Ansøgning til ESTA – den obligatoriske indrejsetilladelse til USA

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) – som er det elektroniske system for indrejsetilladelse til USA – er nødvendig og obligatorisk inden din rejse. Læs her en grundig gennemgang af formularen, så du starter din rejse til USA på bedste og sikreste måde. Pas i øvrigt på derude – der er MANGE falske sider, så følg trygt min guide til ESTA, hvis du vil være sikker på, du ikke bliver snydt.

Følg dette link, for at komme til den rigtige ESTA-side.

Fakta om ESTA

Danmark er en del af det såkaldte Visa Waiver Program (visumfritagelse), som gør det muligt for borgere i Danmark at rejse til USA uden visum. Den 12. januar 2009 blev ESTA påkrævet i Visa Waiver-programmet, på grund af den øgede sikkerhed. Hele ESTA-ansøgningsprocessen foregår online, og drives af det amerikanske Ministerium for National Sikkerhed (Department of Homeland Security eller DHS).

Følgende lande er i øjeblikket en del af Visa Waiver programmet: Andorra, Australien, Østrig, Belgien, Brunei, Chile, Tjekkiet, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Island, Irland, Italien, Japan, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Holland, New Zealand, Norge, Portugal, San Marino, Singapore, Slovakiet, Slovenien, Sydkorea, Spanien, Sverige, Schweiz, og England.

Formålet med ESTA er at give DHS anledning til at vurdere alle Visa Waiver-rejsende, før de forlader deres respektive hjemlande. Rejsende fra Danmark til USA anbefales at ansøge om rejsetilladelse mindst 72 timer før afgang. Jeg ville dog ansøge så hurtigt som muligt, i tilfælde af afvisning (som i øvrigt er meget meget sjælden). Hvis du bliver afvist, skal du nemlig have visum for at rejse til USA, og det tager altså en del tid, da du skal til interview på den amerikanske ambassade i København.

En godkendt rejsetilladelse garanterer ikke i sig selv indrejse, men er en forudsætning for at rejse til USA med fly eller skib.

ESTA er ikke noget visum. Det er en forhåndsgodkendelse til at gå ombord på et skib eller fly med USA som destination.

Du må maksimalt opholde dig i USA i 90 dage på din ESTA. Skal du være der længere – eller skal du arbejde eller studere – skal du have et visum.

Hvis din ESTA-ansøgning afvises, vil du skulle ansøge om et US visitor visa (B-1 Business eller en B-2 Tourist visa).

Hvornår skal du bruge en ESTA?

Du skal bruge en ESTA, hvis du skal flyve til USA, eller ankommer til USA med skib. Du kan godt køre i bil til USA fra Canada eller Mexico, uden en ESTA.

Starter din rejse i Canada, uden du har fløjet til USA og dermed har en ESTA, så skal du udfylde et I-94 dokument ved grænsen. Det koster $6 pr. person. Du kan godt udfylde en I-94 på forhånd, men kun op til syv dage inden du ankommer til grænsen.

Du kan udfylde en I-94 her.

Du skal også udfylde en ESTA, selvom du kun er i transit i USA (skal mellemlande for at flyve videre til et andet land end USA).

Alle i familien skal have en – også børn og babyer. Det er ikke muligt at sende flere ansøgninger på en gang, eller søge som familie.

Der findes kun én ægte ESTA side!

Der findes kun en rigtig side at gøre dette selv på og det er denne. Prisen for en ESTA er $14 (pris den 1. januar 2018).

Lad endelig være med at benytte en af de utallige sider, der tilbyder at lave ESTA-ansøgningen for dig. Det er ganske simpelt at lave og udfylde den selv, og så sikrer du også, at alting foregår korrekt, og til den korrekte pris. Hold dig fra alle andre sider end den officielle! De kan se ganske officielle og rigtige ud, men det er svindel, og blot en måde at hive penge ud af dig på. De penge kan du bruge på så meget andet godt, når du når til USA 🙂 Vær især opmærksom, hvis du googler ESTA. Der er mange danske og udlandske firmaer, der står øverst. De er altså kun ude på at få dine kreditkortoplysninger.

For en god ordens skyld er DETTE det RIGTIGE link.

Sådan udfylder du din ESTA

Det tager cirka ti minutter at udfylde en ESTA.

Inden du går i gang, så hav disse ting klar:

  • Dit pas
  • Et kreditkort
  • Dine forældres navne og adressen på dit arbejde
  • Adresse på første overnatning i USA

Gå ind på siden med Den officielle ESTA-side og begynd processen.

Hvis du får siden frem på engelsk, kan du vælge sprog i toppen af siden:

Start ansøgning

På forsiden skal du vælge at lave en ny ESTA eller tilgå en eksisterende ESTA (en ESTA gælder i to år eller indtil du har får et nyt pas).

For at lave en ny skal du blot klikke Ny Ansøgning og dernæst Enkeltansøgning.

Sikkerhedsmeddelelse

Her dukker der en meddelse op om, hvad dine informationer bruges til.
Her skal du klikke på Bekræft & Fortsæt.

Herefter vinger du af ud for: Ja, jeg har læst og forstået oplysningerne og accepterer disse vilkår. Siden skifter til The Travel promotion Act of 2009.

Teksten forklarer, hvorfor ansøgningen koster $14, og igen vinger du af i: Ja, jeg har læst og forstået oplysningerne og accepterer disse vilkår.

Tryk på Næste. 

Personlige oplysninger

Her skal du udfylde dine navne, som de står i passet. Bemærk, i din ESTA-ansøgning, skal du undlade mellemnavn(e).

Hvis dit navn indeholder æ, ø, eller å (eller andre specielle tegn f.eks. ä), skal du se i bunden af dit pas, hvor der er en masse  <<<<<< >>>>>>. Her er dit navn skrevet på den måde, du skal benytte i din ESTA (og på din flybillet.)

Længere nede forsætter udfyldelse af dine personlige informationer, og selve ansøgningen. Her udfylder du statsborgerskab, fødselsdato, køn, pasnummer osv.

Alle bokse markeret med en rød * er påtvunget. Det gælder ikke e-mail – men det er nu alligevel en god idé at skrive den også, i tilfælde af, du senere skal have fat i dit ansøgningsnummer.

Under Global Entry skriver du NEJ. 

Så bliver du bedt om dine forældres navne (biologiske, adoptiv, eller sted – eller værge). Dette gælder også selvom de ikke lever længere. Kender du ikke navn på en eller begge forældre, skal du skrive UNKNOWN i både fornavn og efternavn.

Der bedes også om oplysninger om tidligere eller nuværende jobs. Det er altså også påkrævet på din ESTA-ansøgning.

Endelige destination

Når du har udfyldt de påkrævede oplysninger, bliver der spurgt ind til, om USA er din endelige destination. Pudsigt nok, skal du UANSET hvad, svare NEJ. Altså uanset om du er i transit eller skal på ferie i USA.

Mange kommer til at skrive ja, men det er ikke en alvorlig fejl, og ikke noget der påvirker din indrejse til USA.

Kontaktperson i USA

Du skal oplyse din emergency kontaktperson i USA. Hvis du ikke har nogen, kan du blot skrive adressen på det hotel, du skal overnatte på første nat. Den oplysninger bliver der også bedt om. Det har min mor engang haft udfordringer med, ved immigrationen – da hun havde skrevet navnet på en person – men sagde det var et hotel. Der skete selvfølgelig ikke noget, men man bliver jo altid lidt paf, når man bliver udspurgt af immigrationsmyndighederne, så sørg endelig for at have styr på det også.

Sociale medier behøver du ikke udfylde.

Spørgsmål om kvalifikation

Her bliver du spurgt mere ind til personlige forhold, f.eks. sygdom, forældremyndighed, straffeattest osv. Der svares naturligvis helt og aldeles sandt på disse spørgsmål!

Gennemse og send ansøgningen

Her får du muligheden for at tjekke de informationer, du har givet på din ansøgning. Inden du indsender og går til betaling, skal du lige bekræfte dit pasnummer, efternavn og land hvor du er statsborger.
Når det er gjort, klikker du Anvend.

Gem dit ansøgningsnummer!

Ansøgningsnummeret er unikt, og du skal bruge det, hvis du skal ind og redigere i din ansøgning. Så gem det. Når du har gjort det, vinger du af i Certificering, og klikker videre på Betal.

Indtast dine kreditkortoplysninger, og vent lidt inden den er gennemført. Den kan godt være lidt langsom.

Når betalingen er gennemført, får du din kvittering og bekræftelse på din ansøgning. Sørg for at printe den, og tag den med i lufthavnen. For en sikkerhedsskyld. Din ESTA knytter sig til dit pas, men jeg anbefaler alligevel at du er på den sikre side, og har en kopi af din godkendte ESTA.

Det kan dog være, at din ESTA ikke godkendes med det samme. Der kan gå op til 72 timer, og det er ikke nødvendigvis fordi, der er en fejl i din ansøgning, eller at de har fundet noget “smuds”. Systemet kan altså bare arbejde langsomt nogle gange. Langt de fleste danske statsborgere får godkendt deres ESTA ansøgning. En afvisning skyldes som ofte, at ansøgeren tidligere har brudt visumregler eller er kriminelle. 

ESTA gyldighed

Huske, en ESTA kun gælder i to år. Hvis du får et nyt pas i mellemtiden, skal du ansøge påny. Men du kan rejse til USA på det samme ESTA flere gange, uden at skulle ansøge igen. En ny visumfri 90 dages periode, kan dog først begynde igen, når du har været udrejst af USA i en rimelig periode. Det er U.S. Customs And Border Protection, der afgør hvad en rimelig periode er. Udover nyt pas, skal du også udfylde en ny ansøgning, hvis du har skiftet navn, begået grov kriminalitet eller hvis du har været smitsom syg (alvorlig dødelig smitsom sygdom).

Hvis du vil tjekke gyldigheden på din ESTA (om den stadig gælder – eller måske fordi du er kommet til at benytte en snydeside, og du vil være sikker på, at du har fået din ESTA) – kan du let gøre det gennem den officielle side.

På forsiden trykker du på ‘Tjek eksisterende ansøgning’, herefter ‘Tjek individuel status’. Du skal indtaste pasnummer og ansøgningsnummer (der er heldigvis hjælp at hente, hvis du ikke har dit ansøgningsnummer).

Du kan også finde din ESTA frem, selvom du ikke kender dit ansøgningsnummer.

Jeg håber, du kunne bruge min guide til ansøgningsproceduren. Du er velkommen til at stille spørgsmål i kommentarerne, men hvis du har særlige omstændigheder, skal du tage kontakt til en amerikanske ambassade i København. Hvis du kunne bruge guiden, må den meget gerne deles. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button