Påske i USA – en lille men særdeles hyggelig højtid
Amerikanerne fejrer påsken på meget forskellig vis, og det er i den grad ikke en af de “tunge” højtider. I sagens natur, er det de kristne amerikanere, der fejrer påske – en højtid, der slet ikke er på højde med den i Danmark. Og så igen – her er andre traditioner og skikke, på trods af, der ikke holdes fri en hel uge som herhjemme.
Det er velkendt, at amerikanerne er meget religiøse, og derfor er det egentlig også lidt underligt, at påsken ikke er en større højtidelighed end den er. Det skyldes nok, at der er så mange andre højtider, der fylder mere – her især Thanksgiving og jul. Mange tror så fejlagtigt, at de ikke fejrer påske, men det gør de. Men da det er en religiøstbetinget højtid, har den ikke nær så meget berettigelse som andre festligheder.
Min egen oplevelse med påske i USA, var ganske hyggelig.
På langfredag (Good Friday) var jeg i kirke med min amerikanske bofælle Denise og hendes far. Denises kirke er noget helt særligt – ligesom de fleste amerikanske kirker er.
Den ligger i det, som jeg ville betegne som et større forsamlingshus. Men mest særligt er det, at der bliver sunget og spillet rockmusik, og salmerne synges stående med swung i hofterne, og med teksterne stående på storskærme. Jeg er ikke særlig religiøs, men det var virkelig svært, ikke at blive revet med. For mig var det egentligt lidt, som at være til en koncert. Den oplevelse blev ikke mindre, da Blue Man Group pludselig entrerede:
Kirkeforestilling sluttede blev konfettikanoer og fælleskrammere. Hvad kan man ellers bede om?
Senere på dagen kom resten af familien forbi, og Denise og jeg havde forberedt en typisk amerikansk festmiddag med kiks, cupcakes og macaroni salad.
Jeg har en stor svaghed for den slags måltider, hvor paptallerkenen bare skal fyldes til randen, gerne flere gange. Det er jo ikke “hyggeligt” som i Danmark, hvor vi alle sidder omkring et stort og flot opdækket bord, men til gengæld spiser du når du har lyst og hvor du har lyst. Det tog mig noget tid at vænne mig til, og selvom den amerikanske måde er uformel og har sin egen charme, foretrækker de fleste nok den danske måde.
Vi samlede os også på gulvet, og gav hinanden kort og små gaver, og Kathy (Denises mor) havde naturligvis påført sig kaninører, for at opmuntre børnebørnene.
Påske og æggejagt
Dagen blev sluttet af med den meget traditionsbundne æggejagt i haven. En tradition, som nu også er kommet til Danmark for alvor.
Denises have var bare ikke rigtig en have. Der var et ynkeligt forsøg på en græsplæne, uden planter, træer eller nogen former for skjulesteder. Vores æggejagt tog ikke særlig lang tid.
Det er så her, de amerikanske børn får deres chokoladefix. Ingen gækkebreve som vi kender dem, og ingen sammenhængende fridage. Men, meget skulle gå galt, hvis ikke amerikanerne tog muligheden for udsmykning alvorligt.
Det gode er dog, at så bliver man ikke rigtig ramt af lukkede butikker og lignende. Samtidig får man festlighederne og den enorme glæde, der for mange er forbundet med påske. Derfor er det en af mine yndlingstider at være i USA på.
Påske i Det Hvide Hus
Anden påskedag fejres der traditionelt påske i Det Hvide Hus, i form af en såkaldt egg roll.
Her kastes der med påskeæg, og så er der selvfølgelig besøg fra påskeharen.
Denne tradition stammer tilbage fra 1878, og har siden da været et fast indslag på denne dag, hvor de enkelte præsidenter tilsætter hver deres eget særpræg. F.eks. havde Jimmy Carter et år et cirkus, Mrs. Nixon afholdte en æggejagt, Reagan fløj i luftballon og Cleveland lod ungerne rulle æggene helt ind i Det Hvide Hus’ østfløj.
Hvert år inviteres tusindevis af børn til at deltage i festlighederne med Easter Egg Roll, højtlæsning og musik.