Tidszoner i USA, og brugen af sommertid ‘daylight saving’ i USA
Der er fire tidszoner i det kontinentale USA (alle stater undtagen Alaska og Hawaii), man skal forholde sig til, hvis du kører rundt i USA. Der er en tidsforskel på tre timer, fra østkysten til vestkysten. Ens smartphone vil ofte selv finde den rette tidszone, men har man ikke sådan en med – eller vil man gerne vide, hvilken tidszone man befinder sig i – kommer her et overblik over både tidszoner og brugen af sommer- og normaltid i USA.
Eastern Time (-6)
Denne tidszone dækker østkysten, hele vejen ned. Den dækker blandt andet New York, Washington, Ohio, Pennsylvania og det meste af Florida. Den vestlige del af Florida (Florida Panhandle) hører under Central Time.
Central Time (-7)
Tidszonen, der stort set dækker hele Midtvesten – det centrale USA. Blandet andet er Minnesota, Illinois, Kansas og Louisiana dækket af Central Time.
Mountain Time (-8)
Omfatter Rocky Mountains-staterne fra Idaho, Montana og Wyoming helt ned til New Mexico og Arizona. Bemærk, at Arizona, som den eneste stat i det kontinentale USA, ikke bruger sommertid, og derfor populært sagt “flytter tidszone”, når der skiftes mellem vinter- og sommetid.
Pacific Time (-9)
Dækker vestkysten med staterne ud til Stillehavet – Californien, Oregon og Washington. Las Vegas hører også under Pacific Time.
Alaska har sin egen tidszone: Alaska Time (-10).
Hvis man skal til Hawaii, er forskellen -12 timer. Bemærk, at Hawaii heller ikke stiller urene om til sommertid.
Når man krydser en tidszone i USA
Mange vil aldrig opleve, at de krydser en tidszone i USA – da hver tidszone dækker over et stort område. Hvis man krydser en tidszone, er der de fleste steder opstillet skilte (eller ure), for at gøre en opmærksom på, at nu kører man ind i en anden tidszone. Et godt eksempel på det, er ved Hoover Dam.
Det er dog ikke altid, at tidszonerne følger statsgrænserne, som tilfældet med Nevada og Arizona, ved Hoover Dam. Staten Nebraska ligger for eksempel i to tidszoner, hvilket Texas også gør.
Sommertid i USA
USA har også sommertid – på amerikansk kaldet Dayligt Saving – men datoerne for skiftet mellem sommertid og normaltid er ikke de samme som herhjemme. Amerikanerne skifter til sommertid natten til den anden søndag i marts. I Europa stiller vi urene en time frem til sommertid den sidste søndag i marts.
Amerikanerne kører med sommertid, helt frem til den første søndag i november. I Danmark, og det øvrige Europa, går vi tilbage til normaltid/vintertid den sidste søndag i oktober.
Som nævnt bruger man ikke sommertid i Arizona og på Hawaii.
Tidszone forkortelser
Amerikanerne benytter en række forkortelser, når man angiver tidspunkter i forskellige tidszoner. EST betyder Eastern Standard Time – altså østkyst normaltid/ vintertid. Om sommeren er forkortelsen EDT, Eastern Daylight Time. CDT, MDT og PDT bruges, hvis der er tale om Central Daylight Time, Mountain Daylight Time eller Pacific Daylight Time. Det er dog ikke altid, at amerikanerne gør opmærksom på, om det er sommer- eller vintertid, hvorfor forkortelserne ET, CT, MT og PT ofte kan forekomme.
Nogle amerikanske virksomheder og organisationer benytter i øvrigt kun en tidszone til at angive tidspunkter i hele USA. Dette gælder blandt andet når der er kamp i NFL – hvor tiden altid står i Eastern Time, selvom en kamp spilles i en anden tidszone.
Morgen, middag, aften eller nat?
Det er ingen nyhed, at man i USA ikke benytter sig af militærtid, som vi gør her i Danmark. Det er ikke normalen, at en amerikaner forstår dig, hvis man siger ‘vi ses klokken 20’. Det kan skabe store forvirringer, og for at være på den sikre side, ville jeg tage tiden, og lige lære forskellen på am og pm.
Der er forskellige måder at lære det på, og man skal selvfølgelig vælge den, der virker bedst for en selv. Det kommer hurtigt til at sidde på rygraden, men i starten kan det være ret forvirrende.
AM = 00.00 – 12.00
PM = 12.00 – 00.00.
Når klokken er 12.00 siger man 12pm. Når klokken er 00.00 siger man 12am.
Vil man vide, hvad klokken et bestemt sted i USA, kan man se det på www.timeanddate.com.