Skt. Patricks dag – når amerikanerne går amok i grønt

Den 17. marts fejres den irske nationaldag – Skt. Patricks dag. I Irland er dagen officiel helligdag – men i USA fejres Sankt Patrick også i stor stil.

Alle, der har været i USA den 17. marts ved, at amerikanerne elsker Skt. Patricks dag. Det er en af årets helt store dage for de amerikanske barer, diskoteker og andre udskænkningssteder. Baggrunden for fejringen af helgenen, Sankt Patrick, virker det dog ikke helt som om, alle amerikanere kender. Men det er velsagten også lige meget. Præsident Trump har da også været ude med sin Skt. Patricks dag – tweet

Hvorfor fejrer man Skt. Patricks dag

Sankt Patrick er Irlands skytshelgen. I 400-tallet menes han at have undført kristendommen i Irland, og siden hans død den 17.marts 461, har Irland fejret nationaldag netop i dag. Irerne fejre dagen med øl, musik, dans og glæde – alt sammen med grøntligt skær. Øllene er grønne, tøjet er grønt, udsmykningen er grøn og ofte ser man også lidt orange blandet sammen med alt det grønne – så de irske farver ikke er til at tage fejl af.

I følge legenderne, brugte Sankt Patrick en trekløver shamrók (Shamrock) som symbol på treenigheden. Shamrocken er Irlands national symbol, og også ofte at se på blandt andet udsmykningen.

Donald Trump fejrer også Skt. Patricks dag

Men trekløveren blev dog ikke Trumps ‘lykkesymbol’, for da der blev lavet en ny kollektion af MAGA-kasketten i grøn – og som hyldest til Skt. Patricks dag – var designeren bag kommet til at bruge en firkløver i stedet for.

Det affødte “naturligvis” en mindre shitstorm mod Trump.

Det blev desværre ikke gjort bedre af dette tweet fra præsidenten

hvor han hilser ireren velkommen til tonerne af sækkepibemusik. Mange kritiserer præsidenten for brugen af sækkepibemusk, fordi det stammer fra Skotland. Ret skal være ret, det bruges altså hyppigt i Skt. Patricks dag fejringer.

[related-post id=”5678″]

Skt. Patricks dag i USA

Dagen bliver naturligvis fejret i Irland – det er jo deres nationaldag. Men også i USA har dagen stor betydning, da USA rummer mange afkommere af irske immigranter.

Irland har en særlig plads i mange amerikaneres hjerte. Det er som om, det at have irske aner, er lidt særligt. Mine veninde, hvis oldefar var fra Irland, føler sig således SÅ irsk, at hendes yngste søn har fået navnet Eoghan. Det udtales som Owen. Go figure.

Det mærkes og ses også tydeligt på Skt. Patricks dag, hvor stort set alle amerikanere – i hvert fald de, der kan spore bare en enkelt dråbe blod tilbage til Irland – iklæder sig en T-shirt eller badge med ordene “Kiss me, I’m Irish”.

Som svar på tiltale lavede jeg min egen T-shirt, fordi jeg blev lidt træt af amerikanernes lidt ynkelige higen efter irsk tilknytning.

Den behøver vist ikke yderligere forklaring …

Men denne dag, er altså rigtig stor i USA. Der er parader i de større byer. Der er ugers optakt til den ‘perfekte’ Skt. Patricks dag-fest, og der er nærmest garanteret dig en festlig aften, hvis du tager i byen og fejrer ‘Paddy’.

Her kan I få en fornemmelse af, hvor vilde amerikanerne er med Skt. Patricks dag:

Subwayen i New York City
Skt. Patricks dag parade i NYC
Tilfældig mand på gaden i New York City
Empire State building også klædt i grønt

 

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs også

Close