Women’s Equality Day – fejring af kvinders rettigheder

Women’s Equality Day er en årlig fejring på dagen, hvor USA tilføjede det 19. forfatningstillæg, den 26. august i 1920. Women’s Equality Day er ikke en national helligdag, men en mærkedag.

Det 19. forfatningstillæg om equality

Det 19. tillæg til forfatningen (19th amendment) var og er stadig et markant landemærke i kvindebevægelsen i USA. Tilføjelsen blev først introduceret til Kongressen i 1878 af Senator Aaron A. Sargent, på vegne af kvindeforkæmperne Elizabeth Cady Stanton og Susan B. Anthony. Man kalder derfor ofte den første version af tilføjelse for the Anthony Amendment  – efter Susan B. Anthony, der blev anholdt efter at have stemt ved præsidentvalget i 1872. Med det 19. tillæg fik kvinder for første gang stemmeret, og det var et resultat af en stærk kamp for lige rettigheder gennem adskillige år. Tillægget forbyder den føderale eller lokale regering at forhindre noget amerikanere i at stemme på basis af køn.

Equality

Kampen for lige rettigheder

Rejsen mod lige rettigheder for kvinder blev en langstrakt en. Stemmeretten blev udvidet i 1868, med det 14. forfatningstillæg, der gav alle mandlige statsborgere i USA stemmeret. Samtidig blev begrebet statsborger også udvidet, og flere. Det 15. tillæg, der blev godkendt i 1870, forbød den føderale eller lokale regering at forhindre nogle amerikanere i at stemme på basis af “race, farve eller tidligere tjenesteforhold”. Men, på trods af dette, havde kvinder altså stadig ikke stemmeret i de fleste stater i USA. Kvinder, der forsøgte at stemme, blev ofte anholdt.

Equality

Men modstanden mod kvinders stemmeret var stor, og forslaget så ikke dagens lys igen, før i 1914, hvor det endnu en gang blev bragt op i Kongressen. I maj 1919 stemte to-tredjedele for tilføjelsen, og det blev derfor sendt videre til delstaterne for endelig godkendelse.  Det lykkedes, og det 19. forfatningstillæg blev tilføjet til den amerikanske forfatning, den 26. august i 1920. Selvom kvindekampen ikke endte der, sikrede tillægget, at kvinder nu kunne bruge deres stemmer på at blive hørt og påvirke det politiske landskab.

Fejringer af lighed

Man fejrede først Women’s Equality Day i 1971, efter Kongressen havde godkendt en resolution, for at markere dagen årligt. Man mente, at det forsat var vigtigt for befolkningen at huske på vigtigheden af ligestilling, og ære de kvindeforkæmpere, der i mange år kæmpede bravt for at opnå lighed mellem kønnene.
Mange organisationer vil på denne dag afholde workshop og seminarer, for at belyse de udfordringer, som kvinder i dag kan møde i det amerikanske samfund. Mange skoler vil benytte muligheden for at undervise eleverne i kvindernes lange kamp for at opnå basale menneskerettigheder.

Da det er en mærkedag, er det intet der har ekstraordinært lukket på denne dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button