Ronald Reagans præsidentbibliotek og museum

På toppen af et bjerg i Simi Valley, Californien ligger Ronald Reagans præsidentbibliotek (Presidential Library). Omgivet af bjerge og dale, og med en udsigt over Stillehavet, er dette et af Californiens smukkeste og mest unikke destinationer. Hvis du er interesseret i historie eller politik, eller blot har et ønske om at bestige et pensioneret Air Force One – fly, er Ronald Reagans præsidentbibliotek og museum lige noget for dig.

Hoteller nær Ronald Reagan Presidential Library and Museum*

Alle nyere præsidenter siden Hoover (31) har et præsidentbibliotek. Det var Franklin D. Roosevelt (32), der brød med traditionen om, at en præsidents papirer var private og personlige, da han donerede dem til offentligheden. Siden dengang er der bygget 13 forskellige biblioteker til ære for præsidenten og dennes tid i Det Hvide Hus. Et præsidentbibliotek rummer ofte gaver fra staten, papirer og dokumenter, minder og fortællinger, der alt sammen skal give de besøgende et indblik i den pågældende mands præsidentskab. Det bedste er Ronald Reagans, der er en hyldest til en af USA’s mest folkekære og populære præsidenter. 

Air Force One, Berlinmur og gravplads

Ronald Reagans præsidentbibliotek ligger som en ‘lysende by på toppen af bakken’ – et udtryk præsidenten selv brugte ofte som metafor for USA.

Derfor er det måske også passende, at dette blev USA’s 40. præsidents sidste hvilested.

På det imponerende bibliotek finder du flere end 1,6 millioner fotografier, 60 millioner siders dokumenter og titusindevis af lyd- og videofiler. Der er ydermere dokumenter fra Reagans otte år som Californiens guvernør.

Hvorfor ikke prøve at stå præsident, når man nu er der

Her har man glemt den store gæld, hans økonomiske politik, Reaganomics bragte med sig, og hans langsommelige afstandstagen fra apartheid i Sydafrika. Her er det i sandhed Morning Again in America. Her huskes Reagan for sine store taler – mest mærkværdigt hans “Mr. Gorbatjov – tear down this wall”, for de lave skatter og gode gamle republikanske værdier. Han huskes også som en præsident med godt humør, og en evne til at joke, selvom da han var indlagt på hospitalet efter et attentatforsøg.

Tro kopi af Ronald Reagans Ovale værelse

Der er mange spændende udstillinger, blandt andet kan du få et kig ind i en tro kopi af Reagans Ovale værelse. Du kan også stå ved siden af et stykke af Berlinmuren – der faldt to år efter Reagans tale – en begivenhed han ofte får stor kredit for.

Air Force One

Ronald Wilson Reagans præsidentsbibliotek, er det mest populære. Det kan være fordi, han også er en af de mest populære præsidenter, USA har haft. Måske det nok nærmere er fordi, du her finder en 8.300 m2.stor hangar, med et pensioneret præsidentfly aka. Air Force One. Dette Boeing-707 fly knyttes ofte sammen med Reagan (nu står det jo også på hans bibliotek), men det fragtede også Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, George Bush Sr. og Bill Clinton, inden det blev udskiftet i 2001. George W. Bush nåede også at flyve i dette fly.

Man får ovenikøbet lov til at gå ombord på det imponerende og sagnomspundne fly. Det er en helt særdeles følelse. Man må godt nok ikke sidde ned eller tage billeder, men man kan se forskellige mødelokaler, rummet med ‘den røde knap’, Nancy og Ronalds soveværelse, og pressesæderne bagerst. Det hele er overvældende uluksuriøst. Men historiens vingesus kan i den grad mærkes. Det er en speciel fornemmelse at gå ind i et fly, der har fragtet tidligere amerikanske præsidenter, og stå derinde og tænke på, hvilke opkald der er blevet foretaget her, og hvilke beslutninger der er blevet truffet i de slidte sæder.

I hangaren finder du i øvrigt også Reagans Cadillac Limousine fra 1984 og Marine One – helikopter.

Fakta om Reagan-biblioteket

Du finder biblioteket cirka 45 minutters kørsel nord for Los Angeles på 40 Presidential Drive, Simi Valley.

Det er 14.200 m2.

Åbningstid: 10-17.

Pris: $16 voksne, $9 børn 11-17, $6 børn 5-10.

Reagan var den 40. præsident. Han sad i Det Hvide Hus fra 1981-1989.

Biblioteket og museet stod færdigt i 1991.

Ronald døde i 2004, 93 år gammel, af alzheimer.

Helt indtil sin død i 2016, var Nancy Reagan en flittig besøgende i sin mands bibliotek. Hun ligger begravet der sammen med sin mand.

Afsæt god tid til besøget – der er enormt meget at se på og gå på udforskning i.

Hele vejen op til biblioteket, hænger der billeder af tidligere præsidenter

Hoteller nær Ronald Reagan Presidential Library and Museum*

Læs mere på https://www.reaganlibrary.gov/ eller https://www.reaganfoundation.org/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button