Guide: Gå på ‘Freedom Trail’ i Boston

Boston er en af USA’s mest historiske byer, hvor en stor del af den amerikanske identitet og sjæl blev skabt. Befinder man sig i New Englands hovedstad, er det oplagt at følge Freedom Trail – frihedsruten – en vandretur, hvor man går i de historiske fodspor, der er i byen, og på den måde opleve nogle vigtige seværdigheder. På ruten er der undervejs 16 stop, der fører en 400 år tilbage i historien. 

Bostons Freedom Trail

Boston, Massachusetts har flere seværdigheder og steder, der relaterer sig til den Amerikanske Revolution og USA’s jagt på frihed, end nogen anden by i USA. Derfor er det også en yderst populær oplevelse at følge Freedom Trail, hvor man kommer tilbage til helt autentiske steder, fra dengang USA gik fra at være en britisk koloni, til en selvstændig nation.

Ønsker man ikke at tage på en guidet tur, er det lige så nemt at følge frihedsruten på egen hånd. Hele vandreturen er 4 kilometer lang, og det er en god idé at afsætte hele dagen, for den bedste oplevelse – især hvis man har børn med.

Man finder kort over Freedom Trail ved udgangspunktet, Boston Commons, og på diverse hoteller rundt i byen. Det er ganske let, selv at gå i historiens fodspor, og overalt på ruten, kan man følge den røde linie i vejen, og de små runde metalplader, der indikerer, at man er på rette spor, og på Freedom Trail.

 

Ruten starter ved Boston Commons, der ligger tæt ved Park Street Station (USA’s første subway fra 1897), og hvis man er i bil, kan man sagtens parkere i området – blandt andet i parkeringskælderen under Boston Commons. Ruten ender officelt i Charlestown, hvor man kan tage en vand-shuttle tilbage til Boston centrum.

1. Boston Common

Ruten starter her, i USA’s ældste park. Men før man begiver sig af sted på vandreturen, kan man gå over til besøgcenteret på 147 Tremont Street, og få et gratis kort fra National Park Service. Gå op til disken og bed om “free Freedom Trail map”. De kort, der er udstillet er ikke gratis – så husk at bede om et gratis kort.

Ruten tager som sagt sit udgangspunkt her ved Boston Commons. Det var her, William Braxton – områdets første engelske nybygger – byggede sin træhytte i 1625. Efter puritanerne ankom fem år senere, købte de området af Braxton, og lod køerne græsse her.

Slentre over de grønne plæner, og gå i fodsporene på de første puritanere. Her er områder, hvor offentlige hængninger fandt sted, steder, hvor britiske tropper camperede på den Amerikanske Revolutions første dag, og områder, hvor man trænede den amerikanske hær.

Ved udkanten, ved siden af Beacon Street ligger Augustus Saint Gaudens’ mageløse mindesmærke for Robert Gould Shaw og Massachusetts 54. regiment – en af de første officielle afroamerikanske enheder, der kæmpede på amerikanernes side under den Amerikanske Borgerkrig.

Der er lavet en film om 54. regimentet – Glory fra 1989 med Matthew Broderick.

2. Massachusetts State House

Det er gratis at besøge Massachusetts State House, der rummer imponerende samlinger af kunst og historie. Regeringsbygningen er tegnet af arkitekt, Charles Bullfinch – der også har tegnet U.S. Capitol i Washington D.C., og med sin karakteristiske guld kube, lyser bygninger op over Boston.

Bygningen her stod færdig I 1798, og den står for alle idealerne om frihed og selvstændighed, som den nyligt overstået revolution havde gjort.

Det var også to af heltene fra revolutionen, der lagde de første sten – Paul Revere og Samuel Adams – Massachusetts guvernør. Begge så den nye bygning, som et demokratitempel, og konstruktionen blev indledt, den 4. juli 1795 – på USA’s 19-års fødselsdag. I 1802 lagde Revere kobber på kuplen – og i 1876 blev den forgyldt.

Det er i dag USA’s ældste fungerende regeringsbygning.

3. Park Street Church

Kirkens høje spir, var tidligere det første man så, når man ankom til Boston. Kirken her stod færdig i 1809, efter revolutionen, men den symboliserer alligevel masser af jagten på frihed og lighed.

Her er afroamerikanske rettigheder og lighed for loven generelt blevet promoveret. Blandt andet holdte William Lloyd Garrison sin første store tale imod slaveriet her, i 1829.

4. Old Granary Burying Ground

Denne gravplads er en af Bostons tidligste historiske steder, og den kan dateres tilbage til 1660. Her ligger mange helte og patrioter fra Uafhængighedskrigen begravet, hvorfor stedet nogle gange kaldes Bostons Westminster Abbey.

Ofre fra Boston-massakren og Paul Revere ligger blandt andet begravet her.

5. King’s Chapel

En af de store grunde til, at mange flygtede fra Europa, var religiøs undertrykkelse. Det gjalt især puritanerne, der var underlagt religiøsforfølgelse. I den Nye Verden, var der religiøs frihed, men gudstjenester fra Church of England var forbudt.

Mange puritaner blev oprørte, da den britiske konge krævede, at de byggede King’s Chapel, delvist på en puritansk gravplads (der i dag er kendt som King’s Chapel Burying Ground).

6. King’s Chapel Burying Ground

Netop den omtalte gravplads, er også en del af Freedom Trail. Her finder man Bostons ældste gravplads, hvor mange af de helt tidlige britiske tilflyttere ligger begravet.

7. Benjamin Franklin statue

Benjamin Franklin blev født i Boston i 1706, og selvom han blev født ganske fattig, endte han med at blive både maler, forfatter, opfinder, politisk tænker, udgiver, statsmand og videnskabsmand. Franklin måtte flygte fra Boston til Philadelphia, da han kom i uføre for kritiske udtalelser om blandt andre heksejægere.

Siden 1856 har Franklin dog haft fast plads i sin fødeby, i form af en stor bronzestatue.

Benjamin Franklin var med til at skabe det amerikanske demokrati og samfund, og underskrev blandt andet både uafhængighedserklæringen og forfatningen, hvorfor han er en naturlig del af frihedsruten.

Statuen står foran stedet, hvor Franklin gik I skole – Boston Latin School – der er USA’s ældste skole fra 1635. Skolen er stadig eksisterende, selvom den er flyttet siden Benjamin var elev.

8. Old Corner Bookstore

Her finder man en af Bostons ældste murstensbygninger. Bygningen er fra 1718, og her har altid være forretning.  Nu ligger her en fastfoodrestaurant, men tidligere lå et firma, der udgav både Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau og Nathaniel Hawthorne – alle meget berømte og store forfattere fra 1800-tallet.

9. Old South Meeting House

Den 16. december 1773, var denne bygning, der havde været sted for mange frihedstaler, scene for 5,000 kolonister, der spændt ventede på at høre, om skibe, der fragtede britisk te, fik lov til at forlade Boston havn, og sejle tilbage til England.

Da de hørte, at svaret var NEJ – og de dermed skulle betale skat af teen – besluttede de sig for at have en te-fest – tea party i havnen. I raseri, smed de al teen i havnen. Resten er historie.

10. Old State House

Her i denne bygning, mødtes Massachusetts forsamling og britiske repræsentanter gentagende gange inden Uafhængighedskrigen brød ud.

Her argumenterede patrioterne imod den britiske tyranni, og den 18. juli 1776 samlede kolonisterne sig ude på balkonen, for at høre den amerikanske uafhængighedserklæring blive læst højt, for første gang i Massachusetts.

11. Boston-massakren

I 1770 havde de britiske tropper magten over Boston, og spændingerne var til at tage og føle på. Den 5. marts 1770 nåede spændingerne nye højder, da fem kolonister blev dræbt på åben gade af britiske soldater.

Kolonisterne brugte episoden til at vise resten af de 13 kolonier, at briterne var tyranniske, og at der måtte gøres noget. En datidens markedsføringstrategi, der var helt efter bogen.

Hændelsen kaldes også nogle gange The Bloody Massacre.

På gerningstedet er der en stor stjerne, hvor hver af spidserne symboliserer de frem, der blev dræbt. De seks brosten rundt om spidserne, symboliserer de seks der blev såret, og de 13 brosten repræsenterer de 13 oprindelige kolonier.

12. Faneuil Hall

I 1742 besluttede den rige handelsmand, Peter Faneuil, at Boston havde brug for en markedplads. Derfor byggede han Faneuil Halls, og donerede den til byen.

Sam Adams, og andre friheds-frontfigurer holdte adskillige taler her, og derfor blev det senere kendt som frihedens vugge.

I dag er det stadig, en af Bostons mest populære shoppingområder.

13. Paul Reveres hus

Paul Revere var en af ‘frihedens sønner’, og særligt kendt for sit lange ridt, for at advare om, at britiske tropper var på vej, under Uafhængighedskrigen.

Reveres hus, er den eneste 1600-tals træhus, der stadig står på sin originale matrikel. Her kan man i dag se eksempler på Reveres arbejde  – metalskåle, -skeer, – klokker, og -platter.

14. Old North Church

Ikke langt fra Reveres hus, ligger Old North Church, der blev bygget i 1723. Det er den ældste religiøse bygning i Boston.

i 1775 hang Robert Newman – en af Paul Reveres venner – lanterner op i kirkens spir, for at advare beboerne om, at briterne var på vej.

Nærved finder man en af de mest populære statuer i Boston – Paul Revere. Hver gang der er sportsevents i byen, kan man være sikker på, at Paul-statuen er klædt på i holdets farver.

15. Copp’s Hill Burial Ground

Rødfrakkerne – de britiske tropper – brugte denne gravplads som træningsplads, hvorfor man stadig kan se markeringer fra skud, på gravstenene.

16. USS Constitution

Skibet her, er verdens ældste krigsskib, stadig på vand. Skibet blev bygget i 1793, for at beskytte handelsskibe fra pirater.

17. Bunker Hill

Dette monument hylder det første store, og mest dødelige, slag i den Amerikanske Revolution. Slaget, der fandt sted omkring en kilometer fra monumentet, varede blot to timer – og selvom briterne vandt slaget, gav det kolonisterne styrke til at vende lykken og vinde krigen.

Steder at bo nær Freedom Trail*

Man kan også tage på en historisk pubcrawl i Boston, og opleve de forskellige barer, hvor ‘frihedens sønner’ planlagde revolutionen, og tage på Boston Tea Party Ships & Museeum, hvis man vil vide mere om den skæbnesvangre nat.

Freedom Trail – oplevelser i Boston:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button