Black Friday i USA: Den vildeste shoppedag

Black Friday er det uformelle navn på dagen efter thanksgiving i USA. Dagen har spredt sig til hele verden, også Danmark, men den har sin oprindelse i USA, hvor den er meget vildere end det man kender herhjemme fra.

Black Friday anses for at være startskuddet på julesæsonen. Det er en offentlig fridag i mere end 20 amerikanske delstater, fordi den ligger lige efter thanksgiving. Folk har, eller tager, derfor ofte hele fire dage fri i denne forlængede thanksgiving-weekend.

Noget, der dog ikke holder lukket er butikkerne …

Rigtig mange amerikanere benytter denne weekend til at afspadsere, og ofte rejser man på kryds og tværs af landet, for at besøge venner og ikke mindst familie.

Rigtig mange bruger Black Friday på at shoppe alle julegaverne, da der er VILDE tilbud på denne dag. Det gælder elektronik, tøj, smykker, legetøj og you name it. 

Shopping

Mandagen efter er nu kendt som Cyber Monday – et marketingtiltag for at give onlinebutikker deres helt egen Black Friday. 

Der sker mange ting denne dag, og folk kan være overtændte og vilde efter de samme knaldtilbud. Der er ikke meget hygge over denne dag, men amerikansk DET er den.

Siden 2012 er også tirsdagen efter thanksgiving blevet til en ting. #GivingTuesday blev grundlagt dengang som en dag fyldt med generøsitet og velgørende arbejde. Som modspil til det kommercielle, opfordrer man derfor folk, foreninger og organisationer om at fejre og højne velgørende arbejde, og at give lidt tilbage, hvis man kan.

Hvorfor hedder det Black Friday?

Det ved man ikke helt. En af de mere vedvarende teorier er, at det fordi denne dag giver hungrende butikker muligheden for at få sorte tal på bundlinjen. Andre mener, at det er fordi der er sort af folk på vejene, i forbindelse med thanksgiving.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button