Lær om og oplev Wyoming fra A til Z

Wyoming har hundredevis af års historie, tusindevis af utrolige steder man kan opleve, og adskillige af fun facts, som man kan lære. For at lære alt om Wyoming, vil det kræve meget mere end 26 bogstaver, men denne liste er ikke desto mindre en god start.

A – Antiloper

Den største antilopeflok i hele Nordamerika findes i Wyoming. Her er der også mange elge og tykhornsfår.

B – Bison

Wyoming er kendt for sin rige bestand af bison, også kendt som buffalo. De findes i flere naturområder, inklusiv, Yellowstone National Park.

C – Cheyenne

Cheyenne er hovedstaden i Wyoming og den største by i staten. Den er kendt for sit årlige Cheyenne Frontier Days-rodeoarrangement. Regeringsbygningen i Cheyenne er et National Historic Landmark.

D – Devils Tower

Denne 265 meter høje klippe har stor spirituel betydning for mange indianerstammer. De kalder den blandt andet for: Mato Tipila, Grey Horn Butte, He Hota Paha, Bear Rock eller Bear Mountain, Tree Rock, og Grizzly Bear Lodge. Men i 1876 troede lederen af en ekspedition til området, at klippen hed ‘Bad God’s Tower’. Det blev så senere til Devil’s Tower. I 1906 erklærede Præsident Theodore Roosevelt, at Devil’s Tower skulle være USA’s første nationale monument. I den proces forsvandt apostrofen ved en skrivefejl, og den har varet ved lige siden. Selvom det ligner en vulkan, og der ikke er nogle lignede i verden, er Devils Tower ikke en vulkan. Nogle mener, at tårnet er formet af underjordisk magma, hvorefter den med tiden blev skubbet op til overfladen.

Devils Tower blev formet for flere millioner år siden, og er stadig et meget helligt sted for de forskellige stammer, der har levet i området i tusinder af år. Ifølge deres sagn stammer rillerne i klippen fra bjørneklør. En gruppe piger skulle nemlig være blevet jaget af bjørne, og da de bad om hjælp fra guderne, rejste klippen sig fra jorden. Da bjørnene prøvede at klatre efter pigerne, satte deres klør de dybe afmærkninger i klippen. Da klippen er så betydningsfyldt for indianerne, beder man turister om, ikke at klatre på eller gå rundt om klippen i juni.

E – Equality State

Wyoming territoriet blev det første område i USA, der gav kvinder stemmeret. I 1869 blev det nemlig tilladt for kvinder over 21 år at stemme. Heraf kommer udtrykket ‘The Equality State’ (ligestillingsstaten). Der er forskellige meningen om, hvorfor man var forud for sin tid i Wyoming. Nogle mener, at de simpelthen gik ind for lige rettigheder. Andre, at det var for at tiltrække nybyggere (især kvinder) og nogle mener, at det var fordi, lovgiverne gerne ville have den lov “på deres CV”, selvom de ikke regnede med, at loven ville blive indført.

Ligestillingen stopper dog ikke her. Wyoming var nemlig også den første delstat, der fik en kvindelig guvernør. Da Nellie Tayloe Ross’ mand, Guvernør William Bradford Ross, døde, blev hun valgt til at fuldføre sin mands periode. Hun aftjente som den 14. guvernør i Wyoming fra 1925 til 1927. Hun er dog stadig den eneste kvindelige guvernør, som Wyoming har haft.

F – Fossil Butte National Monument

Et nationalt monument, som bevarer en af verdens vigtigste fossildannelsesområder fra den tidlige tertiæreperiode.

G – Grand Teton National Park

Man gjorde Grand Teton til nationalpark i 1929. Fantastisk nationalpark i Wyoming. Her kan opleves unikke dyreliv, pragtfulde søer og enestående udsigt i det enestående bjergrige terræn. Der er de majestætiske bjerge og den naturskønne Jackson Hole-dal.

H – Hot Springs State Park

En statlig park, der huser varme kilder og mineralbade, og tilbyder en afslappende oplevelse midt i naturlig skønhed.

I – Indianerreservater

Wyoming er hjemsted for flere indianske reservationer, herunder Wind River Indian Reservation, hvor Shoshone- og Arapaho-stammerne lever.

J – Jackalope

Det mytiske væsen kendt som en jackalope blev “født” i 1930’erne i byen, Douglas. Det var konservator, Douglas Herrick og dennes bror, Ralph, der skabte væsenet. De tog simpelthen en død kanin, som de havde udstoppet, og tilføjede den horn. De solgte herefter flere udstoppede jackalopes sammen med deres opdigtede historie om, hvordan de fangede det mystiske dyr. Man kan stadig få en licens til at jage efter jackalopes i byen.

K – Klapperslanger

Wyoming er hjemsted for flere slags klapperslanger, der er en del af delstatens unikke dyreliv.

L – Laramie

En historisk by i Wyoming, der huser University of Wyoming og har en rig vestlig kultur og charme. Fort Laramie (afbilledet ovenfor) var en vigtig station for Pony Express.

M – Medicine Wheel/Medicine Mountain

Er et National Historic Landmark og et arkæologisk og åndeligt vigtigt stenmonument, der har stor betydning for mange indfødte amerikanske stammer.

N – National Elk Refuge

Et vigtigt vintergræsområde for hjortedyr, især elge, beliggende i nærheden af Jackson Hole.

O – Old Faithful

En af verdens mest kendte gejsere, der findes i Yellowstone National Park i Wyoming. Den er kendt for sine regelmæssige udbrud og tiltrækker mange besøgende. Old Faithful har fået sit navn på grund af hvor meget man kan regne med den. Gejseren går nemlig i udbrud hver halvanden time – i gennemsnit – og i 90 procent af tilfældene rammer forudsigelserne om udbrud indenfor 10 minutter.

P – Powder River Basin

Et stort kulfelt og naturgasområde i Wyoming, der spiller en vigtig rolle i delstatens økonomi og energisektor. Wyoming leverer omkring 40 procent af den kul, USA’s bruger på at producere elektricitet.

Q – Quadrant Mountain

Quadrant Mountain, på 3,034 meter, er en bjergtop i den sydlige del af Gallatin Range i Yellowstone National Park.

R – Rodeo

Ranching-industrien har en stor betydning i Wyoming, der er kendt for sine store kvægopdrætter og cowboykultur. Verdens største og ældste udendørs rodeo er Cheyenne’s Frontier Days, der har været afholdt siden 1897. På Wyomings nummerplade er der sågar en hest – en legendarisk rodeohest, der hed Old Steamboat. Manden, der rider på hesten, menes at være Clayton Danks – en indfødt fra Wyoming.

S – Snake River

Snake River, der udspringer i Wyoming og løber gennem Idaho og Oregon, er en af de større floder i det vestlige USA. I Wyoming er den cirka 1,040 kilometer lang, og starter i Yellowstone National Park, før den løber gennem Jackson Hole Valley og til sidst ender i Columbia River i Washington.

T – Tog

Tog

Wyoming har en lang historie med jernbaner, der spillede en afgørende rolle i udviklingen af staten og transport af varer og mennesker.

U – Uinta Mountains

En bjergkæde, der strækker sig ind i Wyoming fra Utah og tilbyder spektakulære naturoplevelser og muligheder for udendørsaktiviteter.

V – Vedauwoo

Et naturskønt friluftsområde i Wyoming, kendt for sine dramatiske granitformationer og muligheder for klatring og vandreture.

W – Wind River Indian Reservation

Hjem til flere indfødte amerikanske stammer, inklusiv Shoshone og Arapaho. Reservatet har en rig kulturel arv og fantastisk naturlig skønhed. Man mener, at Lewis og Clarks guide, Sacagawea, ligger begravet her.

X – X Bar Ranch Hunter Management Area

Et af de steder som Wyoming Game & Fish Department har afsat til jagt. Området er åbnet i sæson, for jægere på jagt efter antiloper, kaniner og elge.

Y – Yellowstone National Park

En af USA’s mest ikoniske nationalparker, berømt for sine geotermiske egenskaber, vilde dyr og enestående naturlandskaber. Størstedelen af den vidunderligt smukke Yellowstone National Park (der er USA’s allerførste nationalpark) ligger i Wyoming. Næsten fire millioner gæster hvert år denne nationalpark, for at se hvor betagende og dragende naturen kan være. Her er nemlig alt, hvad hjertet begærer af spektakulær natur: 250 aktive og spruttende gejsere, kløfter, vandfald, åbne sletter, floder og 10,000 varme kilder. Samtidig er her også et helt enestående plante- og dyreliv.

Z – Zirkel Mesa

Zirkel Mesa er 2,299 meter højt, og beliggende i Leucite Hills i det sydvestlige Wyoming.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button