610

ældste byer

Santa Fe i New Mexico er en helt særlig by i USA. Arkitekturen i USA’s ældste delstatshovedstad er meget mexicansk-inspireret, og Santa Fes opbygning er med sine snoede vejsystem utrolig uamerikansk. I USA er de fleste byer nemlig opbygget i et grid-system, med lige veje i et fast og kvadratisk system. Byen er helt bestemt et stop værd, på Route 66, eller hvis man er på disse kanter, og gerne vil opleve en meget anderledes, men rigtig hyggelig by fyldt med historie og unik kultur.

4. Plymouth, Massachusetts – 1620

Der er nok mange, der tror, at Plymouth er USA’s ældste by. Det er den ikke. Det var pilgrimmene, der grundlagde byen, efter Mayflower havde bragt dem fra den engelske by, Plymouth, til den amerikanske kyst. Pilgrimmene havde egentlig kurs mod Virginia, men vind og vejr forhindrede dem i at nå deres oprindelige destination.

5. New York City, New York – 1624

New York

New York City er en af USA’s ældste byer, og den ikoniske by blev grundlagt i 1624 af Dutch West Indian Company, der sendte omkring 30 familier af sted for at slå sig ned, på det der i dag er Governor’s Island. Dengang hed området New Amsterdam, og blev grundlagt takket være udforskeren, Henry Hudson. Hudson tilbragte ti dage i området, i sin søgen efter en passage til Asien. Han var altså noget på afveje, men han faldt dog over det, der senere skulle blive en af verdens største havnebyer. Få år efter bosættelsen, købte New Amsterdams guvernør øen Manhattan af de indfødte.

6. Boston, Massachusetts – 1630

I det tidlige 1600-tal, var halvøen, der senere blev til Boston, kontrolleret af de indfødte – indtil John Smith omdøbte området til New England, for at tiltrække europæere til området. I 1630 var Massachusetts Bay kolonien oprettet, og den blev senere omdøbt til Boston (efter en lille by i England.) Få år efter blev Harvard University oprettet, og Boston blev et uddannelsesmekka.

Boston kendes i dag som revolutionens fødested, da rigtig mange begivenheder før og under Den Amerikanske Revolution fandt sted her. Derfor kan man også gå i fodsporene på revolutionen via Freedom Trail.

7. Williamsburg, Virginia – 1632

Williamburg blev grundlagt i 1632, men det varede en del år før byen blev velkendt. Da Jamestown brændte ned til grunden i 1698, flyttede man hovedstaden i Virginia her til Williamsburg. Byen var opkaldt efter Kong William III. I dag er Colonial Williamsburg en populær turistattraktion, blandt andet på grund af reenactments fra kolonitiden.

8. Newport, Rhode Island – 1639

Rhode Island, Newport

I 1636 forlod Anne Hutchinson staten Massachusetts som en religiøs flygtning. Sammen med en gruppe følgere, grundlagde hun byen Portsmouth i Rhode Island. Da uenighederne blev for store i gruppen, flyttede nogle længere sydpå, og grundlagde byen Newport. Byen blev populær på grund af sejlsport og havnen, og senere blev byen en populær feriedestination for landets rige.

9. Annapolis, Maryland – 1649

Ældste byer, Annapolis, Maryland

Puritanere, der søgte religiøs frihed, bosatte sig i Chesapeake Bay, i 1649. De kaldte området for Providence. Som byen voksede, omdøbte man den til Annapolis – en af USA’s ældste og mest historiske byer. Navnet var til ære for Prinsesse Anne, der blev dronning i 1702. Byen blev kendt som et politisk og kulturelt centrum, og fik kælenavnet “Amerikas Athen”.

Annapolis har en gang været USA’s hovedstad. Læs her om de otte byer, der fungerede som hovedsæde for de delegerede, inden Washington D.C.

10. Charleston, South Carolina – 1670

Britiske kolonister ankom hertil i 1670 og opkaldte området efter Kong Charles II – Charles Towne. Havnebyen er meget rig på kultur og sydstatshistorie. Byen er ganske elegant, og især de pastelfarvede bygninger i Rainbow Row er et populært turistmål. Der er brostensbelagte gader, fremragende mad og en historisk havn, tæt på Fort Sumter, hvor Borgerkrigens første skud blev affyret.

11. Philadelphia, Pennsylvania  – 1681

I 1681 gav Kong Charles II William Penn charter til at kolonisere, det der senere blev Pennsylvania. Philadelphia er en af de tunge drenge, når det kommer til historisk betydning for USA. Det er her nationen blev født, så at sige. Det var her, USA’s grundlæggere mødtes for at skabe en forfatning. I 1688 underskrev man historiens første forbud mod slaveri her. Uafhængighedserklæringen og forfatningen blev underskrevet i Philadelphia, der også rummer Liberty Bell. Der er brostensbelagte og meget gamle gader i denne by, der også kaldes for “City of Brotherly Love”. Læs om andre kælenavne til amerikanske byer her.

12. Biloxi, Mississippi – 1699

© Wikimedia Commons

I 1699 ankom den franske udforsker,  Pierre Le Moyne d’Iberville, til Biloxi Bay. Området hedder Biloxi,  der betyder ‘første folk’. Adskillige forskellige lande har haft kontrol med sydstaternes ældste by, blandt andet England, Spanien og Konføderationen. Biloxi blev kendt som et getaway for de rige i syden, og i dag er byen blandt andet kendt for siden kasinoer.

13. Mobile, Alabama – 1702

Mobile blev grundlagt i 1702 som hovedstad i fransk Louisiana. Byen har en rig historie med kulturel indflydelse fra hele verden. Mobile-navnet stammer fra den lokale stamme, Maubila. I 1813 blev Mobile en del af USA, og byen spillede en stor rolle i både Uafhængigheds- og Borgerkrigen, som en vigtig handelsby. Under Borgerkrigen var Mobile stærkt besat af Konføderationen.

14. San Antonio, Texas – 1718

San Antonio

San Antonio i Texas er også en af USA’s ældste byer. Denne blev oprettet i 1718 af spanierne, og blev opkaldt efter St. Anthony af Padua. Det var den nordligste mexikanske bosættelse. Da de byggede San Antonio de Valero missionen – bedre kendt som the Alamo – blev byen født. San Antonio er på UNESCO’s verdensarvliste.

15. New Orleans, Louisiana – 1718

Det var franskmanden Jean Baptiste Le Moyne de Bienville, der grundlagde La Nouvelle-Orléans tæt på Mississippifloden i 1718. I 1700-tallet var det spanierne, der ejede området, men det blev overført til Frankrig, før USA købte det gennem Louisiana Purchase i 1803. Byen voksede sig hurtigt stor, og under Borgerkrigen var New Orleans den største by i Konføderationen. Byen er kendt for fransk og blandet kultur og er fødested for jazzen.

16. Savannah, Georgia – 1733

USA’s ældste planlagte by

Den britiske general, James Oglethorpe, besluttede som den første i USA, at byplanlægge. Savannah er altså USA første planlagte by, og den er bygget udfra et gitter. I dag eksisterer 22 af de 24 offentlige pladser, som generalen planlagde, stadig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button