Grand Central Terminal i New York City: Verdens største togstation

Grand Central Terminal i hjertet af New York City, er et af storbyens allerstørste attraktioner og seværdigheder. Grand Central bruges nemlig ikke udelukkende til transport. Her i denne pragtfulde bygninger findes der shopping, restauranter og oplevelser for de fleste. 

Grand Central Terminal åbner

Grand Central Terminal åbnede den 2, februar i 1913. Klokken 12.20 afgik det første tog fra stationen. I dag kalder mange stadigvæk togstationen for Grand Central Station, hvilket skyldes, at den togstation, der tidligere lå placeret her, hed netop Grand Central Station. I daglig tale, hedder den blot Grand Central, der også er navnet på subwaystationen på 42nd Street.

Grand Central Terminal er med sine 44 perroner og 67 spor, verdens største togstation. Hver dag er der 750,000 mennesker, der besøger stationen. Terminalen har åben hver dag fra 05.30 til 02.00. Man finder Grand Central på East 42nd Street og Park Avenue.

Konstruktionen

Man påbegyndte konstruktionen til New York City’s nye flotte togstation, allerede i 1903. Den førnævnte Grand Central Station blev opført i 1879, og stationen her var blevet faktisk blevet opdateret, så den kunne håndtere det stigende antal passagerer, der pendlede ind til NYC. Men da 15 mennesker blev dræbt i 1905, på grund af en kollision mellem ældre damptog, stod det klart, at en gennemgribende renovering var på sin plads.

Ingeniøren William Wilgus gik sammen med jernbane-matadoren Cornelius Vanderbilt, og de to begyndte at planlægge det NYC varetegn, som Grand Central er i dag. De foreslog en togstation med nye elektriske tog, hvorved man for første gang kunne operere med togdrift under jorden. Man havde nemlig fjernet de farlige udledningsgasser. Grand Central Terminal var designet til at føre USA ind i det 20. århundrede, med forbedret praktik og kulturel værdi. Vanderbilt ønskede at terminalen skulle overtage den rivaliserende Penn Station, som indtil da havde været porten til centrum, og knudepunktet i den voksende by. Denne ambition blev manifesterede i form af en hvis marmorfacade, og et loftsmaleri, der afbilleder Guds udsyn over himlen.

Det tog omkring 10 år, og kostede hvad der svarer til $4 milliarder at bygge denne nye togstation, og NYC nye arkitektoniske vidunder. I forbindelse med åbningen, fik gaderne omkring togstationen også adgang til elektricitet. Dette skabte hurtigt forretning, og området blev et eftertragtet handelsdristikt.

Grand Central

Men på trods af en umiddelbar succes, blev Grand Central med tiden offer for misligholdelse. Sågar det smukke loft, blev sort af cigaretrøg, og allerede i 1945 var der snak om at rive bygningen ned igen. Men da den originale Penn Station blev ødelagt i midten af 1960’erne, bredte der sig en bevægelse, der havde til hensigt at bevare New York City’s mange betydningsfylde bygningsværker.

Det fik blandt andet daværende førstedame, Jackie Kennedy, til at gå ind i kampen for at redde Grand Central. Det lukkede at få gjort togstationen til et landemærke, hvorfor den aldrig kan blive revet ned. I 1980 begyndte man en $100 million restaurering, og genskabte terminale til sin grandiose og smukke tilstand.

Kendetegn, ikoner og ture

Et af de mest ikoniske varetegn ved Grand Central, er det firesidede ur, der er over informationskranken. Uret har en anslået værdi på mellem $10 millioner og $20 millioner. Hver af de fire urskiver er lavet af opal.

Grand Central

Kritikere vil sige, at det smukke loftsmaleri er fyldt med fejl. Blandt andet er stjernebilledet ikke afbilledet korrekt – og vender omvendt. Som tidligere nævnt er svaret herpå: at det er sådan Gud ser himlen. At stjernerne ikke er placeret helt korrekt skyldes, eftersigende, at de er malet efter et middelalder-stjernekort.

Det er naturligvis muligt at gå på opdagelse i den vidunderlige bygning på egen hånd. Men hvis man vil vide lidt mere om historien og funktionerne, kan man med fordel vælge at tage på en guidet tur. Der findes både selv-guidede, hvor man går med headset, og personlige ture.

Her er et madmarked, hvor man kan opleve alt slags mad. Man kan sågar købe frøsnapper og få en gang varm øllebrød. I gangene findes der et hav af butikker – specialbutikker med lang historie – og mere kommercielle butikker som Apple Store.

Hvis man har børn eller barnlige sjæle med, kan man tage en tur forbi og igennem Whispering Gallery, der ligger tæt ved restauranterne. Her er der udformet store buer i keramik, og står man her og hvisker, kommer det til at lyde som om, man råber.

Hvis man har børn med, kan man med garanti også imponere med lidt “Harry Potter – magi”. Der findes nemlig en hemmelig perron (den hedder dog ikke 9 3/4, men perron 61). Denne perron fører direkte til det prægtige hotel, Waldorf Astoria, og præsident FDR brugte denne til at undgå de nærgående journalister.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button