Vægmalerier i San Franciscos dynamiske kvarter, Mission District

Mission District, i San Francisco er et kvarter, der er i rivende udvikling. Kvarteret, der har latinamerikanske rødder, har en god blanding af traditionelle forretninger, klubber, cocktailbarer og fine spisesteder. Her er gourmet-isbutikker, tatovører og den populære Dolores Park, hvor der er udsigt over hele byen. The Mission, som kvarteret kaldes i daglig tale, har siden 1980’erne haft stolte traditioner med street art, og Mission District er især kendt for sine smukke og enestående vægmalerier. For at opleve de mest spektakulære kunstværker, skal man tage et omvej af de mindre gader. Vægmalerier er skabt af lokale og internationale kunstnere, og de indeholder alt fra politiske og religiøse til samfundskritiske og humoristiske. Nogle af de bedste vægmalerier, såsom de på 18th Street Women’s Building, er mesterværker og rendyrket San Francisco – attraktioner. Andre indgår som en del af områdets landskab i Balmy og Clarion gyderne. At gå på opdagelse i Mission Street, og se de flotte vægmalerier, er oplagt på sin rejse gennem San Francisco, og med denne liste i hånden, kan man opleve de mest ikoniske kunstværker.

La Llorona’s Sacred Waters

Vægmalerier
Flickr/Alasdair Macdonald

Kunstnere, lærerinden og aktivisten Juana Alicia står bag dette vægmaleri. ‘Den grædende kvinde’ er dømt til at gå rundt på jorden i sin søgen efter sine mistede børn, i dette sørgmodige vægmaleri. Kunstværket findes på hjørnet af York St. og 24th St.

MaestraPeace

Vægmalerier
Flickr/KQED Arts

Det populære MaestraPeace blev malet i 1994 af Juana Alicia, Miranda Bergman, Edythe Boone, Susan Kelk Cervantes, Meera Desai, Yvonne Littleton og Irene Perez. Det tog omkring to år at færdiggøre. Dette store vægmaleri skal illustrere modige kvinder overalt og gennem alle tider. Her strømmer turister til, hver eneste dag, og det ses som et symbol på kvinders berigelse og bidrag til verdens historien. Vægmaleriet blev restaurerer i 2012, og findes på The Women’s building på 3543 18th Street.

Vægmalerier på Balmy Alley

Flickr/Through Charlotte’s Lens

Balmy Alley er gyden med allerflest vægmalerier i San Francisco, så her burde være rigeligt at tage fat i. Vægmalerierne dukkede frem I midten af 1980’erne, som reaktion på de politiske uretfærdigheder og korruption, der fandt sted i Centralamerika. I dag er vægmalerierne her i gyden også udtryk for kritik af regeringen og den over-modernisering som kvarteret gennemgår. Her er omkring 40 forskellige kunstværker, der dækker stort set hver kvadratmeter i den smalle gade. Her finder man blandt andet en hyldest til Frida Kahlo. Findes på Balmy Alley mellem 24th St. og 25th St.

500 Years of Resistance

Flickr/Ivor

Det var St. Peter’s kirkens præst, Jack Isaacs idé, at man i 1992 lavede dette maleri i forbindelse med 500 årsagen for den spanske erobring af Amerika. Værket viser de indfødtes oplevelse som ofre for imperialismen – dengang og nu. Kunstneren bag er Isaias Mata, og man finder det på St. Peter’s Church på hjørnet af Florida St. og 24th St.

Vægmalerier på Clarion Alley

Flickr/Israel Alemu

Clarion var den anden gyde, der blev prydet med vægmalerier. Flere end 700 malerier har prydet gyden siden 1992 – malerier der primært handler om social uretfærdighed og inklusion. Enkelte værker har været udsat for hærværk, på grund af de sociale og politiske skel, de fremstiller. Her kan man blandt andet se en hyldest til Prince: Rest in Purple. Find Clarion mellem 17th St. og 18th St.

Carnaval

Denne vægmaleri blev først lavet i 1983, som en hyldest til det første karneval i San Francisco i 1979. Det var kunstnerne Daniel Galvez, Dan Fontes, Keith Sklar, Jaime Morgan, Eduardo Pineda og Jean Shield, der stod bag det enorme maleri. Ofte refererer man til vægmaleriet som “Golden Dreams of the Mission,”  Man finder maleriet lige over House of Brakes, på hjørnet af 24th St. og South Van Ness Ave.

Naya Bihana

Flickr/Franco Folini

Ny morgengry afbilleder tre generationer af nepalesiske kvinder, der arbejder i marken under Himalaya-bjergene, mens de bryder undertrykkelsens kæde. Det er Martin Travers, der har malet dette vægmaleri, som man finder mellem 24 St. og 25 St. Martin malede billedet i 2002, som svar på politiske uro der fandt sted i Tibet. Han ville gerne vise, at folk i bunden af samfundet at bryde kæderne og tage magten.

Dette var på ingen måder en udtømmelig liste – men en smagsprøve på nogle af de bemærkelsesværdige vægmalerier, som man kan finde i The Mission District i San Francisco.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button