Forladte statuer af præsidenthoveder

Forladte præsidenthoveder i Virginia er et yndet sted for folk, der elsker urban exploration. I 2004 blev der bygget en ny park – en præsidentpark – inspireret af Mount Rushmore. Her kunne besøgende opleve kæmpe statuer af alle præsidenterne, der havde været optil da (fra Washington til George W. Bush). Men efter finanskrisen gik parken bankerot, og efterlod statuerne i forfald. Nu står de 42 hoveder forladte og henkastet på en mark, og lokker i dag gæster til på grund af statuernes forfald.

Det var Everette “Haley” Newmand, der fik bygget Presidents Park i Williamsburg, Virginia for $10 millioner i 2004.

Besøgende kunne gå blandt de seks meter høje statuer af hver præsident, imens de lærte noget om hver af præsidenterne. Busterne blev skabt af den moderne skulptør, David Adickes. Men faldende besøgstal og en ringe beliggenhed gjorde, at parken måtte dreje nøglen om i 2010.

Howard Hankins, der ejede bygningsfirmaet, der havde opført parken, fik til opgave at destruere alle busterne. I stedet for at smadre kunstværkerne, besluttet Hankins at flytte de 42 skulpturer til sin egen grund. Arbejdet gik i gang, og Howard måtte først flytte de 42 hoveder 16 kilometer til sin gård i Croaker i Virginia. De vejede mellem 5,000 og 9,000 kilo stykket. Flytningen tog omkring en uge, og kostede i omegnen af $50,000.

Præsidenthoveder
Flickr/George Corbin

For at flytte busterne måtte man lave store huller i toppen, for at få kranen til at kunne løfte dem. Som følge af flytningen kom mange af præsidenthovederne til skade. Der var kun ét hoved, der faldt af under transporten – nemlig busten af USA’s 16. præsident: Abraham Lincoln.

Det var egentlig Howards plan at genskabe en præsidentpark med de mange statuer. I præsidentparken skulle også være et Secret Service-museum, hyldeststed til alle førstedamerne og et tidligere Air Force One.

Præsidenthoveder er yndet sted for urban exploration

Planen er stadig ikke blevet til noget, og busterne står nu uhyggeligt og fascinerende tilbage i forfald. Det har tiltrukket en masse urban explores – der ikke står tilbage for en god historie, bygninger og detslige i forfald og fantastiske foto-muligheder. Howard har derfor nogle gange måtte jage folk væk fra sin grund – han er ikke interesseret i at folk flokkes til grunden og de efterladte buster, uden invitation og betaling.

Præsidenthoveder
Flickr/primemundo

Der bliver dog arrangeret ture af fotografen John Plashal, der elsker at fotografere det forladte USA. I samarbejde med Howard, giver han guidede ture på grunden blandt de store præsidentbuste.

Der er mange, der gerne se hovederne bevaret og flyttet til et mere tilgængeligt sted. Det bliver dog sværere og sværere, desto mere statuerne står og forfalder.

Hvem ved – måske er det bizarre syn med de enorme hoveder helt perfekt placeret og udstillet lige hvor de er. Statuerne har i hvert fald opnået en her anden form for popularitet, i forhold til dengang de var nydeligt placeret og i god stand. På sine ture fortæller Plashal også præsidentielle anekdoter, så folk kan lære alverdens fun facts om de forskellige præsidenter, mens de står ved siden af en kæmpe statue af den pågældende præsidents hoved.

Det er altså ikke tilladt at gå på opdagelse på buste-kirkegården på egen hånd, da de står på en privatejet grund.

Se en lille kort dokumentarfilm om statuerne her.

Grunden til, at der ikke er 43 hoveder er, at Grover Cleveland var både nummer 22 og 24.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Back to top button