Hearst Castle – det prægtige slot på Highway 1

Hearst Castle er et fantastisk slot, der ligger lige midt mellem San Francisco og Los Angeles. Slottet kaldes ofte det eneste slot i USA, og det er så seværdigt, at det er på top-ti over mest besøgte turistattraktioner i hele USA. Kom ind i de imponerende værelser, og tag billedskønne fotos af det prægtige eventyrslot, hvis man er på Highway 1.

Hoteller i San Simeon – tæt på Hearst Castle*

Hearst Castle

Prægtigt hvidt slot i San Simeon 

I 1919 besluttede den velhavende aviskonge, William Randolph Hearst, at han ville have et stort og mægtigt slot. Hearst ejede på det tidspunkt 26 aviser, 16 tidsskrifter, 11 radiostationer, fem nyhedsbureauer og et filmselskab. Penge havde han altså nok af, og dem besluttede den gode Hearst altså at investere i sit helt eget slot.

Slottet skulle lige væk fra larm og mennesker, og det var derfor naturligt, at valget faldt på San Simeon-området. Her havde Hearst nemlig arvet et ordentlig stort jordstykke. Her kunne hans drømmeslot ligge, helt uforstyrret og med en vidunderlig udsigt over Stillehavet. Bygningen kaldte han “La Cuesta Encantada” – spansk for Den Fortryllede Bakke.

Inspirationen til byggeriet kom fra Middelhavsområdet, og det var Hearsts vision, at stedet skulle lede tankerne han på en bjerglandsby i Middelhavsområdet. Selve hovedbygningen er derfor udformet som en katedral omgivet af mindre bygninger – landsbyens huse – ligeledes bygget i Middelhavsstil. Det var arkitekten, Julia Morgan, der stod for at virkeliggøre Hearst vilde drømme om et ekslusivt og tilbagetrukket slot.

Udover de vanvittigt mange værelser, skulle området også rumme haver, springvand og terrasser – alt sammen for at gøre plads til Hearsts store passion for kultur og kunst, og for at han kunne fremvise sin enorme kunstsamling. William samlede kunstgenstande for millioner af dollars til sit slot, og det var den største, flotteste og mest sjældne private samling af sin art i verden.

Casa Grande og de mange haver

Selve slottet (Casa Grande) er i tre etager med to store 70 meter høje tårne. Tårnene var inspireret af den spanske domkirke-stil. Der udover er der tre gæstehuse hver i to etager, alle med eget badeværelse og toilet, et stort udendørs svømmebassin (Neptune Pool) i græsk stil på 50 gange 50 meter, samt et stort indendørs svømmebassin på 30 gange 10 meter.

Dertil en hel fløj alene med 36 gæsteværelser, en teatersal med plads til cirka 100 tilskuere, spisesal, køkken, bibliotek med 5000 bøger, samt en vinkælder med over 3000 flasker årgangsvin. I alt er der 56 soveværelser, 61 badeværelser og 19 dagligstuer.

Langs vejen, der fører op til Casa Grande, blev der blandt andet plantet 5000 oliventræer, granatæbletræer, appelsintræer, cyprestræer, egetræer og palmetræer. Omkring selve slottet blev der anlagt eksotiske haver i terrasser med masser af skulpturer og anden kunst, samt blomsterbuske og træer fra alle egne af verden. Året rundt arbejde over 20 gartnere på at sørge for, at Hearst Castle altid stod i flor.

I tilslutning til slottet var der en kvægfarm med kødkvæg og malkekvæg, ligesom William R. Hearst anlagde en zoologiskhave på området. Denne er dog siden nedlagt, men der lever flere vilde dyr i bakkerne blandt andet rådyr. Udover de 8368 m2 bolig var der 51 hektar haver, terrasser, fortove og pools.

Fester for Hollywoods jetset

William Randolph Hearst var en ufattelig rig mand, og han fortsatte byggeriet af sit drømmeslot helt frem til 1947 – uden nogensinde at blive færdig. Grundet sit ringe helbred, måtte William forlade sin fortryllede bakke i 1947, inden byggeriet stod helt færdigt og skarpt, som han havde drømt om. Rygtet vil endda vide, at en af de tre udendørspools blev ombygget hele tre gange, fordi Hearst i første omgang ikke var tilfreds med formen.

The Neptune Pool – Hearst Castle

Hearst Castle var op igennem 1920’erne og 30’erne omdrejningspunkt for en lang række store fester for den kulturelle og politiske elite i USA og den øvrige verden. Blandt andre har stumfilmsstjernen Charlie Chaplin, haft sin gang på slottet, ligesom også Winston Churchill var gæst ved et af Hearsts mange middagsselskaber – de fleste med overnatning.

Forskellige muligheder for besøg

Hearst Castle er så stort, at der findes forskellige guidede ture, der alle udgår fra Visitor Center nede ved Highway 1. Herfra fragtes man i busser de cirka fem kilometer op ad bjerget til selve slottet, hvor man følger guiderne rundt på slottet.

Hvis man er førstegangsbesøgende, anbefales det, at man tager ‘Grand Rooms Tour’, hvor man kommer ind i hovedbygningen, Casa Grande og “leger” gæst hos Hearst, som det var i gamle dage. Det var også i Casa Grande, at William hver aften gennemtjekkede sine aviser, inden de blev sendt til trykken.

Alle ture varer cirka to timer inklusiv transport op og ned ad bjerget. Efterfølgende kan man vælge at se en film om Hearsts liv i velkomstcenteret – en film, som er inkluderet i entrebilletten. Om foråret og efteråret er der også mulighed for aftenture op til slottet.

Entreprisen er på $25 for voksne – $12 for børn mellem 5 og 12 år $12. Med i prisen er bustur op til slottet og adgang til Hearst Castle Theater i velkomstcenteret, hvor en dokumentarfilm om William Randolph Hearst kan ses.

Se her, hvor slottet ligger:

Slottet har åbent fra kl 9.00 hver dag, kun undtaget Thanksgiving, juledag og nytårsdag.

Hoteller i San Simeon – tæt på Hearst Castle*


Hearst døde i 1951, i en alder af 88 år. Seks år senere blev slottet givet til Californien, der stadig ejer det den dag i dag. Året efter, i 1958, blev slottet åbent for offentligheden.

Barnebarnet blev kidnappet og terrorist.
Den 4. februar 1974 blev Patty Hearst, barnebarn af William Randolph Hearst, kidnappet af den ekstreme amerikanske terrororganisation Symbionese Liberation Army (SLA).  SLA’s formål var at omstyrte det amerikanske system ved vold.
Planen var at bytte Patty Hearst for nogle af de fængslede medlemmer af SLA, som sad i de amerikanske fængsler.  Denne plan mislykkedes dog, da justitsministeriet blankt afviste forslaget. I stedet krævede SLA, at familien Hearst skulle donere $70 til hver fattig person i hele Californien. Det anslås at ville beløbe sig til $400 millioner.
Som et modtræk donerede familien Hearst mad til en værdi af $6 millioner til de fattige i området omkring Bay Area. SLA nægtede dog stadig at frigive Patty, de de mente, at maden havde været af dårlig kvalitet. 
På en efterfølgende båndoptagelse, som blev frigivet til pressen, kunne man endog høre Patty Hearst sige, at det kunne hendes far have gjort meget bedre.
Den 3. april 1974, to måneder efter sin kidnapning, annoncerede Patty Hearst, at hun nu havde sluttet sig fuldbyrdet til SLA. Snart efter dukkede Patty Hearst op på overvågningsbånd fra banker, som SLA havde plyndret. Hun optrådte også på plakater, der støttede SLA og deres sag. 
I september 1975, halvandet år efter sin kidnapning, blev Patty Hearst anholdt og sigtet for sine forbrydelser. Familien Hearst hyrede dyre og dygtige advokater, som plæderede for, at Patty Hearst var uden skyld i sine gerninger, og at hun skulle frikendes på grund af Stockholm Syndromet. Anklageren var dog knap så overbærende. Han mente, at Patty Hearst nok var blevet kidnappet, men efterfølgende havde været fuldt bevidst om sine handlinger. Anklageren krævede derfor en meget lang fængselsstraf. Juryen fulgte anklageren. 
Patty Hearst blev kendt skyldig i bankrøveri og idømt 35 års fængsel. 
Senere blev dommen ændret til syv års fængsel, og i sidste ende omstødte daværende præsident Jimmy Carter dommen. Patty Hearst nåede kun at afsone 22 måneder. Patty blev endegyldigt benådet den 20. januar 2001 af daværende præsident Bill Clinton på hans sidste dag som USA’s præsident.
Efter sin løsladelse giftede Patty Hearst sig med sin tidligere bodyguard. Hun bor i dag i New York med sine to børn. Fra tid til anden giver hun stadig interviews om sin tid i SLA. Hun har med skiftende held forsøgt sig som skuespillerinde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button