Interessante fun facts om de amerikanske førstedamer

De amerikanske førstedamer er ofte omgivet af mystik. Gennem tiden har de forskellige førstedamer være alt fra deciderede kransekagefigurer til politisk aktive. Om dem alle gælder, at de ofte er mere populære end deres ægtemand, præsidenten. Her kommer nogle fun facts om de amerikanske førstedamer, som man måske ikke vidste.

Martha Washington (1731-1802)

George Washingtons hustru var den første, der fik titlen ‘lady’ af pressen (Lady Washington.) Hun var ligeledes den første præsidentfrue, der blev afbildet på et frimærke. Men nu var Martha Washington jo også den første af førstedamerne, hvorfor hun naturligvis vil være firstmovers på rigtig mange ting.

Abigail Adams (1744-1818)

John Adams’ ægtefælle opfordrede sin mand til at “huske kvinderne”, da han var med til at skrive den amerikanske uafhængighedserklæring. Abigail Adams var den første af førstedamerne, der var både præsidenthustru og mor til en en præsident. Hun var ligeledes den første præsidentfrue, der boede i Det Hvide Hus.

Martha Jefferson (1748-1782)

Thomas Jeffersons kone døde 18 år før hendes mand blev valgt til USA’s præsident, hvorfor hun aldrig nåede at være førstedame. I stedet var parrets datter, Martha Jefferson Randolph, fungerende førstedame som værtinde ved festlige og officielle begivenheder i Det Hvide Hus. Martha var således den første førstedame, der ikke var gift med præsidenten, og hun blev også den første af førstedamerne, der fødte i præsidentboligen.

Dolley Madison (1768-1849)

James Madisons hustru er den eneste førstedame, der er blevet givet et æressæde i Kongressen. Hun var også den første førstedame, der besvarede en telegrafbesked – den var sendt af opfinderen, Samuel Morse.

Elizabeth Monroe (1768-1830)

Elizabeth Monroe, der var gift med James Monroe, brød den sociale etikette der lød, at førstedamen kontaktede hustruerne til andre embedsmænd i Washington D.C. De andre kvinder blev så fortørnet, at de boykottede førstedamens receptioner i Det Hvide Hus.

Louisa Adams (1775-1852)

John Quincy Adams’ kone var den første af præsidentfruerne, der blev født i udlandet – nemlig England. Desuden kan nævnes, at Louisa spillede harpe, havde silkeorme og skrev satiriske skuespil.

Rachel Jackson (1767-1828)

Andrew Jacksons kone blev anklaget for at være bigamist, under ægtemandens præsidentvalgkamp. Rachel havde nemlig giftet sig med Andrew, inden hun var blevet lovmæssigt skilt fra sin første mand. I følge Andrew Jackson, tog den beskidte valgkamp så hårdt på Rachel, at det var direkte årsag til, at hun afgik ved døden, kort tid efter Andrew Jackson var blevet valgt som præsident. Rachel nåede aldrig at være førstedame – hun døde nemlig før ægtemanden blev indsat. I stedet overtog hendes niece, Emily Donelson, rollen som værtinde i Det Hvide Hus.

Hannah Van Buren (1783-1819)

Endnu en hustru, der aldrig nåede at være førstedame. Hannah Van Buren døde nemlig 18 år før hendes mand, der også var hendes granfætter, Martin Van Buren, blev USA’s præsident. Som værtinde og fungerende førstedame ved officielle begivenheder overtog parrets svigerdatter, Angelica Van Buren, i stedet for.

Anna Harrison (1775-1864)

William Henry Harrisons hustru er den eneste kvinde, der har været gift med en præsident og som har været bedstemor til en anden præsident. Anna Harrison levede aldrig i Det Hvide Hus, da hendes mand døde en måned efter sin indsættelse. I den måned, var det parrets svigerdatter, Jane Harrison, der var værtinde i Det Hvide Hus.

Letitia Tyler (1790-1842)

John Tylers første hustru, Letitia, døde mens hendes mand var præsident. Inden sin død var hun blev invalid, som følge af et slagtilfælde. Hun var så syg, at hun måtte hjælpes ned af trappen i Det Hvide Hus, for at overvære sin datters bryllup. Præsidentparrets datter udførte derefter førstedamens pligter som værtinde ved arrangementer i Det Hvide Hus, indtil John Tyler giftede sig påny.

Julia Tyler (1820-1889)

Julia Tyler, der var John Tylers anden hustru, blev den første førstedame, der fik taget et portrætfotografi.

Julia Tyler, her foreviget via maleri. Men hun var den første førstedame, der fik taget et portrætfoto.

Sarah Polk (1803-1891)

James Polks hustru arbejdede som sin ægtemands sekretær, uden at få løn for det. Sarah Polk forbød også dans og kortspil i Det Hvide Hus.

Margaret “Peggy” Taylor (1788-1852)

Zachary Taylors kone lærte at skyde med våben, mens hun boede med sin mand på den vestlige frontier. Mens Margaret Taylor boede i Det Hvide Hus, nægtede hun at agere som værtinde – en rolle der blev givet til datteren, Betty Taylor Bliss.

Abigail Fillmore (1798-1853)

Hustruen til Millard Fillmore var den første førstedame, der havde et arbejde og tjente en løn, før sit ægteskab. Hun arbejdede som skolelærer. Abigail døde tre uger efter parret havde forladt Det Hvide Hus.

Jane Pierce (1806-1863)

Franklin Pierces kone var i den grad ikke vild med, at hendes mand var interesseret i politik. To måneder inden ægtefællens indsættelse som USA’s præsident, blev Jane fyldt med sorg og depression, efter hun var vidne til parrets eneste levende søns grusomme død i en togulykke. Hun kom sig aldrig over traumaet.

Harriet Lane (1830-1903)

James Buchanan er den eneste præsident, der aldrig blev gift. Derfor var det hans niece, Harriet Lane, der påtog sig rollen som værtinde i Det Hvide Hus.

Mary Todd Lincoln (1818-1882)

Abraham Lincolns hustru blev angrebet af pressen for sine overdådige indkøb under Borgerkrigen, og for at kæmpe for afskaffelsen af slaveriet.

Eliza Johnson (1810-1876)

Andrew Johnsons kone lærte sin mand hvordan man udtaler og staver ord rigtigt, men tuberkulose forhindrede hende i at udføre sine opgaver som førstedame. Det blev i stedet deres datter, Martha Patterson, der fungerede som værtinde.

Julia Grant (1826-1902)

Ulysses S. Grants kone var skeløjet. Julia ejede slaver under Borgerkrigen, mens hendes man var general for nordstaternes hær.

Lucy Hayes (1831-1889)

Rutherford B. Hayes’ kone var den første, der forbød alkohol i Det Hvide Hus. Hun var også værtinde for den første Easter Egg Roll. 

Lucretia Garfield (1832-1918)

James A. Garfields hustru var præsidentens primære plejer i to måneder efter han var blevet skudt.

Ellen Arthur (1837-1880)

Chester A. Arthurs kome var en sangerinde, der udviklede lungebetændelse efter en koncert. Hun døde 20 måneder inden Chester blev indsat som præsident. Derfor var det præsidentens søster, Mary Arthur McElroy, der var værtinde i Det Hvide Hus.

Frances Cleveland (1864-1947)

Grover Clevelands hustru var, med sine 21 år – den yngste førstedame. Parret blev viet i Det Hvide Hus (læs om andre bryllupper i præsidentboligen her.) Inden brylluppet, var det præsidentens søster, Rose Elizabeth Cleveland, der var værtinde ved arrangementerne i Det Hvide Hus.

Caroline Harrison (1832-1892)

Hustruen til Benjamin Harrison var den første førstedame, der brugte elektricitet og den første der havde et juletræ i Det Hvide Hus. Hun blev den anden førstedame, der døde i Det Hvide Hus. Efterfølgende giftede præsidenten sig med sin afdøde kones niece, Mary Dimmock Harrison.

Ida Saxton McKinley (1847-1907)

William McKinleys kones liv var fyldt med tragedier. Først da hun mistede sin mor, og senere da hun på tragisk vis mistede to spædbørn. Den sidste tragedie i Idas liv var da hendes mand blev myrdet.

Edith Kermit Roosevelt (1861-1948)

Theodore Roosevelts første hustru, Alice Roosevelt, døde 17 år inden han blev indsat som præsident. Året efter blev han viet med Edith. Edith Roosevelt blev den første førstedame, der så Det Hvide Hus som en national skat, og hun stod bag portrætter af førstedamerne i præsidentboligen.

Helen Taft (1861-1943)

William Howard Tafts kone var den første førstedame, der ejede og kørte en bil. Fru Taft støttede kvindernes valgret, og hun blev den første førstedamen, der udgav sine erindringer.

Florence Harding (1860-1924)

Warren G. Hardings hustru var den første førstedame, der stemte, fløj i et fly, ejede en radio og inviterede filmstjerner til Det Hvide Hus. Hun blev også beskyldt for at have forgiftet sin mand, der døde i sit 3. år som præsident.

Grace Coolidge (1879-1957)

Calvin Coolidges kone arbejdede som lærer for døve elever.

Lou Hoover (1874-1944)

Herbert Hoovers ægtefælle blev den første kvinde, der fik en grad fra Standford University. Hun talte også flydende kinesisk.

Eleanor  Roosevelt (1884-1962)

Eleanor Roosevelt, der var gift med FDR, blev den første førstedame, der afholdte regelmæssige pressekonferencer. Eleanor skrev også en klumme for en avis, og havde et ugentlig radioshow.

Elizabeth “Bess” Truman (1885-1982)

Som USA’s førstedame gav Harry S. Trumans hustru aldrig interview .

Mary Geneva “Mamie” Eisenhower (1896-1979)

Dwight D. Eisenhowers ægtefælle kunne godt lide at se sæbeoperaer i sin tid i Det Hvide Hus.

Jacqueline Kennedy (1929-1994)

Den verdensberømte førstedame, hustru til JFK, var den første førstedame, der hyrede en pressesekretær. Hun vandt en Emmy for sin TV-rundvisning af Det Hvide Hus.

Claudia “Lady Bird” Johnson (1912-2007)

Claudia fik kælenavnet Lady Bird som barn, og det holdte ved. Lyndon B. Johnsons kone gik blandt andet meget op i miljøet.

Thelma Patricia “Pat” Nixon (1912-1993)

Richard Nixons hustru stod bag rundvisninger i præsidentboligen for blinde og døve. Pat Nixon var den første førstedame, der bar bukser i offentligheden.

Elizabeth Anne “Betty” Ford (1918-2011)

Gerald Fords kone var engang professionel danser. Betty Ford stod bag et alkohol- og narkoafvænningssted i Californien, der er opkaldt efter hende.

Rosalynn Carter (1927-)

Jimmy Carters ægtesfælle havde mange hjertesager som førstedame, blandt andet mental sundhed.

Nancy Reagan (1921-2016)

Hustruen til Ronald Reagan arbejdede også som skuespiller, og var blandt andet med i musikvideoer, der havde en anti-narko budskab.

Barbara Bush (1925-2018)

George H.W. Bush’ kone blev den anden kvinde, der var både hustru og mor til en amerikansk præsident. Hun skrev et memoir set fra sine hundes perspektiv.

Hillary Clinton (1947-)

Bill Clintons kone er den eneste førstedame, der er blevet valgt til offentligembede (den amerikanske Senat), og den eneste, der har stillet op til præsidentvalg.

Laura Bush (1946-)

George W. Bush’ hustru er den enste førstedame, der har fået tvillinger, der har arbejdet som bibliotekar og der har været substitut for en præsident i dennes ugentlig radiotale.

Michelle Obama (1964-)

Barack Obamas ægtefælle blev den første afroamerikanske førstedame. En af hendes mærkesager, var børns sundhed og overvægt.

Melania Trump (1970-)

Donald Trumps kone var tidligere nøgenmodel, og den første førstedame, der har fået amerikansk statsborgerskab senere i livet.

Jill Biden (1951-)

Joseph Bidens kone blev den første førstedame, der beholdte sin lønnede job – som underviser – efter hun blev førstedame.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button