USA’s bedste idé: 63 smukke og unikke nationalparker

USA har 63 helt særlige og betagende nationalparker, der alle er beskyttede naturområder. Nationalparkerne er drevet af National Park Service – der hører under indenrigsministeriet. Oprettelsen af nationalparker vedtages ved lov i Kongressen – den lovgivende magt i USA. Man siger ofte, at oprettelsen af nationalparker, er USA’s bedste idé. 

Historien bag USA’s nationalparker

Konceptet bag beskyttelse af naturskatte for fremtidige generationer, kan spores helt tilbage til USA’s grundlæggende fædre. Thomas Jefferson skrev for eksempel om fordelene ved åben vidder, og farerne ved at fælde alle træerne. Det var også ham, der sendte Lewis og Clark ud på opdagelsesrejse mod vest, for at kortlægge, hvad der gemte sig ude vestpå.

Som USA brød fysiske barriere og bosatte sig længere og længere vestpå, opstod også behovet og ønsket om at bevare særlige naturområder og naturskatte. Og gudskelov for det. USA’s storslåede nationalparker og natur, er en af de største grunde til, at folk igen og igen tager på eventyr i dette prægtige land. Og nationalparkerne er ikke en dårlig forretning for amerikanerne. For hver $1 der bliver investeret i nationalparkerne, genereres der $10.

I dag har USA over 400 beskyttede områder, der hører under National Park Service, hvis fornemmeste opgave er at sikre hele nationens historiske, naturlige, kulturelle og arkitektoniske skatte, langt ud i fremtiden. De er i dag en del af den amerikanske folkefortælling, og en vigtig påmindelse om den fælles kulturarv og historie, som den unge land trods alt har.

Præsidentiel indflydelse på nationalparker

Andrew Jackson

I 1832, underskrev Jackson lovgivningen, der for bestandigt skulle afsætte jord til rekreation i Arkansas Territory. Dengang blev det kaldt Hot Springs Reservation – i dag kan besøgende nyde smukt landskab og naturlige kilder ved Hot Springs National Park. Tak, Jackson.

Abraham Lincoln

I 1864 havde Lincoln rigeligt at se til, med en nation i borgerkrig. Men, han nåede dog også at sætte sit præg på bevaringen af USA’s natur, da han underskrev en lov, der gav Yosemite Valley og dets Mariposa Grove med gigantiske sequoias til staten Californien. Området skulle være til glæde for alle, et rekreationsområde og Californien skulle beskytte den særlige natur. Loven her var første skridt i oprettelsen af Yosemite National Park – en af de mest besøgte parker i hele verden.

Ulysses S. Grant

Grant bliver kaldt ‘nationalparkernes fader’. USA’s (og verdens) første nationalpark blev Yellowstone, da Præsident Ulysses S. Grant underskrev loven i 1872. Da man ikke kunne tildele Yellowstone til nogen delstat, besluttede man at beskytte området under den føderale stat. Og således kom USA’s bedste idé: Nationalparker.

Benjamin Harrison & Grover Cleveland

Benjamin Harrison gjorde et område i Alaska til et tilflugtsted, der senere blev til Katmai National Park and Preserve. Han oprettede også Casa Grande Ruin Reservation i Arizona. Også Grover Cleveland var glad for naturen: Han beskyttede millioner af hektar skove, og sørgede for at beskytte og bevare Yellowstone endnu mere.

Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt var særligt glad for den amerikanske natur, og havde et stort ønske om at bevare og beskytte den. Han beskyttede pelikaner, og oprettede flere end 50 fuglereservater. Han underskrev Antiquities Act, der gav præsidenter autoritet til at beskytte landemærker. Herunder oprettede han 18 monumenter, og tilså oprettelsen af hele fem nationalparker, blandt andet Grater Lake. I 1906 stod han bag Mesa Verde National Park,  for at bevare næsten 5,000 arkæologiske steder fra oldtiden. Det var første gang man oprettede en nationalpark for at bevare menneskeskabte objekter, og den beviste, hvor vigtig bevarelse af USA’s historie var.

Woodrow Wilson

Det var Woodrow Wilson, der i 1916 stod bag National Park Service Organic Act, der havde til formål at bevare de smukke landskaber, historiske elementer og et unikt dyreliv. Man ønskede at sikre, at fremtidige generationer kunne få glæde af de uspolerede naturområder. Under Wilson blev Grand Canyon en decideret nationalpark.

FDR

FDR sørgede for oprettelsen af Olympic National Park, der beskytter det betagende vildnis i Washington. Hans administration oprettede også Joshua Tree, der i dag er en nationalpark, samt ti andre monumenter. Roosevelt sørgede også for at bevare parkerne, ved at sørge for millioner af amerikanere fik job med at plante træer, bygge hytter og lave generelle forbedringer i nationalparkerne.

Jimmy Carter

I 1978 tilføjede Jimmy Carter 15 nye nationale monumenter i Alaska. En af dem, Wrangell-St. Elias, blev senere USA’s største nationalpark. Den gode Bill Clinton var også aktiv på dette punkt. Han udvidede adskillige monumenter, og oprettede 19 nye – herunder Pinnacles i Californien. Pinnacles er i dag en nationalpark.

George W. Bush & Barack Obama

Både George W. Bush og Barack Obama stod bag oprettelsen af monumenter. Blandt dem er Anden Verdenskrig-monumenter, Browns Canyon, Waco Mammoth, og Kingman Reef.

Fakta om nationalparkerne

The National Park System råder over 419 nationalparksteder i alle USA’s delstater, samt territorierne Puerto Rico, Jomfruøerne, Amerikansk Samoa og Guam. Parksystemet består af 63 nationalparker, og så ellers et væld af andre historiske, kulturelle og fascinerende monumenter, naturområder og parker. NPS har indelt de mange naturskatte i 20 forskellige typer:

National Battlefields (11); National Battlefield Parks (4); National Battlefield Site (1); National Military Parks (9); National Historical Parks (57); National Historic Sites (76); International Historic Sites (1); National Lakeshores (3); National Memorials (30); National Monuments (83); National Parks (63); National Parkways (4); National Preserves (19); National Reserves (2); National Recreation Areas (18); National Rivers (5); National Scenic Trails (3); National Seashores (10); National Wild and Scenic Rivers and Riverways (10); Andre (11).

Den mest besøgte nationalpark er Great Smoky National Park, efterfulgt af Grand Canyon National Park.

Liste med alle 63 nationalparker

Acadia, Maine

Acadia National Park i delstaten Maine, har været nationalpark siden 1919. Parken dækker det meste af Mount Desert Island og andre kystnære øer. Det blev den første nationalpark i det østlige USA, og er den eneste nationalpark i New England. I Acadia er det højeste bjerg på østkysten, granitbjergtinder, kystlinjen, skovområder og søer. Der er ferskvand, flodudmundinger, skov og tidevandszoner. Parken har omkring 4 millioner besøgende om året.

American Samoa, Amerikansk Samoa

USA’s sydligste nationalpark, American Samoa, blev oprettet i 1988. Den ligger på tre øer, og indeholder koralrev, regnskov, vulkanske bjerge og hvide sandstrande. Området er også hjemsted for samoranske flyvehunde, havskildpadder og 900 fiskearter.

Arches, Utah

Arches National Park i Utah blev oprettet i 1971, og indeholder over 2,000 naturlige sandstensbuer, blandt andet Delicate Arch, der er så ikonisk for Utah, at den er afbilledet på delstatens nummerplade. Her er også andre geologiske formationer, som søjler, tårne og spir.

Badlands, South Dakota

Badlands Nationalpark, blev en af USA’s nationalparker i 1978. Badlands betyder eroderede klippeformationer, og parken er oprindeligt en gammel havbund. Derfor er der fossiler, og det golde landskab er nationalparken rig på. Her er også store præriesletter og dyreliv i form af blandt andet bisoner og prærieulve. Badlands Nationalpark ligger ikke langt fra Rapid City.

Big Bend, Texas

Big Bend Nationalpark, med den flotte Rio Grande, blev oprettet i 1944. Rio Grande er den fjerde længste flod i USA, og den er 3.034 km lang og går igennem staterne Colorado, New Mexico og Texas. Floden udgør en stor del af grænsen mellem Texas og Mexico ( her hedder den Río Bravo), og her er fine muligheder for at komme på ture i kano eller river rafte ned ad floden og gennem dybe kløfter. Store dele af nationalparken er et fjerntliggende ørkenområde. Det er populært at opleve kløfterne og bjerglandskabet i Big Bend.

Biscayne, Florida

I den nordlige del af Florida Keys, tæt på Miami, ligger Biscayne National Park, der blev oprettet i 1980. Her er fire forbunde økosystemer, med blandt andet koralrev. Oplev truede dyrearter som den amerikanske krokodille, sø-skildpadder og vestindisk søkøer, i denne nationalpark, der består af 95% vand. Her findes der spor af mennesker fra 10,000 år siden. For de fleste er parken forbundet med kajakroning, dykning og fiskeri.

Black Canyon of the Gunnison, Colorado

Black Canyon of the Gunnison National Park blev nationalpark i 1999, og ligger i delstaten Colorado. Parken har nogle af de stejleste klipper og ældste klippesten i Nordamerika, og er et yndet sted for river rafting. Den smukke kløft er skabt af Gunnison River, over 2 millioner år.

Bryce Canyon, Utah

Denne spektakulære nationalpark i Utah blev oprettet tilbage i 1928. Bryce Canyon National Park er et geologisk amfiteater med hundredevis af høje, flerfarvede sanstensformationer. På den cirka 30 km lange køretur gennem parken, vil man opleve flotte udsigtspunkter og mageløse klippeformationer. Her boede oprindelige indfødte amerikanere, Paiute-stammen, der mente, at søjlerne hver især repræsenterede en afdød slægtning. Hvert år besøger 1,5 millioner gæster parken.

Canyonlands, Utah

Smukke Canyonlands blev en del af de nu 63 nationalparker i 1964. De flotte klippeformationer er skabt af Colorado River og dens bifloder. Her finder man fortælle fra fortiden i form af vægmalerier fra anasziafolket.

Capitol Reef, Utah

Capitol Reef National Park ligger i Utah, og blev en nationalpark i 1971. Navnet kommer af en sandstensformation, der ligner regeringsbygningen, Capitol i Washington D.C. Parken består af smukke klippeformationer og kløfter. Af indfødte kaldes parken nogle gange for ‘sovende regnbue’. Her kan man stadig se nogle af de plantager som mormoner opførte i 1880’erne.

Carlsbad Caverns, New Mexico

Carlsbad Caverns National Park blev oprettet i 1930, og består af smukke drypstenshuler og grotter. Parken er et verdensarvsområde i Guadalupe Mountains i den sydøstlige del af delstaten New Mexico. Nationalparken er opkaldt efter dets vigtigste turistattraktion, grotten Carlsbad Caverns, Her er ialt 118 grotter, der strækker sig over 190 kilometer.

Channel Islands, Californien

Channel Islands National Park blev etableret i 1980. Halvdelen af nationalparken ligger under vandet, og fem af de otte øer er beskyttet. Her er et helt unik økosystem med specielle dyrearter.

Congaree, South Carolina

Congaree National Park i South Carolina blev officielt nationalpark i 2003. Det er ikke en af de mest besøgte og kendte nationalparker, men ikke desto mindre er den flot. Parken er lavtliggende, og skabt for at bevare urskov og en række særlige træsorter, der ellers er blevet udryddet mange andre steder.

Crater Lake, Oregon

Crater Lake i Oregon blev allerede i 1902 optaget som en del af nationalpark-systemet. Søen ligger i krateret fra en gammel vulkan, der kollapsede for 7,700 år siden. Søen er den dybeste i USA, og er kendt for sin meget blå farve.

Cuyahoga Valley, Ohio

Denne park langs Cuyahogo-floden har vandfald, stier og bakker. Her er historiske huse, broer og bygninger, og endda også en flot togtur. Den blev en nationalpark i 2000.

Death Valley, Californien

Death Valley er det tørreste sted i USA, og et ekstremt varmt bekendtskab. Det er her, den højeste temperatur uden for Afrika nogensiden er målt – nemlig 56,7 °C i 2013. Death Valley – eller “dødens dal” er en del af Mojave-ørkenen, og selvom man i første omgang har svært ved at se nationalparkens gæstfrihed og skønhed, er den så afgjort noget man bør have på sin “to do-liste” på sin rundtur i Californien og Nevada. Death Valley blev nationalpark i 1994.

Denali, Alaska

Denali National Park er centreret om Denali – det højeste bjerg i Nordamerika (hed tidligere Mount McKinley). Her kan man se gletsjere, bjørne og ulve, og en helt spektakulær natur. Denali National Park ligger 4 timers kørsel nord for Alaskas største by Anchorage og den er USA’s tredjestørste nationalpark – en status den har haft siden 1917. Denali betyder “den høje”.

Dry Tortugas, Florida

Dry Tortugas, der består af syv øer, har været nationalpark siden 1992. Nationalparken ligger i den vestlige del af Florida Keys, og det er her man kan se Fort Jefferson – det gamle borgerkrigsfort, der er det største murstensbyggeri på den vestlige halvkugle. Man kan kun komme til Dry Tortugas via fly eller båd. Her er uberørte koralrev, gode snorkling muligheder og skibsvrag.

Everglades, Florida

Everglades, der blev nationalpark i 1934, er det største tropiske vildnis i USA. Nationalparken i Florida er mest besøgt pga. det vådområde, der huser 200,000 alligatorer 🐊Her er også en række Andre beskyttede dyrearter, såsom søkøer, vaskebjørne og oddere. Mange besøgende vælger at opleve Everglades fra airboats, der bringer en helt tæt på naturen her i sumpen. pantere.

Gates of the Arctic, Alaska

USA’s nordligeste nationalpark, Gates of the Arctic, er fra 1980. Her bor indfødte amerikanere, og der er veje i denne nationalpark. Vilde floder, gletsjere, nordlys og bjergtagende tinder findes i denne nationalpark.

Gateway Arch, Missouri

The Gateway Arch er med sine 192 meter, det højeste monument i USA, og et pragtsyn af en bue i stål. Buen har, siden den stod færdig den 28. oktober i 1965, været synonym med St. Louis. Gateway Arch var dog længe undervejs – allerede tilbage i 1947 udskrev man en arkitektkonkurrence, der blev vundet af finsk-amerikanske Eero Saarinen. Konkurrencen gik på, at designe et monument til hyldest for pionererne, der drog vestpå for at udforske ukendt land, og opsøge rigdom og lykke. Buen blev en nationalpark i 2018.

Glacier, Montana

Fra 1910 har Glacier været en nationalpark. Her er 26 gletsjere og 130 søer omringet af betagende bjerge. Der er bare vidunderligt i Glacier.

Glacier Bay, Alaska

Glacier Bay National Park i Alaska besøges af knap 700,000 gæster om året – langt størstedelen ankommer med krydstogtskib. Glacier Bay indeholder tidevandsgletsjere, bjerge, fjorde og tempererede regnskove. Her er bjørne, bjerggeder, sæler og ørne. Det har været en nationalpark siden 1980. Da man opdagede Glacier Bay i 1794, var det helt dækket af is.

Grand Canyon, Arizona

Det spektakulære Grand Canyon, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, kan opleves både fra nord- og sydsiden. Kløften er formet af den mægtige Colorado River, og det anses som et af verdens største naturlige vidunder. Kløften er 1,6 km dyb, 30 km bred og 446 km lang. Grand Canyon har siden 1919 været en nationalpark og et yderst populært turistmål. Grand Canyon er USA’s 2. mest besøgte nationalpark.

Grand Teton, Wyoming

Man gjorde Grand Teton til nationalpark i 1929. Fantastisk nationalpark i Wyoming. Her kan opleves unikke dyreliv, pragtfulde søer og enestående udsigt i det enestående bjergrige terræn.

Great Basin, Nevada

Great Basin har været nationalpark siden 1986. Grundlagt rundt om Nevadas andenhøjeste bjerg. Her er tudsegamle træer, og nogle af landets mørkeste nætter.

Great Basin National Park er en imponerende nationalpark beliggende i det østlige Nevada. Parken er en perle af naturskønhed og byder på et unikt ørkenøkosystem og betagende bjerglandskaber. Parken er opkaldt efter Great Basin, som er et stort område, der strækker sig over dele af Nevada, Utah, Oregon og Californien. Great Basin-området er kendt for sin tørre ørkenvegetation og spektakulære bjergkæder.

En af de bemærkelsesværdige træk ved Great Basin National Park er Wheeler Peak, som er det højeste punkt i Nevada. Toppen stiger til omkring 3.982 meter over havets overflade og tilbyder fantastisk panoramaudsigt over det omkringliggende landskab. Parken er også hjemsted for en række andre naturlige underværker, herunder Bristlecone Pine-skoven. Denne skov er berømt for sine gamle Bristlecone-fyrretræer, der er blandt de ældste træer i verden. Disse træer har tilpasset sig de barske forhold i Great Basin-ørkenen og er en bemærkelsesværdig attraktion i parken.

Great Basin National Park byder på et væld af udendørs aktiviteter. Vandrestier snor sig gennem det maleriske landskab og giver mulighed for at udforske parkens naturlige skønhed. Der er også campingpladser og picnicområder, hvor besøgende kan nyde naturen og det klare stjernefyldte nattehimmel, som parken er kendt for. Et af parkens mest spektakulære træk er Lehman Caves. Disse drypstenshuler er smukt dekoreret med stalaktitter, stalagmitter og andre unikke geologiske formationer. Besøgende kan deltage i guidede ture for at udforske de forunderlige underjordiske kamre.

Great Basin National Park er også hjemsted for en rig flora og fauna. Parken huser et forskelligartet dyreliv, herunder bjerggeder, pumaer, elge, krybdyr og et væld af fuglearter. Naturinteresserede besøgende har mulighed for at observere og studere disse fascinerende skabninger.

Besøgende til Great Basin National Park har mulighed for at lære om parkens naturlige og kulturelle historie gennem besøg på besøgscentret og deltage i ranger-ledede programmer og arrangementer.

Great Sand Dunes, Colorado

I Colorado er høje og smukke sandklitter midtpunktet i Great Sand Dunes, der blev en nationalpark 2004. Her er meget forskelligartet terræn og natur, blandt andet klitter, skove og søer, enge og tundra.

Great Smoky Mountains, North Carolina / Tennessee

Great Smoky Mountains er den del af Appalachian Mountains. Her er adskillige træsorter og plantearter, og folk tager primært hertil for at vandre, blandt andet på Appalachian Trail. Ellers ynder folk at fiske, ride på heste og besøge de mange historiske og smukke steder. Der er flotte vandfald og pragtfulde udkigsposter. Dette er USA’s mest besøgte nationalpark, og den blev officielt nationalpark i 1934.

Guadalupe Mountains, Texas

Guadalupe Mountains har været nationalpark siden 1966. I parken ligger Guadalupe Peak, der er det højeste punkt i Texas. Parkens mest spektakulære syn er kløften El Capital.

Haleakalā, Hawaii

Vulkanen Haleakalā ligger på Maui. Her er store krater og et væld af truede arter. Har været nationalpark siden 1961

Hawai’i Volcanoes, Hawaii

Hawai’i Volcanoes blev optaget som nationalpark i 1916. Denne nationalpark ligger på Big Island, og rummer vulkanerne Kīlauea og Mauna Loa, der begge er aktive.

Hot Springs, Arkansas

Arkansas

I 1832, underskrev præsident Jackson lovgivningen, der for bestandigt skulle afsætte jord til rekreation i Arkansas Territory. Dengang blev det kaldt Hot Springs Reservation – i dag kan besøgende nyde smukt landskab og naturlige kilder ved Hot Springs National Park. I 1921 blev det USA’s 18. nationalpark. Hot Springs er en af de mindste nationalparker i USA.

Indiana Dunes, Indiana

ndiana Dunes har blot været en nationalpark siden 2019. Klitterne her løber cirka 40 kilometer langs kysten af Lake Michigan.

Isle Royale, Michigan

Isle Royale har været nationalpark siden 1940. Her er skibsvrag og vandrestier, foruden en skøn og vild natur, på øen, der ligger ved Lake Superior.

Joshua Tree, Californien

Joshua Tree National Park er bestemt et besøg værd, hvis man kører rundt i Californien. De små specielle træer (der botanisk egentlig er en blomst, hørende under lilje-familien) findes ganske få steder i verden. Et af de steder er i Mojave-ørkenen i Californien. De små pjuskede træer kan opleves i Joshua Tree, der dækker et område på størrelse med Lolland. Man kan også se klippeformationener, flotte blomster og ørkennatur i denne park, der har været nationalpark siden 1994.

Katmai, Alaska

Katmai i Alaska har været nationalpark siden 1980. Her kan opleves over 2,000 bjørne, der hvert år kommer for at fange laks. Der er også elge, ulve og jærve.

Kenai Fjords, Alaska

Denne smukke nationalpark (siden 1980) indeholder flere end 38 gletsjere, og er imponerende som næsten al Alaska-natur.

Kings Canyon, Californien

Kings Canyon er hjem for flere kæmpe sequoia-træer, og floder. Her finder man også General Grant Tree: Verdens andenhøjeste træ. Man mener, at General Grant Tree er knap 1700 år gammelt. Kings Canyon har været en nationalpark siden 1940, da den blev en del af USA’s fjerde nationalpark fra 1890: General Grant National Park.

Kobuk Valley, Alaska

Kobuk Valley i Alaska er en nationalpark fra 1980. Kobuk Valley beskytter 100 kilometer af Kobuk River og tre regioner med sandklitter.

Lake Clark, Alaska

I området omkring søen i Lake Clark National Park i Alaska, er her blandt andet fire aktive vulkaner, vandfald, gletsjere og floder. Har været nationalpark siden 1980.

Lassen Volcanic, Californien

Lassen Volcanic National Park er en park i det nordlige Californien. Parken, der blandet andet byder på aktive vulkaner, brandvarme kilder, vulkansten og rigt dyreliv, er opkaldt efter den danske smed, Peter Lassen, der bosatte sig i området i 1830’erne. Hovedattraktionen, Lassens Peak, har senest været i udbrud i 1915). Har været nationalpark siden 1916.

Mammoth Cave, Kentucky

I Kentucky ligger Mammoth Cave National Park – en grotte, der siden 1941 har været en amerikansk nationalpark. Mammoth Cave er med sine 640 kilometer, verdens længste grottesystem. Over jorden byder parken på vandrestier, grønne floder og kilder.

Mesa Verde, Colorado

Mesa Verde National Park i Colorado er et sandt mekka for arkæologi-nørder. Mesa Verde betyder ‘grønt bord’ på spansk. Hovedattraktionen er klippebyerne, der blev bygget af for omkring 800 år siden. Husene er bygget i grotter og klipper (borde) der skulle beskytte mod vilde dyr og vejr. Her finder man kulturarven fra 26 gamle pueblos og stammer, og tusindvis af arter, hvoraf nogle ikke findes andre steder på Jorden. Har været nationalpark siden 1906.

Mount Rainier, Washington

Mount Rainier er en aktiv vulkan, der majestætisk står som et sandt ikon for delstaten Washington. Mount Rainier har været nationalpark siden 1899, og vulkanen er et populært klatrested. Fantastiske Mount Rainier kan skimtes fra storbyen Seattle, og denne smukke nationalpark byder på enge, vandfald og gletsjere.

New River Gorge, West Virginia

New River Gorge National Park er nyeste skud på stammen af nationalparker. Parken, der blev nationalpark i 2020, beskytter den smukke flod og fauna og liv omkring. Rafting og klatring er populært her.

North Cascades, Washington

Der er så smukt i Washington, og denne nationalpark (siden 1968) er ingen undtagelse. I North Cascades National Park er der mange populære destinationer for folk, der leder efter gode vandreture.

Olympic, Washington

I Olympic National Park i Washington, er der forskellige økosystemer, såsom temperede regnskove og alpine bakke. Parken har et rigt og vildt dyreliv, og betagende vildnis. Har været nationalpark siden 1938, og det er en af de mere populære nationalparker.

Petrified Forest, Arizona

I Petrified Forest National Park i Arizona er der tudsegamle geologiske formationer. Her er dinosaurfossiler, farverige ørkenområder og adskillige indianersteder, der er beskyttet af denne nationalpark. Parken er særligt kendt for de dragende forstenede træer – der har over 200 millioner år på bagen. Har været nationalpark siden 1962.

Pinnacles, Californien

Pinnacles National Park i Californien, har været nationalpark siden 2013. For 23 millioner år siden gik adskillige vulkaner i udbrud, og skabte de formationer, der er Pinnacles National Park. Her kan man opleve den truede fugl, condor.

Redwood, Californien

Her finder man de impotence kæmpe redwood-træer, der er verdens største træer. Har været nationalpark siden 1968.

Rocky Mountains, Colorado

Den berømte bjergkæde har været nationalpark siden 1915.

Saguaro, Arizona

Så er der kaktusser. Et smukt syn at gå blandt disse uvelkomne kaktusser, i Saguaro (nationalpark siden 1994).

Sequoia, Californien

Ligger i forbindelse med Kings Canyon, og har været nationalpark siden 1890. Det er her man kan se de store flotte sequoia-træer.

Shenandoah, Virginia

Shenandoahs Blue Ridge Mountains er dækket af skov med en masse dyreliv. Skyline Drive og Appalachian Trail løber langs hele parken, der har været nationalpark siden 1935.

Theodore Roosevelt, North Dakota

I 1978 blev dette en nationalpark, og den eneste, der er opkaldt efter en præsident. Her er rigt dyreliv, Roosevelts historiske hytte, og smukke køreruter.

Virgin Islands, Jomfruøerne

Blev nationalpark i 1956. Ligger på øen Saint John, og indeholder arkæologiske steder, ruiner fra sukkerplantager og vidunderlig natur.

Voyageurs, Minnesota

Nationalpark siden 1971. Yndet sted for kajakroere og fiskere.

White Sands, New Mexico

Nationalpark siden 2019. Smuk park med flotte hvide sandklitter.

Wind Cave, South Dakota

Nationalpark siden 1903. Wind Cave er ret unik med sine grotteformationer. Over jorden er der bisoner og prærieulve.

Wrangell–St. Elias, Alaska

USA’s største nationalpark (siden 1980).

Yellowstone, Wyoming / Montana / Idaho

USA’s første nationalpark (1872) er noget helt helt særligt. Gejsere, geotermiske områder og varme kilder.

Yosemite, Californien

Officielt nationalpark siden 1890. Et yderst populært turistmål – og det med rette. Vandfald og ufattelige syn. Klippeformationer og skove. Yosemite er i sandhed noget helt unikt.

Zion, Utah

Denne park indeholder sandstenformationer som borde, tårne og kløfter. Blev nationalpark i 1919.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button