Cadillac Ranch i Texas – vaskeægte ikon fra Route 66

Tæt ved Amarillo, Texas ligger en af Route 66’s mest ikoniske seværdigheder – Cadillac Ranch. Cadillac Ranch består af ti Cadillacs årgang 1949 til 1963, og opstod som en kunstinstallation i 1974. De gamle biler er begravet i den texanske muld med snuden nedad i en vinkel, svarende til den store pyramide i Giza. Her kan man finde spraydåserne frem, og sætte sit helt eget (midlertidlige) præg på bilerne.

Cadillac

Cadillac Ranchs historie og baggrund

Cadillac Ranch er blevet et Texas-monument, og et af symbolerne på Route 66. Det var startede som en simpel idé for tre kunsteriske hippier fra San Francisco, og de havde nok ikke forventet, at deres kunstværk ville ende som alle andre amerikanske monumenter: Som symbol på den amerikanske ånd, drøm, håb, kunst og handel, materialisme og berømmelse. Cadillac Ranch

Cadillac Ranch blev opfundet  og bygget af en lille gruppe, der kaldte sig selv for ‘The Ant Farm’. Gruppen ønskede at lave en hyldest til Cadillacs gyldne periode, og med en lokal millionær i baghånden, lykkedes det dem at oprette Cadillac Ranch i 1973. Stanley Marsh fra Amarillo kastede penge i projektet, da han ønskede en lokal seværdighed, der ville gøre lokale mundlamme. Ranchen blev hurtig populær, og selveste Bruce Springsteen har lavet en sang om Cadillac Ranch:

 

Ti gamle Cadillacs blev opkøbt og placeres med snuden nedad, i en vinkel svarende til pyramiden i Giza. Hurtigt blev bilerne ofre for hærværk og grafitti – i dag opfordres man til at sætte sit eget præg på de rustne Cadillacs.

Grafitti på The Mother Road

Alle, der kører ad Route 66, plejer at gøre stop ved Cadillac Ranch. Duften af spraymaling rammer en med det samme, og selvom man ikke er grafittimaler, eller har hang til hærværk, bliver man alligevel grebet af stemningen. Alle vil jo gerne lige sætte sig eget præg – også selvom man godt ved, det nok kun varer ganske få timer.

Det gør det jo også unikt at besøge Cadillac Ranch, hver eneste gang.

Bilerne er blevet overmalet flere gange

Med jævne mellemrum, har man forsøgt at skabe blanke kanvas. Bilerne har været malet helt hvide, i forbindelse med en TV-reklame, de har været lyserøde for at fejre Marshs hustru Wendys fødselsdag, og de var sorte da grundlæggeren af ‘The Ant Farm’, Doug Michels døde. Senest var de regnbuefarvet i 2012 i forbindelse med gay pride.

Det varer sjældent mere end 24 timer inden bilerne igen bliver brugt som grafitti-kanvas.

Praktisk information om Cadillac Ranch

Bilparken er åben alle dage, døgnet rundt, og det er helt gratis og lovligt at gå ind på marken (selvom den er privatejet).

Det er nemt at finde de overmalede Cadillacs. Se her på kortet:

Cadillac Ranch ligger, som I kan se, tæt på motorvejen. I kan parkere land I-40’s østgående spor, og gå de få hundrede meter helt hen til bilerne.

Cadillac

Cadillac

Hoteller ved Cadillac Ranch, Amarillo*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button