USA’s bedste idé: 62 smukke og unikke nationalparker

USA har 62 helt særlige og betagende nationalparker, der alle er beskyttede naturområder. Nationalparkerne er drevet af National Park Service – der hører under indenrigsministeriet. Oprettelsen af nationalparker vedtages ved lov i Kongressen – den lovgivende magt i USA. Man siger ofte, at oprettelsen af nationalparker, er USA’s bedste idé. 

Historien bag USA’s nationalparker

Konceptet bag beskyttelse af naturskatte for fremtidige generationer, kan spores helt tilbage til USA’s grundlæggende fædre. Thomas Jefferson skrev for eksempel om fordelene ved åben vidder, og farerne ved at fælde alle træerne. Det var også ham, der sendte Lewis og Clark ud på opdagelsesrejse mod vest, for at kortlægge, hvad der gemte sig ude vestpå.

Som USA brød fysiske barriere og bosatte sig længere og længere vestpå, opstod også behovet og ønsket om at bevare særlige naturområder og naturskatte. Og gudskelov for det. USA’s storslåede nationalparker og natur, er en af de største grunde til, at folk igen og igen tager på eventyr i dette prægtige land. Og nationalparkerne er ikke en dårlig forretning for amerikanerne. For hver $1 der bliver investeret i nationalparkerne, genereres der $10.

I dag har USA over 400 beskyttede områder, der hører under National Park Service, hvis fornemmeste opgave er at sikre hele nationens historiske, naturlige, kulturelle og arkitektoniske skatte, langt ud i fremtiden. De er i dag en del af den amerikanske folkefortælling, og en vigtig påmindelse om den fælles kulturarv og historie, som den unge land trods alt har.

Præsidentiel indflydelse på nationalparker

Andrew Jackson

I 1832, underskrev Jackson lovgivningen, der for bestandigt skulle afsætte jord til rekreation i Arkansas Territory. Dengang blev det kaldt Hot Springs Reservation – i dag kan besøgende nyde smukt landskab og naturlige kilder ved Hot Springs National Park. Tak, Jackson.

Abraham Lincoln

I 1864 havde Lincoln rigeligt at se til, med en nation i borgerkrig. Men, han nåede dog også at sætte sit præg på bevaringen af USA’s natur, da han underskrev en lov, der gav Yosemite Valley og dets Mariposa Grove med gigantiske sequoias til staten Californien. Området skulle være til glæde for alle, et rekreationsområde og Californien skulle beskytte den særlige natur. Loven her var første skridt i oprettelsen af Yosemite National Park – en af de mest besøgte parker i hele verden.

Ulysses S. Grant

Grant bliver kaldt ‘nationalparkernes fader’. USA’s (og verdens) første nationalpark blev Yellowstone, da Præsident Ulysses S. Grant underskrev loven i 1872. Da man ikke kunne tildele Yellowstone til nogen delstat, besluttede man at beskytte området under den føderale stat. Og således kom USA’s bedste idé: Nationalparker.

Benjamin Harrison & Grover Cleveland

Benjamin Harrison gjorde et område i Alaska til et tilflugtsted, der senere blev til Katmai National Park and Preserve. Han oprettede også Casa Grande Ruin Reservation i Arizona. Også Grover Cleveland var glad for naturen: Han beskyttede millioner af hektar skove, og sørgede for at beskytte og bevare Yellowstone endnu mere.

Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt var særligt glad for den amerikanske natur, og havde et stort ønske om at bevare og beskytte den. Han beskyttede pelikaner, og oprettede flere end 50 fuglereservater. Han underskrev Antiquities Act, der gav præsidenter autoritet til at beskytte landemærker. Herunder oprettede han 18 monumenter, og tilså oprettelsen af hele fem nationalparker, blandt andet Grater Lake. I 1906 stod han bag Mesa Verde National Park,  for at bevare næsten 5,000 arkæologiske steder fra oldtiden. Det var første gang man oprettede en nationalpark for at bevare menneskeskabte objekter, og den beviste, hvor vigtig bevarelse af USA’s historie var.

Woodrow Wilson

Det var Woodrow Wilson, der i 1916 stod bag National Park Service Organic Act, der havde til formål at bevare de smukke landskaber, historiske elementer og et unikt dyreliv. Man ønskede at sikre, at fremtidige generationer kunne få glæde af de uspolerede naturområder. Under Wilson blev Grand Canyon en decideret nationalpark.

FDR

FDR sørgede for oprettelsen af Olympic National Park, der beskytter det betagende vildnis i Washington. Hans administration oprettede også Joshua Tree, der i dag er en nationalpark, samt ti andre monumenter. Roosevelt sørgede også for at bevare parkerne, ved at sørge for millioner af amerikanere fik job med at plante træer, bygge hytter og lave generelle forbedringer i nationalparkerne.

Jimmy Carter

I 1978 tilføjede Jimmy Carter 15 nye nationale monumenter i Alaska. En af dem, Wrangell-St. Elias, blev senere USA’s største nationalpark. Den gode Bill Clinton var også aktiv på dette punkt. Han udvidede adskillige monumenter, og oprettede 19 nye – herunder Pinnacles i Californien. Pinnacles er i dag en nationalpark.

George W. Bush & Barack Obama

Både George W. Bush og Barack Obama stod bag oprettelsen af monumenter. Blandt dem er Anden Verdenskrig-monumenter, Browns Canyon, Waco Mammoth, og Kingman Reef.

Fakta om nationalparkerne

The National Park System råder over 419 nationalparksteder i alle USA’s delstater, samt territorierne Puerto Rico, Jomfruøerne, Amerikansk Samoa og Guam. Parksystemet består af 62 nationalparker, og så ellers et væld af andre historiske, kulturelle og fascinerende monumenter, naturområder og parker. NPS har indelt de mange naturskatte i 20 forskellige typer:

National Battlefields (11); National Battlefield Parks (4); National Battlefield Site (1); National Military Parks (9); National Historical Parks (57); National Historic Sites (76); International Historic Sites (1); National Lakeshores (3); National Memorials (30); National Monuments (83); National Parks (62); National Parkways (4); National Preserves (19); National Reserves (2); National Recreation Areas (18); National Rivers (5); National Scenic Trails (3); National Seashores (10); National Wild and Scenic Rivers and Riverways (10); Andre (11).

Den mest besøgte nationalpark er Great Smoky National Park, efterfulgt af Grand Canyon National Park.

Liste med alle 62 nationalparker

Acadia, Maine

Acadia, der blev oprettet i 1919, dækker det meste af Mount Desert Island og andre kystnære øer. Det blev den første nationalpark i det østlige USA. I Acadia er det højeste bjerg på østkysten, granitbjergtinder, kystlinjen, skovområder og søer. Der er ferskvand, flodudmundinger, skov og tidevandszoner.

American Samoa, Amerikansk Samoa

USA’s sydligste nationalpark blev oprettet i 1988. Den ligger på tre øer, og indeholder koralrev, regnskov, vulkanske bjerge og hvide sandstrande. Området er også hjemsted for samoranske flyvehunde, havskildpadder og 900 fiskearter.

Arches, Utah

Arches blev oprettet i 1971, og indeholder over 2,000 naturlige sandstensbuer, blandt andre Delicate Arch. Her er også andre geologiske formationer, som søjler, tårne og spir.

Badlands, South Dakota

Badlands, der blev en af USA’s nationalparker i 1978, rummer rigt dyreliv. Her er bisoner og prærieræve i det fantastiske landskab.

Big Bend, Texas

Nationalparken med den flotte Rio Grande blev oprettet i 1944. Store dele af parken er et fjerntliggende ørkenområde. Det er populært at opleve kløfterne og bjerglandskabet i Big Bend.

Biscayne, Florida

I den nordlige del af Florida Keys, ligger denne nationalpark, oprettet i 1980. Her er fire forbunde økosystemer, med blandt andet koralrev. Oplev truede dyrearter som den amerikanske krokodille, sø-skildpadder og vestindisk søkøer.

Black Canyon of the Gunnison, Colorado

Fra 1999. Kløften her har nogle af de stejleste klipper og ældste klippesten i Nordamerika. Et yndet sted for river rafting.

Bryce Canyon, Utah

Denne populære nationalpark i Utah blev oprettet tilbage i 1928. Bryce Canyon er et geologisk amfiteater med hundredevis af høje, flerfarvede sanstensformationer. Her boede oprindelige indfødte amerikanere.

Canyonlands, Utah

Smukke Canyonlands blev en del af de nu 62 nationalparker i 1964.

Capitol Reef, Utah

Endnu en nationalpark i Utah – denne gang en fra 1971. Navnet kommer af en sandstensformation, der ligner regeringsbygningen, Capitol i Washington D.C. Af indfødte kaldes parken nogle gange for ‘sovende regnbue’.

Carlsbad Caverns, New Mexico

I 1930 besluttede man, at de smukke grotter skulle være nationalpark. Her er ialt 117 grotter, hvoraf en af dem er på 190 kilometer.

Channel Islands, Californien

Nationalpark siden 1980. Halvdelen af parken ligger under vandet, og fem af de otte øer er beskyttet. Her er et helt unik økosystem med specielle dyrearter.

Congaree, South Carolina

Congaree blev officielt nationalpark i 2003. Det er ikke en af de mest besøgte og kendte nationalparker, men ikke desto mindre er den flot. Parken er lavtliggende, og skabt for at bevare urskov og en række særlige træsorter, der ellers er blevet udryddet mange andre steder.

Crater Lake, Oregon

Crater Lake blev allerede i 1902 optaget som en del af nationalpark-systemet. Søen ligger i krateret fra en gammel vulkan, der kollapsede for 7,700 år siden. Søen er den dybeste i USA, og er kendt for sin meget blå farve.

Cuyahoga Valley, Ohio

Denne park langs Cuyahogo-floden har vandfald, stier og bakker. Her er historiske huse, broer og bygninger, og endda også en flot togtur. Den blev en nationalpark i 2000.

Death Valley, Californien

Death Valley er det tørreste sted i USA, og et ekstremt varmt bekendtskab. Det er her, den højeste temperatur uden for Afrika nogensiden er målt – nemlig 56,7 °C i 2013. Death Valley – eller “dødens dal” er en del af Mojave-ørkenen, og selvom man i første omgang har svært ved at se nationalparkens gæstfrihed og skønhed, er den så afgjort noget man bør have på sin “to do-liste” på sin rundtur i Californien og Nevada. Death Valley blev nationalpark i 1994.

Denali, Alaska

Parken er centreret om Denali – det højeste bjerg i Nordamerika (hed tidligere Mount McKinley). Se gletsjere, bjørne og ulve, og en helt spektakulær natur. Nationalpark siden 1917.

Dry Tortugas, Florida

Dry Tortugas National Park ligger i den vestlige del af Florida Keys. Det er her man kan se Fort Jefferson – det gamle borgerkrigsfort. Man kan kun kommet til denne nationalpark fra 1992 via fly eller båd. Her er uberørte koralrev og skibsvrag.

Everglades, Florida

Everglades, der blev nationalpark i 1934, er det største tropiske vildnis i USA. Her er også en række beskyttede dyrearter, såsom søkøer, krokodiller og pantere.

Gates of the Arctic, Alaska

USA’s nordligeste nationalpark er fra 1980. Her bor indfødte amerikanere, og der er ingen faciliteter i denne nationalpark. 

Gateway Arch, Missouri

The Gateway Arch er med sine 192 meter, det højeste monument i USA, og et pragtsyn af en bue i stål. Buen har, siden den stod færdig den 28. oktober i 1965, været synonym med St. Louis. Gateway Arch var dog længe undervejs – allerede tilbage i 1947 udskrev man en arkitektkonkurrence, der blev vundet af finsk-amerikanske Eero Saarinen. Konkurrencen gik på, at designe et monument til hyldest for pionererne, der drog vestpå for at udforske ukendt land, og opsøge rigdom og lykke. Buen blev en nationalpark i 2018.

Glacier, Montana

Fra 1910 har Glacier været en nationalpark. Her er 26 gletsjere og 130 søer omringet af betagende bjerge. Der er bare vidunderligt i Glacier.

Glacier Bay, Alaska

Glacier Bay indeholder tidevandsgletsjere, bjerge, fjorde og tempererede regnskove. Her er bjørne, bjerggeder, sæler og ørne. Det har været en nationalpark siden 1980. Da man opdagede Glacier Bay i 1794, var det helt dækket af is.

Grand Canyon, Arizona

Det spektakulære Grand Canyon kan opleves både fra nord- og sydsiden. Kløften er formet af den mægtige Colorado River, og har siden 1919 været en nationalpark og et yderst populært turistmål.

Grand Teton, Wyoming

Man gjorde Grand Teton til nationalpark i 1929. Fantastisk nationalpark i Wyoming.

Great Basin, Nevada

Nationalpark siden 1986. Grundlagt rundt om Nevadas andenhøjeste bjerg. Her er tudsegamle træer, og nogle af landets mørkeste nætter.

Great Sand Dunes, Colorado

Høje og smukke sandklitter. Great Sand Dunes blev en nationalpark 2004.

Great Smoky Mountains, North Carolina / Tennessee

Great Smoky Mountains er den del af Appalachian Mountains. Her er adskillige træsorter og plantearter. Folk tager primært hertil for at vandre, blandt andet på Appalachian Trail. Ellers ynder folk at fiske, ride på heste og besøge de mange historiske og smukke steder. USA’s mest besøgte nationalpark blev officielt nationalpark i 1934.

Guadalupe Mountains, Texas

Har været nationalpark siden 1966. I parken ligger Guadalupe Peak, der er det højeste punkt i Texas.

Haleakalā, Hawaii

Vulkanen Haleakalā ligger på Maui. Her er store krater og et væld af truede arter. Har været nationalpark siden 1961.

Hawai’i Volcanoes, Hawaii

Blev optaget som nationalpark i 1916. Denne nationalpark ligger på Big Island, og rummer vulkanerne Kīlauea og Mauna Loa, der begge er aktive.

Hot Springs, Arkansas

Arkansas

Som nævnt er Hot Springs det første område, der blev oprettet under National Park Service. I 1921 blev det USA’s 18. nationalpark. Hot Springs er en af de mindste nationalparker i USA.

Indiana Dunes, Indiana

Har blot været en nationalpark siden 2019. Klitterne her løber cirka 40 kilometer langs kysten af Lake Michigan.

Isle Royale, Michigan

Nationalpark siden 1940. Her er skibsvrag og vandrestier, foruden en skøn natur.

Joshua Tree, Californien

Joshua Tree National Park er bestemt et besøg værd, hvis du kører rundt i Californien. De små specielle træer (der botanisk egentlig er en blomst, hørende under lilje-familien) findes ganske få steder i verden. Et af de steder er i Mojave-ørkenen i Californien. De små pjuskede træer kan opleves i Joshua Tree, der dækker et område på størrelse med Lolland. Du kan også se klippeformationener, flotte blomster og ørkennatur i denne park, der har været nationalpark siden 1994.

Katmai, Alaska

Nationalpark siden 1980. Her kan opleves over 2,000 bjørne, der hvert år kommer for at fange laks. Der er også elge, ulve og jærve.

Kenai Fjords, Alaska

Denne smukke nationalpark (siden 1980) indeholder flere end 38 gletsjere, og er imponerende som næsten al Alaska-natur.

Kings Canyon, Californien

Parken er hjem for flere kæmpe sequoia-træer, og floder. Her finder man også General Grant Tree: Verdens andenhøjeste træ. Har været en nationalpark siden 1940, da den blev en del af USA’s fjerde nationalpark fra 1890: General Grant National Park.

Kobuk Valley, Alaska

Endnu en nationalpark fra 1980. Kobuk Valley beskytter 100 kilometer af Kobuk River og tre regioner med sandklitter.

Lake Clark, Alaska

I området omkring søen er her blandt andet fire aktive vulkaner, vandfald, gletsjere og floder. Har været nationalpark siden 1980.

Lassen Volcanic, Californien

En park med aktive vulkaner (selvom Lassen senest gik i udbrud I 1915). Har været nationalpark siden 1916.

Mammoth Cave, Kentucky

Grotten, der siden 1941 har været en amerikansk nationalpark. Mammoth Cave er med sine 640 kilometer, verdens længste grottesystem. Over jorden byder parken på vandrestier, grønne floder og kilder.

Mesa Verde, Colorado

Et sand mekka for arkæologi-nørder. Mesa Verde betyder ‘grønt bord’ på spansk. Har været nationalpark siden 1906.

Mount Rainier, Washington

Har været nationalpark siden 1899. Vulkanen er et populært klatrested. Fantastiske Mount Rainier kan skimtes fra storbyen Seattle.

North Cascades, Washington

Der er så smukt i Washington, og denne nationalpark (siden 1968) er ingen undtagelse. Her er mange populære destinationer for folk, der leder efter gode vandreture.

Olympic, Washington

Her er forskellige økosystemer, som temperede regnskove og alpine bakke. Har været nationalpark siden 1938.

Petrified Forest, Arizona

Så er der tudsegamle geologiske formationer. Her er dinosaurfossiler og adskillige indianer-steder, der er beskyttet af denne nationalpark (siden 1962).

Pinnacles, Californien

Har været nationalpark siden 2013. Formationerne blev dannet af en ny uddød vulkan. Her lever den truede fugl, condor.

Redwood, Californien

Her finder man de impotence kæmpe redwood-træer, der er verdens største træer. Har været nationalpark siden 1968.

Rocky Mountains, Colorado

Den berømte bjergkæde har været nationalpark siden 1915.

Saguaro, Arizona

Så er der kaktusser. Et smukt syn at gå blandt disse uvelkomne kaktusser, i Saguaro (nationalpark siden 1994).

Sequoia, Californien

Ligger i forbindelse med Kings Canyon, og har været nationalpark siden 1890. Det er her man kan se de store flotte sequoia-træer.

Shenandoah, Virginia

Shenandoahs Blue Ridge Mountains er dækket af skov med en masse dyreliv. Skyline Drive og Appalachian Trail løber langs hele parken, der har været nationalpark siden 1935.

Theodore Roosevelt, North Dakota

I 1978 blev dette en nationalpark, og den eneste, der er opkaldt efter en præsident. Her er rigt dyreliv, Roosevelts historiske hytte, og smukke køreruter.

Virgin Islands, Jomfruøerne

Blev nationalpark i 1956. Ligger på øen Saint John, og indeholder arkæologiske steder, ruiner fra sukkerplantager og vidunderlig natur.

Voyageurs, Minnesota

Nationalpark siden 1971. Yndet sted for kajakroere og fiskere.

White Sands, New Mexico

Nationalpark siden 2019. Smuk park med flotte hvide sandklitter.

Wind Cave, South Dakota

Nationalpark siden 1903. Wind Cave er ret unik med sine grotteformationer. Over jorden er der bisoner og prærieulve.

Wrangell–St. Elias, Alaska

USA’s største nationalpark (siden 1980).

Yellowstone, Wyoming / Montana / Idaho

USA’s første nationalpark (1872) er noget helt helt særligt. Gejsere, geotermiske områder og varme kilder.

Yosemite, Californien

Officielt nationalpark siden 1890. Et yderst populært turistmål – og det med rette. Vandfald og ufattelige syn. Klippeformationer og skove. Yosemite er i sandhed noget helt unikt.

Zion, Utah

Denne park indeholder sandstenformationer som borde, tårne og kløfter. Blev nationalpark i 1919.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button