Hvordan fik de amerikanske stater deres navne?

Hvordan fik de amerikanske delstater egentlig deres navne? Hvad betyder navnene? Svarene findes i denne liste, hvor hver stats navn gennemgås.

Alabama

Før europæerne bosatte sig på de amerikanske bredder, var den øvre del af det der i dag er Alabama hjem for indianerstammen Alabama (Albaamaha på oprindeligt sprog). Alabama og Alabama-floden har altså deres navne fra denne stamme. Hernando de Soto var en af de første, der fik kontakt med stammen – herefter fulgte andre spanske, franske og britiske opdagelsesrejsende. Blandt disse blev stammen kaldt noget så forskelligt som Albama, Alebamon, Alibama, Alibamou, Alibamon, Alabamu, Alibamo og Alibamu.

Ingen af disse fandt dog ud af, hvad betydningen bag navnet var. I 1842 skrev Jacksonville Republican, at det måske kunne betyde “her hviler vi”. Dette vandt mere og mere indpas som årene gik. Eksperter inden for Alabama-sproget har dog aldrig kunne finde grundlag for den oversættelse. De er dog kommet frem til, at på Choctaws sprog betyder alba planter eller ukrudt og amo betyder at samle eller at beskære. Det sammenlagt giver i populære termer, ‘plantesamlerne’. Man ved nemlig også, at Albaamaha havde et medlem af stammen, som ryddede land og dyrkede jorden med hænderne. Denne blev af Choctaws kaldt for Albaamo. Man mener altså, at det var nabostammen, Choctaws der fandt på navnet, som Alabama-stammen så tog til sig som deres eget.

Alaska

Ligesom for Alabama, har Alaska også dets navn fra områdets indfødte. The Aleuts (et navn de fik af russiske pelshandlere i midten af 1800-tallet) refererede (og gør det stadig nogle gange)  til sig som som  the Unangan. Det er det oprindelige folk på Aleutian Islands, kaldte Alaska halvøen og fastlandet for alaxsxaq, der betyder ‘objektet, der leder og styrer havets retning’.

Arizona

Der er ikke helt enighed om, hvor delstatens navn stammer fra. Men det kan være fra et tidligere spansk navn, Arizonac, der kom fra O’odham navnet alĭ ṣonak, der betyder ‘lille forår’. Det var i starten kun tildelt et område nær sølvminen, Planchas de Plata i Sonora. For de europæiske nybyggere lød det som om, der blev sagt Arissona. Det kan også stamme fra den baskiske frase, habits ona (‘den gode eg’), eftersom der var mange baskiske fårehyrder i området. Egetræerne i området menes at have mindet baskerne om deres hjemegn. Det er lidt op til en selv at bestemme, hvilken historie man synes bedst om.

Arkansas

Det var franske opdagelsesrejsende, der som de første europæere ankom til det område, der i dag er kendt som Arkansas. De havde følgeskab af indianerguides fra Illinois. Guiderne kaldte Ugakhpa-folket i lokalområdet for Akansa (‘vindfolket’). Denne term tog franskmændene til sig, og udtalte det med et r. I flertalsformen tilføjede de et i enden, og udtrykket hængte ved. Udtalelsen af delstatsnavnet har været til debat længe – var det Ar-ken-saw eller Ar-kan-zes? Den første blev vedtaget ved lov i 1881.

Californien

Californien eksisterede i europæisk litteratur, længe inden europæerne bosatte sig i det vestlige USA. Dengang var det ikke en stat med vinmarker og filmstjerner – det var en Vestindisk ø fyldt med guld og kvinder. Dette fiktive paradis, der først blev nævnt i det tidlige 1500-tal, blev ledet af Dronning Califia. Her var udelukkende sorte kvinder – ikke en eneste mand var at finde her. Kvinderne levede som amazones.

Der er en del konsensus om, at det nuværende Californien har fået sit navn fra den fiktive ø. Der er dog også de, der mener, at det kan komme fra de spanske ord calor (varm) og forn (ovn). Andre mener at det kan komme fra den indianske frase kali forno (høj bakke).

Colorado

Colorado er det spanske tillægsord for ‘rød’. De tidligere spanske opdagelsesrejsende i Rocky Mountain-regionen kaldte den flod de fandt for Rio Colorado (rød flod), på grund af det rødbrune vand de så løbe ned af bjergene. Da Colorado blev et territorium i 1861, blev det spanske or brugt, da man mente, at Rio Colorado udsprang i territoriet. Dette var dog ikke tilfældet. Colorado River løb ikke gennem Colorado før 1921, hvor Kongressen ændrede navnet på the Grand River.

Connecticut

Delstaten er opkaldt efter Connecticut River, der blev kaldt quinnitukqut af mogheganerne, der levede i dette område. På deres algonguian-sprog betyder det ‘lange flodsted’ eller ‘ved siden af den lange flod’.

Delaware

Delaware er opkaldt efter Delaware River og Delaware Bay. Floden og bugten blev opkaldt efter Sir Thomas West – den 3. baron De La Warr. Sir Thomas var den første guvernør i koloni-Virginia. I 1610 rejste han på floden.

Florida

Seks dage efter påske i 1513, ankom den spanske erobrer, Juan Ponce de León, nær det, der i dag er St. Augustine (USA’s ældste by). For at hylde højtideligheden og områdets planteliv, kaldte han området for Florida – for den spanske frase for påskesæsonen – pascua florida (‘blomsterfest’).

Georgia

Tidligt i det 18. århundrede, nedsatte det britiske parlament en komité, der skulle undersøge forholdene for landets skyldnere. De brød sig ikke om det de fandt ud. En gruppe filantroper, der var bekymret for skyldnernes skæbne, foreslog derfor, at man oprettede en koloni i Nordamerika. Her kunne de “værdige fattige” komme på fode igen, og dermed igen blive produktive borgere. Deres plan blev ikke gennemført, da det ikke var skyldnere, der bosatte sig i Nordamerika. Men tilflytterne ønskede alligevel at takke Kong George II for at have givet dem muligheden, og de opkaldte området efter ham.

Hawaii

Der er ikke enighed om, hvordan Hawaii fik sit navn. Det kan komme fra Proto-Polynesiske Sawaiki (hjemland) Opdagelsesrejsende rapporterede, at de indfødte kaldte øerne for Hawaiki, (hawa – hjemland og ii – lille og aktiv). Eller det kan stamme fra Hawaiʻiloa – den polynesiske mand, som traditionen siger opdagede øerne. Captain Da James Cook kom til øerne i 1778, kaldte han den for Sandwich Øerne (efter Earl of Sandwich). Det navn bevarede man indtil 1819, hvor Kong Kamehameha I forenede øerne under sit styre af ‘Kongeriget Hawai’i.

Idaho

Idahos navn er lidt af et mysterie. Da man foreslog at navne det nye amerikanske territorie, Idaho, forklarede man, at det stammede fra Shoshane-stammens term ee-da-how, der betyder ‘bjergenes juvel’ eller ‘solen kommer fra bjergene’. Alternativt mener man, at navnet kommer fra Apache-ordet idaahe (fjende). Det var det udtryk Kiowas-indianerne brugte om Comanche-indianerne, da de to mødtes under migrationen til det sydlige Colorado.

Der var store uenigheder om navnet i Kongressen, og det område, man først havde tænkt skulle hedde Idaho, blev til Colorado. Senere, da man oprettede et nyt mineterritorie gled navnet Idaho igennem uden problemer. Nok fordi de fleste var mere optaget af borgerkrigen.

Illinois

Illinois er den moderne franske stavemåde af det navn, som franske opdagelsesrejsende fik oplyst af det folk, de mødte her i området. Det stammer fra Illinois- og Peoria-indianernes ord iliniwok, der betyder mænd eller krigere.   Folket skulle eftersigende have sagt, at de var iliniwok i mødet med europæerne.

Indiana

En af de navne, der umiddelbart er lige til. Det betyder ‘indianernes land’ eller ‘indiansk land’. Opkaldt således af nybyggerne, på grund af de stammer, der levede her.

Da den Franske og Indianske Krig var slut, kiggede man på, hvordan andre lande og områder var blevet navngivet. Bulgarien var for eksempel bulgarernes land. Derfor besluttede man at hædre de folk, der oprindeligt havde levet her, og som havde fået frataget deres land.

Der er adskillige stammer, der har haft indflydelse på Indianas historie, herunder Miamis, Chippewa, Delawares, Erie, Shawnee, Iroquois, Kickapoo, Potawatomies, Mahican, Nanticoke, Huron, og Mohegan.

Iowa

Endnu et af de navne, der stammer fra den oprindelige befolkning, der boede her før europæerne kom til. Det var stammen, Ayuxwa ( på engelsk Ioway). Men der er ikke helt enighed (surprise) omkring navnets betydning.

I 1868 skrev en pioner, at nogle indianere på jagt efter nye områder til at bo, kom til Iowa River og blev helt forbløffet. Her udråbte de ‘Iowa, Iowa, Iowa’ (smuk, smuk, smuk). Men medlemmer af Ioway Nation, der i dag bor i Kansas, Nebraska og Oklahoma fortæller, at Ayuxwa betyder ‘de søvnige’. Et navn der blev givet til stammen af Dakota Sioux. Ioway-stammen kalder sig selv for Baxoje (‘de grå/askefarvede hoveder). Det navn udsprang af en overnatning ved Iowa River, hvor nogle af stammens medlemmer fik sand og aske fra bålet i hovedet på grund af et vindstød.

Kansas

Det er Kansas River, der har lagt navn til delstaten Kansas. Floden er opkaldt efter den stramme, der levede ved dets bredder.  Det var Kansa – et Siouan-ord. Man mener, at Kansa betyder ‘vindfolket’.

Kentucky

Et til af de navne, der ikke er helt enighed om. Men blandt mulighederne er et væld af indianske ord fra iroquoian-sproggruppen. Der er ord for ‘eng’, ‘prærie’, ‘mark’, ‘i morgens land’ og ‘blodfloden’.

Louisiana

Louisiana stammer fra den franske ord La Louisiane (Louis’ land). Det er opkaldt efter den franske konge fra 1643 til 1715,  Louis XIV. Kort og godt.

Maine

Endnu et af de navne, hvor der ikke er konsensus omkring oprindelsen. Ferdinando Gorges og John Mason, begge veteraner fra den bristiske royale flåde, havde fået charter til land i Maine. Måske stammer navnet fra sømændenes adskillelse af ‘mainland’ (fastland) fra de mange øer ud for Maines kyst. Men delstatslovgivningen vedtog en resolution i 2001, der hævdede, at staten er opkaldt efter den franske provins, Maine.

Maryland

Man navngav den engelsk koloni, Maryland efter Dronning Henrietta Maria – hustru til Kong Charles I. Man foreslog også navnet Mariana, men grundlæggeren af Maryland, Sir Lord Baltimore, var imod. Navnet mindede ham for meget om den spanske historiker, Juan de Mariana, der underviste i, at menneskets vilje var stærkere end tyraners love. Sir Lord Baltimore var overbevist om kongers guddommelige magt, og dermed uenig med Juan de Mariana.

Massachusetts

The Commonwealth of Massachusetts og the Massachusetts Bay Colony, der fandtes før delstaten, havde deres navne fra områdets indfødte befolkning, the Massachusett. Stammens navn kan oversættes til ‘nær den store bakke’, der refererer til Blue Hills sydvest for Boston. En alternativ udgave af stammens navn er the Moswetuset (bakke formet som et pilehoved), som refererer til Moswetuset Hummock, en pileformet vold i Quincy.

Michigan

Navnet kommer fra Lake Michigan. Michigan er den franske afledning af Ojibwa-ordet misshikama, der kan oversættes til ‘store sø’.

Minnesota

Minnesota har sin oprindelse fra Dakota-stammens navn for Minnesota River, mnisota (mni ‘vand’ og sota ”mudret’ eller ‘skyet’). I det engelske sprog er man lidt loren ved ord, der begynder med mn (der findes faktisk kun ét: mnemonic). Så da nybyggerne begyndte at tilføje nogle i’er blev det efterhånden til mine. Minneapolis kombinerer mni med det græske ord polis (by).

Mississippi

Endnu et af de navne, der stammer fra flodens navn, her naturligvis Mississippi River. Mississippi kommer fra den franske afledning af Ojibwa-ordet messipi (eller misi-sipi eller misi-ziibi). Dette betyder ‘stor flod’. Franske opdagelsesrejsende tog navnet med sig, som de rejste ned af floden, og de indfødte tog navnet til sig.

Missouri

Både delstaten og Missouri River har deres navne fra Missouri-folket. De var fra en Siouan-stamme, der levede langs floden. Missouri kommer fra et Illinois-ord, givet til stamme, ouemessourita, der kan oversættes til ‘dem der har trækanoer’.

Montana

Montana er en variation af det spanske ord, montaña, der betyder bjerge. Det giver nok lidt sig selv, da her er rigtig mange bjergkæder. Man ved ikke, hvem der først tog ordet i brug.

Nebraska

Nebraska kommer fra de arkaiske Otue-ord, Ñí Brásge, der betyder ‘fladt vand’. Ordene henviser til Platte River, der løber gennem delstaten.

Nevada

Endnu et af de navne, der kommer fra det spanske. Nevada betyder nemlig snefald. Det henviser til Sierra Nevada, der betyder snedækkede bjerge. Det siges, at beboer i Nevada er rimelig trætte af, at andre udtaler statens navn helt forkert. Det skal nemlig udtales med helt kort a: ‘nuh-vae-duh’. Ikke som man ellers gør med langt a: ‘neh-vah-dah’. Og nu vi er ved det, så er det laaaaange og bløde danske altså også helt forbudt i denne forbindelse.

New Hampshire

John Mason opkaldte det område, som han modtog i et landelegat, efter det engelske område, Hampshire, hvor han var vokset op. Mason investerede rigtig meget i at rydde området og få bygget huse i New Hampshire. Han døde desværre i England, inden han nåede at komme til New Hampshire og den Nye Verden.

New Jersey

New Jersey er opkaldt efter Jersey – den største ø i den engelske kanal. Grundlæggerne var Sir John Berkeley og Sir George Carteret. Carteret var født på Jersey.

New Mexico

New Mexico blev en del af det spanske kongerige i 1598. De spanske erobrere kaldte landet for Nuevo México (New Mexico), efter den aztekiske dal ved Rio Grande River i Mexico. Navnet Mexico stammer fra Nahuatl’s Mexihco. Betydningen er uklar. Det kan være en afledning af Mextli eller Mexihtli, som alternative navne for Huitzilopochtli, krigsgud og beskytter af aztekerne. Det kan også være en kombination af ordene metztli (‘måne’), xictli (‘center’) og –co (‘sted’).

New York

Både delstaten og storbyen har deres navne fra James Stuart, Hertug af York og senere Kong James II. Den oprindelig York i England har nærmest eksisteret for evigt. York kommer fra det latinske ord for by, skrevet som både Eboracum, Eburacum og Eburaci.

North Carolina

Kong Charles II af England, der gav en charter til at starte en koloni i nutidens North Carolina, opkaldte området efter sin far, Charles I. Carolina kommer fra Carolus – den latinske form af Charles.

North Dakota

North og South Dakota har begge deres navne fra Dakota-stammen, der er et Siouan-folk, der levede i området. Man ved ikke helt hvad Dakota betyder, men man mener, at det kan betyde ‘ven’ eller ‘allierede’.

Ohio

En typisk oversættelse, ‘smuk flod’, kommer fra en fransk rejsende, der i 1750 besøgte området. Han kaldte Ohio River for “une belle riviere” og gav den det lokale indianernavn, Ohio. Folk troede herefter, at hans beskrivelse af floden var en oversættelse af indianerordet. En mere korrekt oversættelse af Ohio er nok nærmere ‘stor’.

Oklahoma

Oklahoma er en kombination af Choctaw-ordene ukla (‘person’) og humá (‘rød’). Nanvet blev først brugt af Choctaw-folket for at beskrive indianere: ‘røde personer’. Allen Wright, høvding af Choctaw Nation fra 1866 til 1870, foreslog navnet i 1866 under forhandlinger med regeringen, over brugen af territoriet.

Oregon

Oregon har nok et af det mest omtalte navne. Her kommer nogle foreslag til oprindelsen:

  1. Det kommer fra det franske ord ouragan (‘orkan’). Franske opdagelsesrejsende kaldte Columbia River le fleuve aux ouragans (‘orkanfloden’) på grund af de stærke vinde.
  2. Kommer fra oolighan, et Chinook-navn for eulachon-fisk (Thaleichthys pacificus), der kan findes ved Stillehavskysten, og som de indfødte amerikanere i området levede af.
  3. Fra det spanske ord orejón (‘store ører’) – en frase de spanske erobrere brugte om de indfødte, som de mødte her.
  4. Eller er det fra Shoshone-ord, Ogwa (‘flod)’ og Pe-On (‘vest’), som Sioux tog til sig, når de refererede til Columbia-floden som ‘Floden i vesten’.

Pennsylvania

Staten er opkaldt for at ære admiral William Penn. Landet her blev tildelt Penns søn, William Penn, for at den britiske krone kunne afbetale gæld til Penn senior. Navnet består af Penn + sylva (‘skove’ ) + nia. Det giver Penns Skove. Unge Penn var flov over navnet, og frygtede at folk ville tro, at han havde opkaldt kolonien efter sig selv.

Rhode Island

Rhode Island blev først brugt i et brev fra den italienske opdagelsesrejsende, Giovanni da Verrazzano. Her sammenlignede han en ø nær mundingen af Narragansett-bugten (der ligger i det nordlige Rhode Island) med den græske ø Rhodos. Delstatsregeringen foretrækker dog forklaringen om, at den hollandske opdagelsesrejsende, Adrian Block, kaldte området for Roodt Eylandt (‘rød ø’), som henvisning til det røde ler, der var på kysten.

South Carolina

Kong Charles II af England, der gav en charter til at starte en koloni i nutidens North Carolina, opkaldte området efter sin far, Charles I. Carolina kommer fra Carolus – den latinske form af Charles.

South Dakota

North og South Dakota har begge deres navne fra Dakota-stammen, der er et Siouan-folk, der levede i området. Man ved ikke helt hvad Dakota betyder, men man mener, at det kan betyde ‘ven’ eller ‘allierede’.

Tennessee

Da den spanske erobrer, Juan Pardo rejste fra South Carolina i 1567, kom han igennem en indianelby (i nutidens Tennessee) kaldet Tanasqui. Næsten 200 år senere, rejste engelske handlende gennem en Cherokee-by (i nutidens Tennessee) kaldet Tanasi. Måske det var den samme landsby. Navnet kan komme fra begge, men betydningen er desværre blevet tabt.

Texas

Texas kommer fra teysha (nogle gange stavet tejas, tayshas, texias, thecas, techan, teysas, og techas). Det er et ord, der blev brugt af indfødte i den østlige del af Texas, før ankomsten af spanierne. Stammerne havde forskellige måder at stave og fortolke ordet, men typisk betød det ‘venner’ eller ‘allierede’. Nogle strammer som Hasinais og Caddo, brugte det som en hilsen, ‘hej ven’. Det er denne udgave, som de spanske opdagelsesrejsende opfangede, og brugte til at hilse på stammerne i Texas og Oklahoma.

Utah

Kommer fra navnet på den stammen kendt som Nuutsiu eller Utes (der måske kommer fra Apaches yudah, yiuta eller yuttahih, der betyder ‘de, som er højere oppe’). Spanierne mødte stammen i nutidens Utah, i 1500-tallet. På strammens sprog betyder ute ‘solens land’. Stammen kaldte sig selv for “Nuciu” eller “Noochew,” der betyder ‘folket’.

Vermont

Vermont kommer fra de franske ord  vert (‘grøn’) og mont (‘bjerg’). Samuel Peters påstod, at han døbte området i 1763, mens han stod på en bjergtop og sagde: ‘Det nye navn er Vert-Mont, som symbol på, at hendes bjerge og bakker altid skal være grønne og aldrig dø’.

Virginia

Opkaldt efter Dronning Elizabeth I af England. Hun var kendt som Virgin Queen (jomfrudronningen). Det var hendes der gav Walter Raleigh charter til at danne en koloni nord for det spanske Florida.

Washington

De fleste ved nok, at denne stat er opkaldt efter USA’s første præsident, George Washington. Staten skal ikke forveksles med den amerikanske hovedstad, Washington D.C.

West Virginia

West Virginia, blev dannet af 39 Virginia-regioner, hvis indbyggere stemte om at forme en ny delstat, fremfor at blive en del af Konføderationen. Man opkaldte den nye stat efter den stat, man ville bryde med, selvom den oprindeligt skulle have heddet Kanawha. Kanawha kan betyde flere ting, blandt andet ‘venlige broder’.

Wisconsin

Nedstammer fra Meskousing, som er det navn Algonquians gav Wisconsin River. I 1673 registerede den franske opdagelsesrejsende, Marquette, navnet, der efterhånden blev til Ouisconsin. Senere igen blev det engelskgjort til nutidens Wisconsin. Lingvisterne har ikke kunne finde noget ord i Algonquian-sproget, der passer på det, som Marquette hørte. Derfor mener man, at stammen har lånt ordet fra Miami-sproget, hvor meskonsing, (‘det ligger rødt’) – en reference til den rødlige sandsten fra Wisconsin Dells.

Wyoming

Lanape-ordet, mecheweami-ing (‘ved/på de store sletter’) blev brugt af stammen til at beskrive deres hjemegn i Pennsylvania (nutidens Wyoming Valley).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button