Wigwam motel på Route 66

Wigwam Motels – eller Wigwam Villages – er en ikonisk motelkæde i USA, der blev opført i 1930’erne og 1940’erne. Alle værelser er bygget i form af en tipi – ofte fejlagtigt kaldt wigwams. Kører man på Route 66, er en overnatning i en tipi næsten et must.

Underlige, finurlige, fantastiske og ikoniske overnatninger hører ligeså meget til oplevelsen på Route 66 som øde byer, mærkelige gamle tankstationer og tudsegamle emaljeskilte.

Et af de mere ikoniske steder, man kan overnatte langs The Mother Road er i Wigwam Village. Oprindelige var der syv forskellige steder, hvor man kunne sove i en tipi: to i Kentucky og en i Alabama, Florida, Arizona, Louisiana og Californien. I dag står blot tre tipi-byer tilbage – heraf ligger to af dem langs Route 66 – og alle er historiske varetegn. I 1988 blev Wigwam Motel i Cave City, Kentucky skrevet ind som officiel Wigwam Village #2; i Holbrock, Arizona fik man titlen Wigwam Village #6 i 2002; og i 2012 blev tipierne i San Bernadino, Californien døbt Wigwam Village #7

Historien bag tipi-motellerne

Det var Frank A. Redford, der udviklede Wigwam Village, efter han tilføjede tipiformede motelenheder rundt om en museum-shop, som han havde bygget til at huse sin samling af indianer-værktøj og krimskrams. I 1936 fik Frank designpatent på sine kunsteriske tipier. Mellem 1933 og 1949 blev der bygget hele syv tipi-landsbyer.

Redfords første og oprindelige Wigwam Village stod i Horse Cave, Kentucky.

Denne lukkede dog få år efter, efter den nærtliggende Wigwam Village #2 blev opført. 

Wigwam Village #2 i Cave City, Kentucky

Wigwam Village #2 blev bygget i 1937 i Cave City, Kentucky, få kilometer fra den oprindelige Wigwam Village #1. Du finder motellet på 601 North Dixie Hwy, Cave City i Kentucky.

Her er der 15 tipier til overnatning, alle arrangeret i en semicirkel. Foran hver tipi er der egen parkeringsplads.

Hver tipi har en grunddiameter på 4,3 meter og en højde på 9,8 meter, de har et mindre badeværelse og indretninger er af ældre dato. Men her er air condition, TV og internetadgang. 

Wigwam Village #6 i Arizona

Nær Route 66 i Arizona, finder I tipi-by nr. 6. Det var Chester E. Lewis, der I 1950 fik opført de 15 tipier (med numrene 1-16, da der ikke findes en nummer 13), der er placeret I en firkant. Man finder tipier på 811 West Hopi Drive i Holbrook, Arizona. Nær motellet ligger blandt andet Petrified Forest National Park, Meteor Crater (Barringer Crater), og Grand Canyon.

Det er stadig Lewis-familien, der driver motellet den dag i dag – man har også gemt mange af grundlæggerens små minder; blandt andet en halskæde af mennesketænder af ukendt oprindelse.

Motellet lukkede i 1982, men genopstod i 1988 efter en renovation. 

Wigwam Village #7 i Californien

Redford byggede dette kompleks til sig selv I 1947-49, og altså ikke som en franchise. Dette motel ligger også på den historiske Route 66, og I finder nummer 7 på grænsen mellem Rialto og San Bernardino på 2728 East Foothill Boulevard, Rialto i Californien.

Her ligger der 19 wigwams i to rækker, her er pool og flotte palmetræer rundt om tipierne. 

Førhen var tipierne særligt velegnet til de hurtige hyrdetimer, og blev udlejet på timebasis. De havde sågar et skilt med “Do it in a Tee Pee” – et skilt, man stadig kan se på motellet.

Tipierne i film

Motellerne er blevet brugt og parodieret mange gange. Blandt andet er der et Tee Pee motel i Grand Theft Auto: San Andreas fra 2004. I den fantastiske animationsfilm fra 2006, Cars driver Sally i et nyligt møbleret neon-oplyst motel – der tydeligvis er inspireret af Wigwam Motel. Motellet i Cars hedder Cozy Cone Motel, og hvert værelse er udformet som en trafikkegle. 

Symbol på Route 66

Mange har gennem tiderne rejst langs Route 66, og oplevet den oase af overnatningsmuligheder, af enhver art, der pryder landskabet langs ruten. Her er både klassiske moteller og hoteller, kitsch og retro og en del moteller, der er gået i forfald, og blot har et gammelt skilt som eneste tydelige tegn på, at der engang var blomstrende forretning. Der er ingen tvivl om, at disse wigwams er et af de mest tydelige ikoner og symboler på Route 66, og det er efterhånden blevet et absolut must for Route 66 -rejsende, at få taget et billede af de store tipier. 

På parkeringpladsen holder 1950’er biler, indretningen er retro og autentisk.  Atmosfæren er nostalgisk, og det hjælper da også på besøgstallet, at #6 og #7 ligger op ad den oprindelige og hedengange Route 66.

En overnatning koster omkring $80, og bør bookes i god tid.

Book jeres overnatning hos Wigwam Motel i Californien her*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button