Attentatforsøg og mord på de amerikanske præsidenter

Gennem amerikansk historie, har der været attentatforsøg på næsten halvdelen af de amerikanske præsidenter. Attentatforsøgene er fire gange endt med en præsidents død, og der har i alt været over 30 forsøg på at tage en amerikansk præsidents liv. Se hele oversigten her.

Mord på præsidenter

Abraham Lincoln

Lincoln var den første præsident, der blev myrdet. Det skete, da præsidenten var i Ford’s Theatre, sammen med sin hustru, Mary Todd Lincoln, for at se opførelsen af “Our American Cousin”. Datoen var 14. april 1865, og landet havde lige været igennem en voldsom og yderst blodig borgerkrig.

Mens Lincoln sad i logen, blev han skudt i hovedet bagfra, af John Wilkes Booth. Præsidenten døde 10 timer senere, og en 12 dage menneskejagt på morderen gik i gang.

John Wilkes Booth var en skuespiller, der havde optrådt for sit offer fem måneder før mordet, og en sydstatssympatisør. Booth ville have hævn over præsidenten, for nordstaternes sejr i Borgerkrigen. Den 26. april fandt man Booth, der havde skjult sig i en lade i Maryland.

Man satte ild til laden, og da John Wilkes Booth forsøgte at undslippe ilden, blev han skudt og dræbt.

Booth var morderen, men flere andre havde hjulpet ham i planlægningen af attentatet – blandt andet Mary Surrat, der blev den første kvinde, der officielt blev hængt i USA, den 7. juli 1865.

James A. Garfield

Garfield blev indsat som USA’s 20. præsident, den 4. marts 1881. Knap fire måneder efter blev han skudt. Han døde af de skader han pådrog sig, den 19. september 1881, 79 dage efter, at han blev skudt.

Den 2. juli blev Garfield skudt bagfra, på den nu nedlagte banegård, Baltimore and Potomac Railroad Station i Washington D.C. Præsidenten skulle med toget til Massachusetts, hvor han skulle holde en tale på Willams College, på sin vej til en velfortjent sommerferie. Med ham var blandt andre Abraham Lincolns søn, Robert Tood Lincoln, der var krigsminister i Garfield-administrationen. Da præsidenten blev båret ovenpå – i chok og med store skader – udtalte Robert Lincoln, at han havde “gennemlevet mange timers sorg i denne by”.

Gerningsmanden var Charles J. Guiteau, der egentlig troede, at præsidenten ville takke ham for valgsejren, ved at tildele ham i plads i administrationen. Da dette ikke skete, besluttede Charles sig for at dræbe præsidenten. Guiteau havde, ifølge ham selv, bidraget enormt til Garfields sejr, ved at printe en masse kopier af en tale, der skulle tale for Garfield. Talen var dog oprindeligt skrevet til en af Garfields politiske modstandere, og talen (der ikke blev holdt) gjorde ingen tjeneste for Garfield. Charles forsøgte igen og igen at opnå politisk indflydelse efter Garfields indsættelse, men Garfield nægtede, og måtte i sidste ende lade livet for ikke at efterkomme Guiteaus noget besynderlige ønske.

To dage før årsdagen for skudepisoden, blev Guiteau hængt for mordet på USA’s præsident.

William McKinley

McKinley var en meget populær præsident, der blev indsat som den 25. præsident, den 4. marts 1897. Men fem måneder inde i sin anden embedsperiode, blev han skudt af amerikanskfødte Leon Czolgosz, der var søn af polske forældre.

Den 6. september 1901 var McKinley i The Music Temple i forbindelse med verdensudstillingen i Buffalo. The Music Temple skulle bruges til en 10 minutter lang reception, da den folkekære præsident ønskede at hilse på folket, og trykke hånd med så mange som muligt. Han blev rådgivet til at lade være, af sikkerhedsmæssige grunde, men til dette udtalte McKinley blot; “Der er da ingen, der ønsker at skade mig.”

Men det var der. For det var ikke alle, der elskede McKinley. Czolgosz var en anarkist, der var overbevist om, at præsidenten kun havde de riges interesser for øje. Han hadede McKinley for den måde han, i Leon Czolgosz’s optik, behandlede de svageste i samfundet. Han stillede sig derfor op i køen af tilkomne, der ønskede at hilse på præsidenten, og da det blev hans tur, trak han en pistol og skød McKinley to gange i maven.

Præsidenten døde otte dage senere, den 14. september 1901, da der gik koldbrand i sårene.

Czolgosz blev henrettet i den elektiske stol, den 29. oktober 1901.

John F. Kennedy

Der findes næppe nogen, der ikke har hørt om mordet på JFK, hvis mord stadig den dag i dag er omgivet af en vis mystik og forskellige konspirationsteorier.

Kennedy blev USA’s 35. præsident, den 21. januar 1961, som den første katolik i Det Hvide Hus.

Den 22. november 1963, var JFK på vej gennem Dallas, Texas i åben vogn, da han blev ramt af skud bagfra, der ramte ham i hovedet. Han døde kort efter på det nærtliggende Parkland Hospital.

Samme dag anholdte man den formodet gerningsmand, Lee Harvey Oswald, der dog nægtede sig skyldig.

Under en overflyttelse til fængslet, to dage efter mordet, blev Oswald skudt og dræbt af natklubejeren, Jack Ruby – og hermed var grundstenene til nogle af vor tids største konspirationsteorier lagt. Præsidenten var død, og det var den formodet gerningsmand også.

Mistænkelige dødsårsager

Der er (naturligvis, fristes man til at sige), dødsårsager blandt præsidenter, der ikke er helt enighed om, hvorvidt det var mord eller naturlige årsager.

Zachary Taylor

Den 9 juli 1850, døde USA’s 12. præsident. På daværende tidspunkt, mente man, at præsidenten var død af kolera, som følge af noget frugt han havde spist, kort tid inden sin død.

Rygterne svirrede dog efterfølgende, da nogle mente, det måtte være forgiftning. Tilhængere af den teori påstod, at Taylor var blevet dræbt af tilhængere af slaveriet, som præsidenten var modstander af.

Konspirationsteorierne varede ved, og i 1990’erne gravede man sågar præsidentens jordiske rester op, for at undersøge dødsårsagen nærmere. Retsmedicinerne konkluderede, at der ikke var tegn på forgiftning, og at den ringe hygiene på den tid, var skyld i koleraen, der tog livet af Taylor.

Men …. Der er stadig de, der påstår, at han blev myrdet. For, der er måske ikke bevis på at han blev myrdet, men der er heller ikke bevis for det modsatte, som nogle har udtalt.

Warren G. Harding

Harding var noget af en grissebasse, måske den mest lumre præsident, der har været indtil videre. Og netop dette mener nogen faktisk kan have kostet ham livet.

På sin dødsdag, den 2. august 1923, var præsidenten på et hotelværelse i San Francisco, sammen med sin hustru. Pludselig falder Harding bagover på din seng, og efterfølgende dør han, som følge af en blodprop. Konspirationsteoretikere vil dog mene, at det er førstedamens udlæg, fordi det var hende, der slog præsidenten ihjel.

Florence var helt sikkert træt af Warrens utroskab, der også (er det senere kommet frem) bar frugt i form af et barn han fik med en af sine purunge elskerinder. Da førstedamen nægtede at lade præsidenten obducere, gav det endnu en gnist til teorien om, at hun havde forgiftet sin mand.

Vi finder aldrig med sikkerhed ud af, hvad der slog Harding ihjel – om det var hans usunde livstil eller voldsomme appetit på andre kvinder – må vi blot tænke os til.

Attentatforsøg gennem tiden

Andrew Jackson

 • 30. januar 1835

Richard Lawrence –  en arbejdsløs maler –  forsøgte den 30. januar i 1835 at skyde og dræbe daværende præsident, Andrew Jackson. Bevæbnet med to pistoler angreb han præsidenten foran regeringsbygningen, hvor præsidenten netop havde deltaget i en begravelseceremoni. Lawrence’s pistol gik ikke af, hvorefter præsidenten tæskede Lawrence med sin stok. Mens de to sloges, trak Lawrence sin anden pistol, men også denne gang var der problemer med våbnet. Præsidenten var overbevist om, at Richard var hyret af politiske modstandere, og Jackson blev ret paranoid efter attentatforsøget. Gerningsmanden blev dog erklæret ‘ikke-egnet’ til straf, og han tilbragte resten af sit liv i forvaring. Han døde i 1861. Senere viste undersøgelser, at oddsene for at begge pistoler fejlede var 1:125.000.

Abraham Lincoln

 • 23. februar 1861

Abraham Lincoln var i Baltimore, på vej til sin indsættelse som USA’s 16. præsident. Der gik rygter om et ‘Baltimore plot’, der skulle skaffe den kommende præsident af vejen. Lincoln var under beskyttelse af Pinkerton-agenter under transporten til og fra, og under, sin indsættelse. Det vides ikke med sikkerhed, om truslen var reel.

 • August 1864

På en sen sommeraften i august 1864, red Præsident Lincoln ud på en aftentur alene. Omkring klokken 23.00, affyrede en ukendt gerningsmand et skud mod præsidenten. Kuglen passerer millimeter fra Lincolns hoved, der slipper uskadt fra episoden – dog med en gennemhullet hat …

William Howard Taft

 • 16. oktober 1909

Taft og den mexicanske præsident, Díaz havde planlagt et historisk første møde mellem en amerikansk  præsident og en mexicansk præsident. Det var samtidig første gang, at en amerikansk præsident skulle krydse grænsen til Mexico. På dagen for det store møde, opdagede og afværgede to amerikanske sikkerhedsfolk et planlagt attentatforsøg, tæt på Handelskammeret i El Paso, hvor de to præsidenter skulle passere. Her stod en en mand med et skjult håndvåben (palm pistol). Det lykkedes de to mænd at overmande ham, og forhindre attentatforsøget.

Theodore Roosevelt

 • 14. oktober 1912

Roosevelt var trådt af som præsident i 1909, men i 1912 besluttede han sig for at forsøge sig igen. Under sin valgkampagne i Milwaukee, Wisconsin blev Teddy Roosevelt forsøgt skuddræbt af John Flammang Schrank, der havde fulgt efter Roosevelt i ugevis.

Roosevelt blev reddet af sin 50-siders lange tale, der lå foldet i brystlommen, og af sit brilleetui, der tilsammen mindskede kuglens kraft og fart. Schrank blev straks afvæbnet og overmandet, og kunne bagefter takke sit offer for, at han ikke blev lynchet på stedet. Roosevelt bad myndighederne om at anholde ham, i god ro og orden.

Roosevelt holdt herefter sin planlagte tale, med blodig skjorte. Han blev ikke genvalgt til præsident, og resten af sit liv, bar præsidenten rundt på kuglen i sit bryst.

Gerningsmanden udtalte under sin retssag, at han i en drøm var blevet besøgt af Præsident McKinley, der fortalte ham, at han skulle hævne McKinleys drab, ved at dræbe Roosevelt. Schrank blev erklæret som værende sindssyg, og han tilbragte resten af sit liv i forvaring. Han døde i 1943.

Herbert Hoover

 • 19. november 1928

Hoover havde vundet præsidentvalget, og ventede nu blot på sin indsættelse. Ventetiden brugte han blandt andet på en ‘venskabstur’ rundt i Sydamerika. Da han nåede Andesbjergene, blev et forsøg på at tage hans liv afværget. En anarkistisk gruppe fra Argentina havde planlagt at sprænge toget, som Hoover var i, i luften. Gerningsmanden blev anholdt, før han kunne placere sprængstofferne på togskinnerne.

Franklin D. Roosevelt

 • 15. februar 1933

Franklin D. Roosevelt var ligeledes nyvalgt præsident, og blot 17 dage før sin indsættelse, blev han udsat for attentatforsøg, under et offentlig møde i Miami.

Gerningsmanden var den italienske immigrant, Guiseppe Zangara, der affyrede fem skud mod Roosevelt. Skudene sårede ikke FDR, men de dræbte Chicagos borgmester, Anton Cermak, og sårede yderlige fem andre. Guiseppe var en lille splejs på 1.52, og hans højde kan have været årsagen til, at han ikke ramte Roosevelt. Det er dog aldrig blevet slået fast, om målet egentlig var Roosevelt. En anden teori er, at Giuseppe handlede på ordrer fra den indsatte gangster, Al Capone.

Zangara blev fundet skyldig i mord, og blev henrettet i den elektriske stol, den 20. marts samme år.

Harry S. Truman

 • Sommeren 1947

Mens Israels uafhængighed var på trapperne, menes den zionistiske gruppe, Stern Gang at have sendt en række brevbomber til Det Hvide Hus. Secret Service var blevet advaret af britiske efterretningstjenester, hvorfor postafdelingen i Det Hvide Hus opsnappede bomberne. Hændelserne blev ikke offentliggjort dengang, men da Trumans datter, Margaret, senere udgav sin biografi, bekræftede hun, hvad der var foregået i 1947.

 • 1. november 1950

Truman blev forsøgt dræbt af to aktiviteter, der kæmpede for Puerto Ricos uafhængighed. Gerningsmændene, Oscar Collazo og Griselio Torresola, forsøgte at dræbe Truman i Blair House, hvor han boede mens Det Hvide Hus var under renovering.

John F. Kennedy

 • 11. december 1960

Godt en måned før Kennedy skulle indsættes som USA’s præsident, blev han truet på livet af Richard Paul Pavlick. Kennedy var på ferie i Palm Beach, Florida. Pavlick havde planlagt at køre ind i Kennedys bil med sin egen Buick fyldt med sprængstof, men han fortrød, da han så Kennedys kone og datter vinke farvel til præsidenten.

Pavlick blev anholdt tre dage senere, og tilbragte fem år på et mentalhospital.

Richard M. Nixon

 • 13. april 1972

Arthur Bremer havde et ønske om at skyde den amerikansk præsident, under et event i Canada. Men da sikkerheden var for stor, droppede han planerne. I stedet besluttede han sig for at skyde Alabamas guvernør, George Wallace, der bliver lam af de skud, Bremer affyrede. Bremer blev sat i fængsel i 35 år for sit angreb på guvernøren.

 • 22. februar 1974

En anden, der også planlagde at gøre det af med Nixon, var Samuel Byck. Han ville flyve et kapret fly in i Det Hvide Hus. Byck lykkedes med at kapre flyet, ved at dræbe en betjent, men da hjulblokaderne stadig var på flyet, kunne det ikke lette. Efter Byrck havde skudt de to piloter – den ene døde senere af sine kvæstelser – skød en betjent, Samuel Byrck. Byrck døde ikke, men begik kort tid efter selvmord.

Gerald Ford

 • 5. septemper 1975

Lynette Fromme, en Charles Manson-trofast, forsøgte at skyde Præsident Ford, under dennes besøg i Californiens hovedstad, Sacramento. Netop som præsidenten rakte sin hånd ud for at hilse på Lynette, trak hun en Colt, der dog ikke var ordentligt ladt. Mordforsøget var en fuser for Fromme, der blev anholdt og dømt til livstid i fængsel. Hun blev dog løsladt i 2009.

 • 22. september 1975

En dum måned for Ford, der denne dag måtte opleve det andet forsøg på at dræbe ham, inden for blot 17 dage. Denne gang var det i San Francisco, hvor Sara Jane Moore skød mod Præsident Ford, fra 12-meters afstand. Ford bliver ikke ramt, da en anden tilskuer greb fat i Moores arm, netop som hun trykkede på aftrækkeren.

Moore blev dømt til livstid i fængsel, men efter mere end 30 år i fængsel, blev hun løsladt i 2007.

Jimmy Carter

 • 5. maj 1979

Raymond Lee Harvey – en vagabond fra Ohio – blev anholdt af Secret Service, der fandt en starterpistol med løs krudt på Harvey, kort inden Præsident Carter skulle holde en tale i Los Angeles. Harvey påstod, at han stod i ledtog med andre, men han, og andre tiltalte, blev løsladt på grund af manglende beviser.

Ronald Reagan

 • 30. marts 1981

Netop som Reagan var på vej tilbage til sin limousine, efter at have holdt en tale på Washington Hilton hotel, blev han og tre andre skudt af John Hinckley Jr. Præsidenten blev ramt af en kugle, der brækkede et af hans ribben, punkterede hans ene lunge, og gav ham alvorlige indre blødninger. Han blev indlagt i et par uger, hvorefter han gentog sit job som leder af den frie verden.

Hinckley blev hurtigt anholdt, og udtalte senere, at han gjorde det for at imponere skuespillerinden, Jodie Foster, som han var besat af. Han blev sendt til afsoning i forvaring, og var indlagt psykiatrisk hospital, indtil den 10. september 2016.

George H. W. Bush

 • 13. april 1993

14 mænd, der angiveligt arbejdede for Saddam Hussein, smuglede bomber ind i Kuwait, og planlagde efterefter at dræbe den netop afgået amerikanske præsident, der skulle besøge Kuwait Universitet. Planen var dræbe Bush med en bilbombe, men de 14 mænd blev opdaget af de kuwaitiske myndigheder, inden de kunne fuldføre deres ugerning.

Bill Clinton

 • 21 januar 1994

Den pensionerede millitærmand, Ronald Gene Barbour havde planlagt at dræbe Præsident Clinton under en af præsidentens løbeture. Barbour manglede dog timing, da hans attentatforsøg skulle udføres, mens præsidenten var på statsbesøg i Rusland. Barbour blev anholdt, og idømt fem års fængsel.

 • 12. september 1994

Timing manglede Frank Eugene Corder også (blandt andet). Corder havde stjålet en Cessna, og planlagde at flyve den ind i Det Hvide Hus. Cessnaen landede på græsplænen, og styrtede ind i et træ. Corder blev dræbt under styrtet.

Præsidentfamilien var desuden ikke hjemme på den givne dag.

 • 29. oktober 1994

Francisco Martin Duran affyrede mindst 29 skud mod Det Hvide Hus, da han var sikker på, at Præsident Clinton var blandt den gruppe mænd i jakkesæt der stod på plænen. Bill Clinton var dog indendørs, og tre turister fik taklet Duran, inden han sårede nogen. I sin jakkelomme bar Duran et selvmordsbrev. Han blev idømt 40 år i spjældet for ugerningen.

 • November 1996

Endnu et fejlslagen attentatforsøg på Clinton foregik under et topmøde i Filippinerne. Sikkerhedsagenter havde nemlig opsnappet en besked om, at der var placeret en bombe under en bro, som præsidentens kortege skulle passere. Kortegen blev omdirigeret, og det kom senere frem, at bagmanden bag plottet, var Osama bin Laden.

George W. Bush

 • 7. februar 2001

Mens den nye præsident, George W. Bush var inde i Det Hvide Hus, skød Robert Pickett mod præsidentens hjem. Han fik tre års fængsel for hændelsen.

 • 10. maj 2005

Præsident Bush var i gang med en tale i Georgien, da Vladimir Aruntyinian kastede en håndgranat mod podiet. Splinten var taget ud af granaten, men den eksploderede ikke, da et rødt lommetørklæde var viklet stramt omkring den. Vladimir fik et livstidsdom for angrebet.

Barack Obama

 • 22. oktober 2008

Kort før præsidentvalget, havde to mænd planer om at dræbe demokraternes præsidentkandidat, Barack Obama. De to mænd, Paul Schlesselman og Daniel Cowart, blev idømt henholdsvis 10 og 14 års fængsel for deres planer om at skyde Obama.

 • April 2009

Der var et plot om at myrde Præsident Obama, under et møde i Istanbul, Tyrkiet. En syrisk mand bar rundt på et forfalsket pressekort fra Al-Jazeera, og han tilstod senere til de tyrkiske myndigheder, at han havde planlagt at dræbe Obama med en kniv.

 • November 2011

Bevæbnet med en semiautomatisk riffel, affyrede Oscar Ramiro Ortega-Hernandez adskillige skud mod Det Hvide Hus. Præsidentparret er ikke hjemme under angrebet. Ingen kom til skade, selvom et vindue blev knust. Han blev dømt til 25 år i fængsel.

 • April 2013

Endnu en trussel mod Obamas liv kom, da et brev med ricin (en dødelig gift) blev sendt til ham.

 • Oktober 2018

En brevbombe blev sendt til tidligere Præsident Obama, til hans hjem i Washington D.C. Secret Service opsnappede pakken.

Donald J. Trump

 • 18. juni 2016

Kort inden Donald J. Trump officielt blev republikanernes præsidentkandidat, prøvede en sindsforvirret brite, Michael Steven Sandford at gribe en betjents pistol, og skyde Trump, under et rally i Las Vegas. Sandford havde planlagt mordet i over et år. Pistolen kunne han ikke få ud af hylstret, og han blev straks anholdt og sendt tilbage til Storbritannien.

 • November 2017

En mand med tilknytning til ISIS blev anholdt af filippinsk politi, da han angiveligt han planer om at dræbe Præsident Trump, under et topmøde.

 • Oktober 2018

William Clyde Allen III, der er krigsveteran, sendte et brev med castor-bønner til Trump. Brevet nåede ikke Det Hvide Hus, da Secret Service nåede at opsnappe det inden. Allen blev anholdt kort tid efter i Utah.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button