Tumlingen, Ørnen & Forår: Kodenavne til præsidentparret

Hvorfor gives der kodenavne til førsteparret? Man tager præsidentens sikkerhed meget alvorligt i USA. Naturligvis. Når POTUS er på farten, er der altid et kæmpe sikkerhedapparat der går i gang, og rigtig meget af det foregår bag scenen. Det kræver et enormt forarbejde, selv hvis præsidenten blot skal på et lille besøg i en lille amerikansk by. Det er Secret Service, der står for præsidentens sikkerhed. Secret Service blev oprettet i 1865, dengang for at beskytte den amerikanske dollar mod forfalskning. Efter Præsident McKinley blev dræbt i 1901, overgik Secret Service til at beskytte præsidenten. 

Siden Harry Trumans præsidentskab, har Secret Service brugt hemmelig kodenavne, for at skjule præsidentens identitet. I dag er kodenavnenes funktion primært at være radiokalde-navne, som entydigt og hurtigt – selv over en skrattende forbindelse – kan identificere en person. Da man har fået sikre kommunikationslinjer, er kodenavnene nu ren tradition.

Hele førstefamilien får kodenavne, ligesom vicepræsidenten, samt andre personer omkring præsidentskabet, der kan have brug for beskyttelse fra Secret Service, også gør.

Her kigger vi kun på præsidentparret. Når præsidenten har fået til kodenavn, får resten af familien et kaldenavn med samme startbogstav.

Hos den amerikanske efterretningstjenesten siger man, at kodenavne bliver tildelt af tilfældige militærfolk uden politiske bagtanker. Alligevel kan man ikke lade være med at se et vist mønster i kodenavnene, med kraftig skelnen til den person, der skal beskrives – og med mere end et lille glimt i øjet. Nogle af dem har haft nogle ret så fede kodenavne – andre, ikke så meget. Bedøm selv …

Edith Wilson: Grandma (Bedstemor)

Woodrow Wilsons anden hustru, Edith, var den første førstedame, der fik Secret Service-beskyttelse. Dog blev hendes kaldenavn brugt længe inden beskyttelsen blev til lov i 1917. Præsident Wilson var blevet enkemand i hans andet år som præsident. Inden for nogle måneder, havde han mødt og forelsket sig i Edith. I Wilson-lejren frygtede man befolkningen reaktion, hvorfor man valgte at kalde Edith for det mest usexede man kunne finde på: ‘Bedstemor’.


Eleanor Roosevelt: Rover

Den ikoniske førstedame fik officielt sit kodenavn under en tur til England i 1942. Her skulle hun besøge amerikanske servicemænd og observere, hvilken rolle kvinderne havde i Anden Verdenskrig.


Harry S. Truman: General

Den første præsident, der fik et officielt kodenavn.


Bess Truman: Sunnyside (Solside)


Dwight Eisenhower: Providence (Forsyn)

Efter han havde forladt embedet, skiftede hans kodenavn til Scorecard.


Mamie Eisenhower: Springtime (Forår)

Rimelig fint kaldenavn: “Foråret kommer”, “Foråret er landet” 🙂 Dwight og Mamies søn, David fik kodenavnet Sahara.


John F. Kennedy: Lancer

Kennedy-administrationen blev ofte sammenlignet med legenden om Camelot. Hans kodenavn trækker derfor tråde til Lancelot – en af Kong Arthurs riddere om det runde bord.


Jacqueline Kennedy: Lace (Blonde)

Det var meget passende, at Jackie blev kaldt for ‘Blonde’. Hun var en af de mest velklædte beboere i Det Hvide Hus, nogensinde. Hun blev meget hurtigt et sandt stilikon, og hun bar netop blonder ved brylluppet mellem hende og John.

Kennedyparrets to børn, Caroline og John Jr. fik kodenavnene Lyric og Lark (Lærke).


Lyndon B. Johnson: Volunteer (Frivillig)


Lady Bird Johnson: Victoria

Johnson-parrets døtre, Lynda og Luci fik tildelt navnene Velvet (Velour) og Venus.


Richard M. Nixon: Searchlight (Projektør)

Ironien er til at få øje på. Watergate-skandalen, der i sidste ende gjorde en ende på Nixons præsidentskab, startede nemlig ved et indbrud med lommelygter i demokraternes kontor.


Pat Nixon: Starlight (Stjernelys)

Nixon-parrets to døtre, Patricia og Julie blev kaldt for Sugarfoot (kælenavn ligesom ‘sweetheart’) og Sunbonnet (kyse).


Gerald Ford: Passkey (Adgangsnøgle)

Et af de lidt skøre kodenavne. Nogle påpeger ironien ved navnet, da Ford senere begåede Nixon og sikrede, at denne ikke blev retsforfulgt.


Betty Ford: Pinafore

Betty og Geralds børn fik disse navne: Susan – Panda, Michael – Professor, Steve – Peso & Jack – Packman.


Jimmy Carter: Deacon (Diakon)

Carter havde en meget stærk kristen tro – og det var derfor et helt perfekt kodenavn til Jimmy. Efter Carter flyttede ud af Det Hvide Hus brugte han blandt andet tid på at undervise i søndagsskole.


Rosalynn Carter: Dancer (Danser)

De fire børn fik fire D-navne: Amy – Dynamo, James – Diamond (diamant), Jack – Derby & Donnel – Deckhand (matros).


Ronald Reagan: Rawhide (Læderhud)

Hvad kalder man ellers en tidligere western-skuespiller? Reagan elskede eftersigende også alt western-relateret, så det er jo fint. Rawhide var desuden en western tv-serie med Clint Eastwood.


Nancy Reagan: Rainbow (Regnbue)

Parrets to børn, Patti og Ron var kendt som Ribbon (bånd) og Reliant (pålidelig).


George H. W. Bush: Timberwolf (Ulv)

På grund af sin store familie og lederegenskaber, blev Bush opkaldt efter det største medlem af hundefamilien.


Barbara Bush: Tranquility (Ro)

Man ved ikke helt hvordan Barbara fik sit navn. Men hun var en yderst populær førstedame, og nærmest hele USA’s mor. Hun var lig med blidhed, stolthed og ro.

Barbara blev også kaldt for Snowbank. Bush-børnene hed: Marvin – Tuner, Neil – Trapline, Dorothy – Tiller, Jeb – Tripper & George – Tumbler (tumling).


Bill Clinton: Eagle (Ørn)

Clinton fik tildelt et af de absolut mest patriotiske kodenavne, man kan forestille sig. Det siges, at navnet stammer fra Clintons fortid som spejder, hvor den højeste rangorden man kunne opnå var netop ørn. Læs mere om USA’s nationalfugl her.


Hillary Clinton: Evergreen

Hillary brugte også navnet under valgkampen i 2016, og som udenrigsminister.

Datteren Chelsea blev kaldt for Energy.


George W. Bush: Trailblazer (Forgangsmand)

Da faderen var præsident, hed George Tumling (måske fordi han var lidt af en rod). Det synes han ikke om. Han fik derfor lov til at skifte det. Han mente altså, at han var meget mere First mover end Tumling.


Laura Bush: Tempo

Jenna og Barbara fik kaldenavnene Twinkle (Blinke) og Turquoise (Turkis).


Barack Obama: Renegade (Overløber)

Det var det navn Obama selv valgte, da han fik valgmuligheder udfra navne, der begynder med R. Renegade kan både betyde en lovløs eller en oprører/rebel. Man må forestille sig, at Barack har tænkt på det sidste, da han valgte, eller også var de andre navne bare rigtig dårlige.


Michelle Obama: Renaissance (Renæssance)

Parrets to døtre Malia og Sasha fik tildelt navnene Radiance (Udstråling) og Rosebud (Rosenknop).


Donald J. Trump: Mogul

Donald skulle eftersigende have ønsket kaldenavnet, Humble (ydmyg). Secret Service valgte så et ikke særlig ydmygt navn til ham. Mogul er inspireret af Trumps fortid som byggematador.


Melania Trump: Muse

Man mener, at Muse stammer fra Melanias tid foran kameraet, før hun mødte sin kommende mand.

Donald Trumps børn fik følgende kodenavne: Donald Jr. – Mountaineer, Ivanka – Marvel & Eric – Marksman. Det er uvist hvad Barron og Tiffany bliver kaldt.


Joe Biden: Celtic

Bidens kodenavn som vicepræsident under Obama var Celtic. Det er det også som præsident. Navnet stammer fra Bidens irske rødder.


Jill Biden: Capri

Valgte ligeledes at beholde sit Secret Service kodenavn fra sin tid som andendame.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button