Martin Luther King Jr. – Borgerrettighedskampens ansigt

Hver år, den tredje mandag i januar, fejrer amerikanerne Martin Luther King Day, hvor borgerrettighedsforkæmperen, Dr. Martin Luther Kings fødselsdag den 15. januar markeres. I USA, har mange amerikanere markeret dagen siden 1968, hvor Dr. King blev myrdet i Memphis, Tennessee. 

Der findes næppe mange, der ikke kender Martin Luther King Jr. Særligt kendt er han for sin I Have a Dream – tale, og for sin utrættelig kamp for lige rettigheder. Dr. King var en særdeles karismatisk frontfigur i borgerrettighedskampen op gennem 1950’erne og 1960’erne, hvor han ledte demonstrationer, strejker og marcher, og hvor han gang på gang var afroamerikanernes talerør til Det Hvide Hus, og resten af den amerikanske befolkning. Med sin ikke-voldelige tilgang, og sine betagende taler, formåede Dr. King det ganske få mennesker opnår: At ændre verdenen.

Da King bliver skudt i Memphis, Tennesse i 1968, var det et hårdt slag for de fleste borgerrettighedskæmpere. Lovgivingen var på plads – og afroamerikanerne havde rent teknisk opnået dét, der havde startet hele bevægelsen – nemlig at de nu var lige for loven. Men arbejdet var ikke gjort færdigt, og Dr. Kings død markerede og tydeliggjorde, at kampen så langt fra var forbi.

Mange fagforeninger og amerikanere begyndte herefter at markere Kings fødselsdag, men det var først efter en underskiftsindsamling på seks millioner underskrifter i 1981, at det lykkedes. Præsident Reagan vedtog, at der skulle oprettes en helligdag til ære for Dr. Kings minde. Den blev første gang afholdt i 1986, og i år 2000 blev den nationale helligdag fejret i alle 50 stater.

Hvis du vil vide mere om denne enestående mand, kan du følge i hans fodspor:

Kings barndomshjem i Atlanta, Georgia

King blev født den 15. januar, 1929, og hvor bedre sted at starte, end hvor det hele begyndte, med et besøg i huset, hvor Martin Luther King Jr. blev født, og voksede op. Her boede han de første 12 år af sit liv, og herinde kan man opleve mange af de originale møbler og personlige genstande fra den tid.

For at besøge Kings barndomshjem, skal man på en rundvisning, der varer cirka 30 minutter. Man arbejder med først-til-mølle princippet, så ankom til Visitor Center i god tid – det er nemlig ikke muligt at at booke rundvisningen på anden vis. Der er rundvisninger hver dag fra klokken 10.00 – 16.00, dog ikke juledag, nytårsdag og på thanksgiving.

Adresse: 501 Auburn Ave NE, Atlanta, Georgia 30312

Læs mere her.

Visitor Center i Atlanta, Georgia

Det er i Visitor Center, at man skal skrive dig op til en rundvisning i Kings barndomshjem. Men i Visitor Center, kan man også gå rundt for sig selv, og lære om Dr. Kings liv og gøren. Herinde er der et museum, så man i ro og mag kan gå rundt og opleve historiske genstande m.m.

Adresse: 450 Auburn Ave NE, Atlanta, Georgia 30312.

Læs mere her.

Behold monumentet

Den 11. januar, 1990 kunne Martin Luther King Jr.’s enke, Coretta Scott King afsløre Behold statuen, til ære for sin mands minde og eftermæle.

Skulptøren, Patrick Morelli var inspireret af et gammelt afrikansk ritual, hvor man løfter et nyfødt barn op i luften, og citerer: Behold the only thing greater than yourself – Se, den eneste ting større end dig selv.

Statuen står ved Visitor Center, så man kan nyde den inden, eller efter, dit besøg på King – museet.

Adresse: 450 Auburn Ave NE, Atlanta, Georgia 30312.

Læs mere her.

World Peace Rose Garden

I 1992 plantede man Martin Luther King Jr. “I Have a Dream” World Peace Rose Garden ved MLK Jr. National Historic Site. Haven er en kunstnerisk fortolkning af Kings liv og frihedsidealer. I haven har man brugt USA’s nationalblomst: rosen.

Haven finder man foran Visitor Center, og her kan 185 forskellige varianter af roser nydes.

Denne rosehave er en af de fem store World Peace Rose Gardens, som er placeret rundt om i verdenen. Temaet her er fred.

Adresse: 450 Auburn Ave NE, Atlanta, Georgia 30312.

Læs mere her.

Dåb og begravelse i Ebenezer Baptist Church

Her i Ebenezer Bapist Church blev Dr. King døbt. Det var også i denne kirke, at MLK, i en alder af 19, fik titlen som pastor. Fra 1960 fungerede han son co-paster med sin far, “Daddy” King – en stilling han besad indtil sin død i 1968. Som et endeligt farvel, blev Martin Luther King Jr.’s begravelse også afholdt i Ebenezer Baptist Church.

Adresse: 407 Auburn Ave NE, Atlanta, Georgia 30312.

Læs mere her.

Kings gravsted i Atlanta Georgia

Efter Dr. King blev myrdet i 1968, blev han begravet på Southview Cemetery. I 1970 blev han flyttet til det er nu er kendt som The King Center, som hans kone fik opført, til ære for Kings arbejde for retfærdighed og fred. I 2006 blev krypten ombygget, så den også kunne være Coretta Scott Kings sidste hvilested. Krypten er bygget af Georgia-marmor, og foran den brænder en evig flamme – The Eternity Flame – som symbol på Kings drømme om et samfund med lighed for alle, uanset hudfarve.

Adresse: 449 Auburn Ave NE, Atlanta, Georgia 30312.

The King Center byder også på en Civil Rights Walk of Fame, udstillinger og hyldest til Mahatma Gandhi.

Lorraine Motel i Memphis, Tennessee

Martin Luther King Jr. boede på værelse nummer 306, torsdag den 4. april, 1968. Kort efter klokken 18, gik han ud på motellets balkon, hvor han blev skudt. Han blev erklæret død en time senere, og et bemærkelsesværdig liv var slut.

National Civil Rights Museum har bevaret værelse 306, og indrettet et museum rundt om resten af motellet. Her kan man se værelset, hvor King blev skudt, og gå på opdagelse i museet om borgerrettighedskampen.

Bemærk, der er lukket om tirsdagen.

Adresse: The Lorraine Motel, National Civil Rights Museum, 450 Mulberry St, Memphis, TN 38103

Læs mere her.

Martin Luther King Jr. Memorial i Washington, D.C.

I USA’s hovedstad ligger et flot mindesmærke for Martin Luther King Jr. Her står en over 9 meter høj statue af King, der er hugget ind i stenen, Stone of Hope. Også indhugget er citater fra King, blandt andet: 

“With this faith, we will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope.”

Når man nu er i området, kan man passende spadsere hen til Lincoln Memorial og finde trappen, hvor King gave sin ikoniske tale, I Have a Dream. 

Adresse: 1964 Independence Avenue, S.W., Washington, D.C. 20024

Læs mere her.

Man kan også gå på Civil Rights Trail.

Har du gang i et undervisningsforløb i engelsk vedrørende Martin Luther King Jr.? En god, spændende og sjov idé til undervisningen er spil. Herunder kan du købe en pakke med 9 forskellige aktiviteter, alle vedrørende MLK. Så test din, dine elevers eller dine børns viden, alt imens I har det sjovt.

MLK Game Bundle

Ønskes spillene på dansk kan dette godt lade sig gøre. Skriv da til info@usamerika.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button