Fra 9.000 til én – her er den sidste Blockbuster i verden

I sine velmagtsdage, fandtes der mere end 9.000 Blockbuster-butikker i verdenen. Nu er der kun én. Verdens sidste Blockbuster ligger i Bend i delstaten Oregon, og den er blevet en sand turistattraktion. Ejeren nægter at give op, og butikken lever i dag højt på symbolværdien i at være verdens allersidste af sin slags.

For mange er det forbundet med ren nostalgi at tænke tilbage på de dage, hvor man sammen tog ned i Blockbuster for at låne film til en filmaften. Men da virksomheden ikke fulgte med den digitale udvikling, måtte man i sidste ende dreje nøglen om. Firmaet var simpelthen ikke omstillingsparate, og den manglende bekymring, da streamingtjenesterne begyndte at vinde indpas, endte med at koste firmaet alt.

I slutningen af 00’erne havde Blockbuster mest fokus på andre fysiske konkurrenter, som Walmart, der tilbød udlejning af film gennem automater placeret uden for supermarkedet. Netflix var Blockbuster helt uinteresseret i.

I Danmark har TDC købt brandet, og tilbyder online-udlejning på blockbuster.dk.

Men fysisk, findes der altså kun én butik tilbage. I hele verdenen.

Den sidste Blockbuster

I Bend, Oregon ligger der stadig en Blockbuster. Butikkens ejer hedder Sandi Harding, og Sandi har ikke tænkt sig at give op. Forretningen går faktisk også strygende, fordi folk strømmer til for nostalgi og merchandise. Det er nok ikke filmudlejning, der er det primære grundlag for et besøg, men en tur gennem en blå og gul trip down memory lane. Kunder, der kommer for at købe en t-shirt eller magnet, og genfinde de gode gamle dage. Sådan er det ofte, når der pludselig kun eksisterer én af en slags.

Hvem havde forestillet sig, at folk nu kører hertil for at tage en selfie foran butikken? Ikke desto mindre er det realitet:

Men butikken i Bend kan altså også noget. Den kan tilbyde syvdages lejeperiode, og i et område, hvor internettet er ustabilt, er det bare smart forretning. I området omkring Bend, gør mange altså brug af Blockbuster, fordi streaming simpelthen ikke kan lade sig gøre (eller er alt for dårligt), hvor de bor. Sandi og hendes butik har derfor voksende medlemstal, og ingen udsigt til at skulle lukke ned.

Sandi Harding køber nye filmtitler ind, hver tirsdag, så hendes over 4.000 betalende kunder altid har de nyeste film at vælge imellem.

Man finder verdens sidste af sin slags her:

Begyndelsen for Blockbuster

Men lad os tage endnu længere tilbage, og kigge på historien bag successen, der på sin tid revolutionerede videomarkedet.

Nu har vi vendt den sidste butik, så lad os kaste et nærmere blik på verdens første Blockbuster. Den åbnede den 19. oktober i 1985 i Dallas, Texas. På den tid foregik det meste videoudlejning på tankstationer og små butikker, med et beskedent udvalg. Blockbuster strøg ind på markedet med flere end 8.000 bånd, lige og struktureret hylder, og et computerudlejningsssystem. Det var ganske revolutionerende.

Blockbuster blev lynhurtigt en stor succes. Man ekspanderede, og blev verdens førende indenfor filmudlejning. Lige indtil det gik galt, og man i 2010 gik konkurs.

Manden bag det ikoniske firma, var David Cook, der før sit Blockbuster-eventyr leverede computerservice til olieindustrien I Texas. Indenfor det første år havde Cook åbnet fire Blockbuster-butikker. Cook forlod Blockbuster i 1987, hvorefter de nye ejere tog forretningen til helt nye højder. Man overtog eksisterende videobutikker, og åbnede nye butikker, en efter en. I starten af ’90erne havde man over 1.000 butikker i USA, og resten af verden var nu næste skridt på vejen til toppen.

I 1994 blev Blockbuster overtaget af mediegiganten Viacom Inc., der blandt andet har MTV og Nickelodeon som brands. Mod slutningen af ’90erne, kom Netflix og Amazon stille og roligt på banen, og konkurrencen fra nye udbydere og nye platformen var en realitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button