Halloween – græskar, sjælefest, udklædning og allehelgen

Halloween er en af USA’s største begivenheder og højtider. Befinder du dig i USA under halloween, er der flere gode arrangementer rundt om i landet – hvis man ikke er heldig og bliver inviteret til en privat halloweenfest. Herunder får du et overblik over, hvad halloween egentlig er, hvad allehelgen er og hvordan amerikanerne går all-in på slik, græskar og udklædning, når der fejres halloween.

Halloween kender de fleste. Mange forbinder det med en amerikansk tradition, hvor man udskærer græskar, klæder sig ud, klæder sit hus ud med spøgelser og uhyggelige figurer, og hvor børnene går på trick or treat – jagt.  Men faktisk kan halloween spores tilbage til tudsegamle keltiske dødsritualer, samt som en hyldest til frugtbarheden.

Historien bag halloween

Kelternes Samhain

Halloween går helt tilbage til det gamle europæiske folkeslag, kelterne. Kelterne rundede året af og fejrede nytår på dagen, Samhain, der blev afholdt den 31. oktober. Her afholdte man en stor fest – hvor man hyldede høsten og ærede de afdøde. Under festivitasen brændte man bål, for at udrense alt det gamle, og dermed gøre plads til genfødsel. På Samhain klædte man sig også ud, for at symbolisere, at almindelige tilstande for en stund var sat ud af spil. På denne dag mente man desuden, at der var særlig kort afstand mellem de levendes og de dødes verden. Derfor tændte man lys, for at holde spøgelser og genfærd på afstand.

Navnet halloween stammer fra den katolske fejring af helgener, allehelgen. Da den katolske kirke flyttede allehelgensfejringen til den 1. november, blev allehelgensaften placeret på samme dag som Samhain, og fik navnet All Hallows Eve, hvilket så senere er blevet til halloween. Herefter smeltede de to fejringer sammen. Vi kalder altså aftenen for halloween på grund af den katolske helgenfejring, men de traditioner, som udføres, stammer tilbage fra kelterne.

De Dødes Dag fra Mexico

Halloween har også forbindelser til de mexikanske dødeskikke. Den 2. november fejrer Mexico De Dødes Dag, hvor de døde vender tilbage til Jorden. I denne højtid pynter man f.eks. også med skeletter og masker, børnene spiser sukkerkranier, der er optog og parader, og adskillige ældre skikke og traditioner. Mange mexicanere tilbringer natten mellem 1. og 2. november på kirkegården med stearinlys, for bedre at hjælpe de døde tilbage til de levendes verden. Da immigrationen til USA fra Mexico voksede, smeltede De Dødes dag sammen med halloween.

Man kan altså se den amerikanske halloween som en katolsk omskrivning af en keltisk høst- og åndefest, som de irske immigranter tog med sig til USA. Herefter bidrog de mexikanske immigranter til kultursammensmeltningen af halloween, med deres mexikanske dødsfest.

Markeringen af de dødes tilbagevenden går igen i alle tre traditioner: På allesjælesdag den 2. november fejrer den katolske kirke de afdøde (hvor man på allehelgensdag hylder helgenerne), og de døde frigives fra skærsilden i 48 timer, hvorefter de vandrer rundt på Jorden. Hos kelternes hedenske tradition mente man, at ånderne vendte tilbage på Samhain, og på De Dødes Dag vender de døde ligeledes tilbage til verden.

Halloween er således altid d. 31. oktober. De forskellige gamle dødsfester og åndefejringer menes også at tro på, at natten mellem 31. oktober og 1. november var så “tynd”, at det her var lettest for ånderne at vende tilbage for en stund, til de levendes verden.

Græskarudsmykning

Det var kelterne, der bruger lygter lavet af roer, til deres markering af Samhain og nytåret. Disse lygter havde allerede dengang de uhyggelige “ansigter”, som vi kender fra i dag. Formålet med de skræmmende udskæringer var, at de skulle holde spøgelserne væk. Da immigranterne tog traditionerne med til USA, måtte man dog finde en anden afgrøde til udformingen af lygter, da der ikke var roer i USA. Det er herfra traditionen med udskårne græskar med lys i stammer fra, også kaldet Jack o’ Lanterns.

I dag er der nok ikke noget, der bedre kan forbindes med halloween end lysende og flot udskårne græskarhoveder. Det er en aktivitet, der i høj grad holdes i hævd i alle amerikanske familier, og nu også i mange danske hjem. For mange er det lig med hygge og efterår, og det er da også enormt hyggeligt at lave, og ikke mindst se på.

Halloween-oplevelser i USA

Halloween er så afgjort en af mine personlige favorithøjtider i USA. Der er en ganske særlig stemning, og mange går virkelig all-in på kostumer, græskarudskæringer og udsmykning af huset og have i uhyggeligt hygge.

Det er ofte en tradition, at man tager ungerne med ud til en græskarfarm, for at købe de ønskede græskar – og det er en god og hyggelig oplevelse, og bestemt anbefalingsværdigt.

De fleste skoler og institutioner afholder naturligvis også pumpkin carving. Der er også konkurrencer for bedste udforming.

At komme til en privatfest i USA på denne dag, er virkelig en oplevelse. Der er ikke sparet på gennemført tema, og en vanvittig god stemning. Selvom man ikke finder en privatfest, er der masser af halloweenarrangementer i USA.

Oplevelser I New Orleans

Det er ET VÆLD af spøgelsesture i historiske New Orleans. De er ikke begrænset til halloween-perioden.

Oplevelser i Salem

Tag på “heksejagt” i Salem. Få alle fortællingerne om byens uhyggelige fortid. Turene er ikke begrænset til Halloween.

Spøgelsestur i gamle byer

I en af USA’s ældste byer, Charlotte, er der også mulighed for en spøgelsestur.

Det er der naturligvis også i USA ældste by, St. Augustine – som man kan læse mere om her.

Halloween på Hawaii

I Lahaina fejrer man det man kalder for ‘Stillehavets Mardi Gras’. Den 31. oktober lukker man hovedgaden af, og gør klar til familiehygge og et hav af udklædninger. Aftenen starter med en parade for de mindste. En rigtig familiedag på Hawaii. Læs mere her.

Uhygge i Charleston

Der er virkelig lagt op til en ægte skræmmende oplevelse i Charleston. I hvert fald er der nok af oplevelser og spøgelsesture at vælge imellem.

Der er oplevelser overalt i USA, hvis man ønsker at se parader, flotte kostumer og opleve ægte halloweenstemning. I LA er der f.eks. et stort karneval, og i New York City kan man tage på en tur gennem Greenwich Village, hvor der er artister og parader.

Sådan holder du “rigtig” halloween

Nu er halloween også ved at vinde rigtig stort indpas i Danmark, så her kommer lige en liste over traditioner og ‘dos & dont’s’ hvis I vil afholde en ægte amerikansk halloween.

  1. Udsmyk dit hjem (ude og inde) med spindelvæv, edderkopper, skeletter og uhygge. I behøver ikke gå så langt som denne danske mand, men det er dæleme godt gået:
  2. Find et godt kostume. Traditionen er primært at udklæde sig som zombien, skelet eller heks, men i USA gælder det mest bare om at klæde sig ud – ligesom vi normalt gør til fastelavn.
  3. Græskar – i alle udskylninger – skal udskæres og pryde din forhave.
  4. Børnene skal gå dør til dør og “trick & treat”. Det er kutymen, at man kun banker på hos de huse, hvor der er pyntet op. Og man går altså kun på slikjagt denne ene aften den 31. oktober.
  5. Se gyserfilm og mærk uhyggen, eller tag til en stor udklædningsfest.
  6. Hav slik (ikke rosiner) klar til børnene, hvis ønsker at få besøg af små monstre.

Hav en rigtig (u)hyggelig aften!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button