Solvang – den danske by i Californien

Solvang er kitsch, kult og dansk kultur, lige midt i Californien. Det er naturligvis en by man bør tage forbi, mens man er på Highway 1, eller generelt er i Californien. Selvom maden smager forfærdeligt, ingen rigtig snakker dansk og det er Danmark på amerikansk, er de lokale indbyggere i Solvang alligevel helt bevidste om deres kulturarv.

Hoteller i Solvang*

Den danske by midt i Californien

Danskerne har måske ikke sat det vildeste spor efter sig i USA. Men, for de fleste danskere, er Solvang nu alligevel et sted, man bare skal se – især når man er på Highway 1. Man skal vel lige forbi, og få bekræftet alle sine fordomme om den danske by i det store land. Sådan havde jeg det også, da jeg første gang besøgte Solvang i 2007.
For æbleskiverne smagte ikke af æbleskiver, og den brune sovs var uden pondus og danskhed. Men det var da alligevel sjovt at se de danske flag, lige der midt i Californien. Jeg synes jo også, det var pudsigt at se en souvenirbutik med mit navn, og se de forskellige danskindspirede møller og bygninger.Jeg besøgte Solvang igen i 2012, kort efter, byen havde fejret 100 års jubilæum, og det var som om, at den begivenhed havde tændt op under den danske nationalfølelse, eller nærmere, en større indsigt og selvforståelse, blandt Solvangs indbyggere.
Der var meget mere historisk viden og oplysning blandt befolkningen, om hvad danskheden egentlig havde betydet for deres forfædre og for byens udvikling.

Eksemplet på succesfuld integration

Solvang blev grundlagt i 1911, da en gruppe danske ny-amerikanere købte noget jord mellem Los Angeles og San Francisco, et sted langt ude på landet, væk fra den kolde midtvest-vinter. Planen var at lave en ny dansk koloni for danske udvandrere i Californien, og en af de første institutioner i den nye by blev den lokale skole, da de første indbyggere i Solvang var danske lærere. I 1928 kom kirken til.

I dag bor der i omegnen af 5.500 i Solvang, der primært tjener penge på turisme og vinproduktion. Omkring en million turister besøger hvert år den lille særlige by.De danske udvandrere var dog så gode til at tilpasse sig de nye forhold i det fremmede, at de hurtigt blev amerikaniseret, og “forsvandt” i den amerikanske smeltedigel.

Meget af det danskheden forsvandt derfor, men de danske navne bestod, og derfor finder du i dag stadig mange af velkendte danske efternavne i den lokale telefonbog, på vejnavne og på butiksnavne. Parken er opkaldt efter H.C. Andersen, og på byens museum, Elverhøj – der er indrettet som en gammel dansk bondegård – kan man blandt andet se gamle danske møbler.Solvang

Rundetårn, møller og “bindingsværkshuse”

Den danske oprindelse og den danske kulturarv forvandt dog aldrig helt. I 1976 lagde Dronning Margrethe vejen forbi Solvang, for at hylde efterkommerne af de danske udvandrere. Her tildelte hun også byens grundlægger, Ferdinand Sørensen, dannebrogsorden. Dronningens besøg blev startskuddet til en større bevidsthed om Solvangs danske kulturarv, og pludselig gav det ekstra mening at reklamere for Bager Olsen på Copenhagen Drive (hovedgaden i Solvang) og Ingeborgs, Solvangs lokale chokoladeforretning.

Solvang

Op gennem 80’erne og 90’erne koblede flere amerikanere sig på den danske bølge. Men efter godt og vel to årtier med plastikstorke, påmalet bindingsværk og en model af rundetårn i Solvang (i målestoksforhold 1:3), er man nu ved at finde tilbage til den lidt mere oprindelige vare. Men Solvang ikke ville være Solvang, hvis der ikke blev serveret æbleskiver og medisterpølse til morgenmad, til den årlige byfest Danish Days, der bliver arrangeret hvert år i september. Til Danish Ways er det æbleskive-spisekonkurrence, folkedans, musik og parader.

Solvang har også et meget populært teater, Festival Theater, hvor der er plads til 700 publikum i det udendørs teater. Her har man kunne se Hamlet (selvfølgelig), Les Misérables og West Side Story.

Solvang er stadig et unikt eksempel på en helt særlig fusion af dansk kulturhistorie og amerikansk sans for at skabe en rigtig god forretning.

Cykelløb i bakkerne omkring Solvang

Solvang og cykelsport hænger faktisk tæt sammen. Det californiske cykelløb, Tour of California, har i flere år haft startby i netop Solvang. Desuden brugte Lance Armstong førhen, det kuperede terræn omkring Solvang til træning inden han stillede op i Tour de France.

De seneste år har der været afholdt motionscykelløb til fordel for Børnecancerfonden i forbindelse med Danish Days. Flere danske cykelentusiaster har deltaget i løbet fra San Francisco til Solvang.

Fun facts: En stor del af den Oscarvindende fil, Sideways (2004) blev optaget i Solvang. Og nå ja, så ligger Michael Jacksons berømte Neverland Ranch kun et stenkast fra Solvang. Alt sammen flere gode grunde til at give Solvang en ekstra chance, når man nu alligevel er i nabolaget.

Hoteller i Solvang*

Se her hvor byen ligger, og hvordan du nemmest kommer derhen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button