Den første præsident, der … Præsidentielle first-moves

USA’s første præsident, George Washington, får masser af opmærksomhed, fordi han netop var den første af sin slags. Men der har været rigtig mange first-movers, når det kommer til de amerikanske præsidenter. Her kan man læse om, de forskellige amerikanske præsidenter, der var den første der …

John Adams: Den første præsident, der boede i Det Hvide Hus

USA’s anden præsident, John Adams, og hustru, Abigail, flyttede ind i Det Hvide Hus, den 1. november i 1800. Det var få måneder før Adams’ embedsperiode sluttede. Opførelsen af den præsidentielle bolig var begyndt i 1792, og USA’s første præsident havde flittigt fulgt med i konstruktionen. Men Washington nåede altså, som en eneste præsident, ikke at bo i den ikoniske bygning.

Martin Van Burren: Den første præsident, der blev født som amerikaner

Martin Van Burren, der er USA’s ottende præsident, blev født i 1782. Han er dermed den første præsident, der blev født som amerikansk statsborger. De foregående præsidenter blev alle født før 1776, og dermed født som britiske borgere.

James K. Polk: Den første præsident, der blev valgt i en alder under 50

James K. Polk, der er USA’s 11. præsident, blev den første valg til embedet, i en alder under 50. Han var 49, da han vandt valget i 1844. Desværre for James, blev han også den første præsident, der døde før han blev 60 år. Polk døde af kolera, blot tre måneder efter han havde afsluttet sin præsidentperiode. Han blev 53 år.

Franklin Pierce: Blev ikke blev nomineret af sit eget parti ved genvalg

Det er en af de tvivlsomme first-moves. USA’s 14. præsident blev den første, der søgte genvalg, men ikke blev nomineret af sit eget parti. Pierce blev straffet af sin parti (Demokratiske parti), på grund af sin manglende stillingstagen til slaveryspørgsmålet. Da Pierce søgte genvalg i 1856, nominerede partiet i stedet, James Buchanan.

Abraham Lincoln: Født udenfor de oprindelige 13 kolonier og myrdet

Abraham Lincoln blev født i 1809. Da bestod USA af 17 delstater, men alle præsidenter før Lincoln var blevet født i en af de oprindelige 13 kolonier. Lincoln blev født i Kentucky, der blev en delstat i 1792. Lincoln blev også den første præsident, der blev myrdet. Læs om flere præsidentmord – og attentatforsøg her.

Andrew Johnson: Blev impeached

Kun tre præsidenter er blevet impeached: Andrew Johnson, Bill Clinton og Donald Trump. Ingen af dem er blevet dømt. Johnson blev den tvivlsomme first-mover i 1868, da Repræsentanternes Hus impeached præsidenten for high crimes and misdemeanors, for at have fyret krigsministeren.

Rutherford B. Hayes: Afholdte den første egg roll

I påsken 1876 samlede tusindevis af børn sig på Capitol Hill. De skulle trille æg ned af bakken, som de havde for vane. Men Præsident Grant var ikke fan, og han sørgede for, at folk ikke kunne samledes på føderal jord til den slags. Men efterfølgende, Hayes så anderledes på påsketraditionen. Han og hustru, Lucy, inviterede børn til Det Hvide Hus i påsken 1878, for at afholde den første påskefejring i Det Hvide Hus.

John Tyler: Første præsident, der blev gift

Den første præsident, der blev gift under sin embedsperiode er Tyler. Den 54-årige præsident giftede sig med den 21-årige Julia Gardiner. De fik sammen syv børn. Det var Tylers andet ægteskab. Han fik otte børn med sin første hustru, Letitia Christian, der var invalid, da hun blev førstedame. Tyler døde i 1862, og efterlod Julia stort set bankerot. Hun døde i 1889, på samme hotelværelse i Richmond, Virginia, hvor hendes mand var død 27 år tidligere.

Andre first-moves

Thomas Jefferson var den første præsident, der gav hånd til gæsterne i Det Hvide Hus.

James Madison blev first-mover I krigssammenhæng, da han blev den første til at erklære krig (Krigen af 1812.)

James Monroe var den første, der fik opkaldt en udenlandsk hovedstad efter sig (Monrovia i Liberia.) Monroe er stadig den eneste med denne ære.

John Quincy Adams gik i farmands fodspor som den første søn af en præsident.

Andrew Jackson blev den første, der dræbte en anden i en duel. Selv overlevede han som den første et attentatforsøg. Han blev også demokraternes første præsident.

William Henry Harrison var den første, der fik taget et billede som præsident. Billedet findes ikke længere. Harrison blev også den første, der døde under sin embedsperiode.

Zachary Taylor brugte som den første termen ‘førstedame.’

Millard Fillmore oprettede et permanent bibliotek i Det Hvide Hus.

James Buchanan første singlefyr i Det Hvide Hus. James blev aldrig gift. Som førstedame havde han sin niece, Harriet.

Ulysses S. Grant skrev som den første sin biografi.

James A. Garfield var den første venstrehåndede præsident.

Chester A. Arthur blev svoret ind i sit eget hjem.

Woodrow Wilson: Besøgte Europa som den første

Den 4. december i 1918, tog Præsident Wilson på en ni-dage lang rejse til Europa. Det var han den første amerikanske statsleder, der gjorde. Undervejs fik han sat Storbritannien og Frankrig lidt på plads, i deres hævntørst over Tyskland. For det modtog Wilson Nobels Fredspris.

Calvin Coolidge: Født den 4. juli

Calvin blev født den 4. juli i 1872. Som 51-årig blev han USA’s 30. præsident. Han er den eneste, og dermed også første, præsident, der er født på USA’s Uafhængighedsdag. Tre præsidenter er dog døde på denne mærkedag. John Adams og Thomas Jefferson døde begge på samme dag, med få timers mellemrum – den 4. juli i 1826.

Harry S. Truman: Fik det første kodenavn

Siden Harry Trumans præsidentskab, har Secret Service brugt hemmelig kodenavne, for at skjule præsidentens identitet. I dag er kodenavnenes funktion primært at være radiokalde-navne, som entydigt og hurtigt – selv over en skrattende forbindelse – kan identificere en person. Da man har fået sikre kommunikationslinjer, er kodenavnene nu ren tradition.

Lyndon B. Johnson: Svoret ind af en kvinde

Da Kennedy var erklæret død, skulle LBJ aflægge ed. Mens Johnson var ombord på Air Force One, blev han svoret ind af dommeren, Sarah Huges, der dermed blev den første kvinde, der udførte denne handling.

Richard Nixon: Besøgte alle 50 delstater

Generelt huskes Nixon for meget andet end Watergate-skandalen. Han var da også den første, der trak sig fra embedet. Men Richard Nixons præsidentskab var naturligvis mere end det. Noget Nixon også gjorde mens han var præsident var, som den første at besøge alle 50 amerikanske delstater. Det var da folkeligt!

Gerald Ford: Hverken valg til præsident eller vicepræsident

Inden USA’s 38. præsident aflagde sin ed, var alle præsidenter blevet valgt som enten præsident eller vicepræsident. Men da Spiro Agnew trådte tilbage som vicepræsident, blev Ford, der var kongresmedlem, valgt som efterfølger. Det skulle have været en fin afslutning på Fords karriere, men pludselig blev Gerald præsident, da Nixon trak sig.

Barack Obama: USA’s første sorte præsident

Det er velkendt: Obama blev den første afroamerikanske præsident. Obama var også den første, der blev født i en delstat udenfor den kontinentale USA.

Flere first-moves

Grover Cleveland er den eneste, og dermed også første, der har siddet i to ikke-sammenhængende perioder. Cleveland er i øvrigt den eneste, og dermed også første, præsident, der er blevet gift i Det Hvide Hus. Læs om andre bryllupper i præsidentboligen her.

Benjamin Harrison første mand, der fulgte i sin bedstefars fodspor og blev præsident, og den første, der fik elektrisk lys i Det Hvide Hus.

William McKinley fik som den første en køretur i en bil.

Teddy Roosevelt var den første præsident, der kaldte Det Hvide Hus ved dette navn. Før det var præsidentboligen kendt som ‘President’s Palace’ og ‘Executive Mansion’. Teddy blev også den første, både præsident og amerikaner, der fik Nobels Fredspris.

William Howard Taft som første og eneste præsident, blev Taft efterfølgende dommer i Højesteret.

William G. Harding første valgte præsident, efter kvinderne havde fået stemmeret.

Herbert Hoover fik som den første telefon på sit kontor.

FDR første, og eneste, der har siddet mere end to embedsperioder.

Dwight D. Eisenhower modtog som den første en Emmy Award.

John F. Kennedy fik installerede et Situation Room, som han dermed blev den første der brugte. Han var også den første katolske præsident.

Jimmy Carter blev den første, der sad en hel periode uden at nominere en højesteretsdommer. Han blev også den første, der blev 95 år (96 år, jan. 2020.)

Ronald Reagan første præsident, der fik en skilsmisse. Reagan blev skilt fra sin første. hustru i 1949.

George H. W. Bush første, og eneste, der har været fungerende præsident. Det var han i otte timer, mens Reagan blev opereret.

Bill Clinton første præsident, der sendte en email.

George W. Bush fik en rekordhøj approval rating på 90%, efter 9/11.

Donald Trump blev den første, der blev impeached to gange.

 

For en udtømmelig liste, kan man læse mere her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button