Se de smukkeste biblioteker i USA

I USA findes der tusindevis af offentlige, private og universitetsejede biblioteker, der fremhæver og skildrer en lang række forskellig arkitektur. Uanset om du er fascineret af mageløs arkitektur, eller om du elsker litterære klassikere, er disse biblioteker et rigtig godt bud på lidt anderledes, men samtidig historiske og klassiske, besøg, når du rejser rundt i USA. Kig ind i en verden af viden, der er nok at vælge imellem!

E-bøger og lydbøger er praktiske, men der findes intet som at vandre rundt i biblioteksgangene, og mærke kulturen, viden og historien, der oser ud af de endeløse rækker af bogreoler. Litteraturen er en markant og vigtig del af den amerikanske identity og kulturelle selvforståelse. Selvom du ikke ønsker at låne eller læse nogle af bøger, er der noget ganske særligt ved at besøge nogle af disse smukke og pragfuldte biblioteker – i en ikke-rangeret liste.

Library of Congress – Washington D.C.

Vi lægger ud med en sværvægter, med et af verdens største biblioteker. Det var Præsident Adams, der i 1800 godkendte et opkøb af vigtige bøger, som Kongressen kunne gøre brug af. I 1814 indvaderede den britisk hær Washington D.C. og biblioteket, der først lå i U.S. Capitol, brændte ned. Thomas Jeffersons svar på tabet af biblioteket var, at han solgte sin private samling af over 6,000 værker – den største og mest fornemme samling i hele landet. Herefter kunne Kongressen genskabe biblioteket.

Endnu en brand i 1851 ødelagde omkring 18,000 værker. Inden for fem år havde Kongressen dog erstattet de fleste af de mistede bøger. Efter Borgerkrigen blev biblioteket udvidet, og Library of Congress blev omkring 1900 de facto national bibliotek, og et af verdens største. I dag rummer biblioteket mere end 17 millioner bøger, og millioner af kort, manuskripter, fotos, video, tegninger og tweets. Det er svært at finde noget lignende dette betagende bibliotek, der mest af alt minder om et katedral eller et palads. Biblioteket er spredt ud over tre bygninger på Capitol Hill, men gæster plejer normalt at besøge hovedlæsesalen, der ligger i Thomas Jefferson bygningen.
Guidet tur i Library of Congress*

Boston Public Library – Boston, Massachusetts

USA’s første gratisk offentlig bibliotek åbnede i 1854. Biblioteket står lige så grandiost som dengang, med en pragtfuld læsesal, en smuk gårdhave med springvand og stenbuer, og med flotte vægmalerier rundt i de forskellige rum. Et klasse eksempel på amerikansk Beaux-Arts Classicism.

Beinecke Rare Book & Manuscript Library – New Haven, Connecticut

Her på dette dramatiske bibliotek har Yale University sine mest kostbare læsematerialer. Studerende og forskere kan blandt andet nyde godt af The Gutenberg Bibles og Audubons Birds of America i dette bemærkelsesværdige bibliotek, designet af arkitekt, architect Gordon Bunshaft i 1963. Bygningen består af marmor og granit fra Vermont, såvel som af bronze og glas. Bygningen geometriske indre står i skarp kontrast til de gamle værker, den beskytter og er hjem for.

George Peabody Library – Baltimore, Maryland

Nu bliver det eventyrligt, i George Peabody Library fra 1878. Biblioteket er et af de mest vidunderlige steder i Baltimore (der sandt at sige, ikke har meget at byde på). Men her er der smukke fliser, flotte spiraltrapper, marmorgulv, ornamenterede smedejernsbalkoner, og et udseende der har gjort dette til et populært bryllupssted for bog- og arkitekturelskere. Biblioteket er bygget i neoklassiskstil, og byder på en samling af 300.000 bøger og amerikansk og britisk historie, kunst og litteratur.

Redwood Library and Anthenaeum – Newport, Rhode Island

Det ældste community – bibliotek i USA, der stadig fungerer som bibliotek den dag i dag. Her opkræves der medlemsskab, siden grundlæggelsen i 1747. Det er stadig et af de mest hyggelige og charmerende steder i Rhode Island.

Det var Abraham Redwood, der sammen med 45 andre kolonister besluttede, at Newport-beboerne skulle have større adgang til skrifter og det skrevne ord. I dag rummer biblioteket 200.000 skrifter, bøger og litteratur. Den originale bygning blev tegnet af USA’s første arkitekt, Peter Harrison, og det var den første neoklassiske bygning i kolonierne.

I 1966 fik Redwood Library titlen som National Historic Landmark.

Salt Lake City Public Library – Salt Lake City, Utah

Fra den ene tidslomme til den anden – her i Salt Lake City finder du et yderst moderne bibliotek. Hovedbygningen åbnede i 2003, og byder på fem etager fyldt med bøger, offentlige computere, gavebutikker, caféer og et auditorium.

Seattle Central Library – Seattle, Washington

Dette moderne bibliotek ligner nærmest et isbjerg. Arkitekten bag denne futuriske perle er den hollandske arkitekt, Rem Koolhas, og stål- og glasbygningen består af i alt 11 lækre etager. Her er blandt andet en “bogspiral” med non-fiction, og et “rødt værelse” på fjerde sal. Et spektakulært bygningsværk, der nærmest ligner noget fra fremtiden.

New York Public Library  – New York City, New York

Ikonisk og klassisk, og en bygning, du med garanti har set, hvis du har besøgt NYC (eller set SATC 2 – det er her Carrie og Big arrangerer deres bryllup). Herinde er der 15 millioner enheder, og biblioteket er nok mest kendt for det skønne Rose Reading Room. Bygningen bruges ofte i film og serier, på grund af dets Beaux-Art arkitektur, og kan ses i Ghostbusters, Seinfeld og Breakfast at Tiffany’s – foruden altså Sex and The City.

New York Public Library er det fjerdestørste bibliotek i hele verden, og har knap 100 forskellige afdelinger fordelt ud over New York Citys forskellige områder.

State Library of Iowa, Lax Library – Des Moines, Iowa

Beliggende i regeringsbygningen i Des Moines er dette mageløse bibliotek, der tilbyder 105.000 lovbøger. Samlingen er tilgængelig for offenligheden, og er delvis beliggende i en smukt dekoreret victoriansk læsesal.

Arabian Library – Scottsdale, Arizona

Dette bemærkelsesværdige bibliotek åbnede først i 2007. Arkitekturen er tydeligvis inspireret af ørkennaturen i Arizona.

Morgan Library and Museum – New York City, New York

Vi er endnu en gang i New York City, og endnu et bibliotek, der er helt spektakulært. Samlingen er den berømte J.P. Morgans, og herinde finder man en masse sjældne bøger og manuskripter.

Geisel Library – San Diego, Californien

Geisel Library ved University of California San Diego er et perfekt eksempel på brutalismestilen. Hovedbygningen tilbyder et panoramaview ud over campus, og rigeligt med læselys. Oprindeligt blev biblioteket kaldt The University Library Building, men i 1995 fik det navnet Geisel, til ære for Theodore ‘Dr.’ Seuss Geisel og hans kone, Audrey, for deres bidrag til både bibliotekets indhold, såvel som til litteraturens verden.

Phillips Academy Library – Exeter, New Hampshire

Phillips Exeter Academy er en kostskole med et sandt mesterværk af et bibliotek. Her finder du verdens andenstørste skolebibliotek, designet i 1965, og speciel med sin særlige beton og runde udtryk.

Hearst Castle – San Simeon, Californien

Hearst Castle, der ligger ved den amerikanske vestkyst, var privatresidens for den excentriske avismogul,  William Randolph Hearst. Slottet, der er designet af den lokale Julia Morgan, blev bygget I 1919, og er nu på listen over både nationale og californiske historiske landemærker. Slottet skulle skildre europæisk arkitektur, som Hearst beundrede, og udstille Hans store samling af bøger, kunst og antikviteter. Det Gotiske bibliotek er en del af ‘the Gothic Suite’, Hearsts private værelse, som han delte med sin elskerinde, Marion Davies. Biblioteket indeholder cirka 4.000 bøger.

Fisher Fine Arts Library – Philadelphia, Pennsylvania

Dette røde murstensbibliotek ligger ved University of Pennsylvania. Med sine skorstene, tårne og store tagvinduer, minder dette nærmest som en slot – i hvert fald efter amerikanske standarder.

Harold Washington Library Center – Chicago, Illinois

Chicagos største bibliotekskæde. Rødt ydre og en nysgerrig og spændende blanding af klassiske elementer og postmoderne design.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button