St. Louis, Missouri – byen med den spektakulære Gateway Arch

St. Louis er Missouris næststørste by, fyldt med rigtig mange muligheder for underholdning. St. Louis er en by med en lang og rig historie, og udover musik, flotte bygningsværker og sport, er byen mest kendt for den ikoniske Gateway Arch. St. Louis er et oplagt stop på ruten, hvis du kører langs Route 66, selvom byen ikke er en del af The Mother Road.

I den amerikanske midtvest-stat, Missouri ligger St. Louis. St. Louis blev grundlagt af franskmændene i 1764, hvoraf bynavnet kommer, da man valgte at opkalde byen efter den fransk konge, Louis IX.
St. Louis blev en del af de amerikanske stater i starten af 1800-tallet, efter Louisiana Purchase (et køb af en ordentlig slat af USA, fra Frankrig, der fordoblede USA’s størrelse i et snuptag.)

Med den centrale placering i landet, beliggende ved Mississippi-floden, opnåede St. Louis hurtigt status som en helt central handelsby. Som markedet for pelshandel steg, og udforskere vandt mere og mere indpas (inklusiv Lewis and Clark) voksede St. Louis voldsomt efter krigen i 1812. Efter krigen søgte flere og flere lykken vest for Mississippi-floden, og St. Louis blev et helt centralt område.

De senere år har St. Louis været en del af rammerne for den voksende Black Power – bevægelse, med særligt fokus på den uretfærdighed, som mange sorte oplever fra politiets side. Protester og oprør er i perioder en stor del storbyens fortælling.

Det skal dog ikke afskrække folk fra at besøge St. Louis. Her er der nemlig et væld af gratis aktiviteter, og seværdigheder, der fortjener et besøg. For rejsende langs Route 66, er byen også en oplagt del af den legendariske rute.

Gateway Arch og Mississippi-floden

Er tiden knap, skal man blot tage ned til Mississippi-floden. Her kan man nyde flotte og historiske bygninger, se på hjuldampere og høre blues musik. Her er en helt særlig stemning og ro, på trods af, man er midt i en stor by.

Hvis man vender jer om, står man for foden af St. Louis’ ikon: The Gateway Arch – der i øvrigt kan skimtes fra stort set alle afkroge af byen.

The Gateway Arch er med sine 192 meter, det højeste monument i USA, og et pragtsyn af en bue i stål. Buen har, siden den stod færdig den 28. oktober i 1965, været synonym med St. Louis. Gateway Arch var dog længe undervejs – allerede tilbage i 1947 udskrev man en arkitektkonkurrence, der blev vundet af finsk-amerikanske Eero Saarinen. Konkurrencen gik på, at designe et monument til hyldest for pionererne, der drog vestpå for at udforske ukendt land, og opsøge rigdom og lykke.

Saarinen døde af en hjernesvulst i 1961, og nåede derfor ikke at se sit design udført. Opførelsen af Gateway Arch begyndte i 1963.

Da værket stod færdigt to år efter, havde det kostet mindre end $15 millioner. Monumentet er konstrueret så det både kan modstå jordskælv og kraftige vinde.

Det var præsident Johnson, der indviede buen, da den endelig stod færdig.

Monumentet blev opført for at illustrere at området var med til at skabe USA’s storhed (efter Louisiana-købet), og buen står derfor som en Gateway to the West – en port til Vesten. Herfra kunne man stå i det oprindelige USA og se mod vest, og alle de muligheder, der lå foran.

Det er muligt at tage op i buen og nyde byens skyline, og kigge både mod vest og øst.

Omkring fire millioner mennesker besøge hvert år parken og beundrer det smukke værk.

Hvis man kigger ind mod byen, man se den flotte Cathedral Basilica of Saint Louis. På græsplænen under Gateway Arch er der i hvert fald rig mulighed for photo opt og betagende øjeblikke.

Kultur i St. Louis

Storbyen har også en lang musikalsk historie bag sig, og er i dag blandt andet kendt for jazz. En af de mest berømte jazzmusikere gennem tiderne, Miles Davis er desuden født her i byen.

Interesserer man sig for amerikansk sport, kan man se byens ishockeyhold, St. Louis Blues eller baseballholdet St. Louis Cardinals. Tidligere havde byen også et NFL-hold, men Rams hører nu hjemme på vestkysten.

Vejret kan godt være koldt og ufremkommeligt om vinteren, men om sommeren er det normalt dejligt varmt.

Hoteller i St. Louis*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button