Gå på opdagelse i Marilyn Monroes Los Angeles

Norma Jeane Mortenson (døbt Baker) blev født i Los Angeles, den 1. juni, 1926. I dag kendes hun over hele verdenen som Marilyn Monroe – en af vor tids allerstørste ikoner. I 1950’erne og de tidlige 1960’er blev hun en kæmpe filmstjerne, et sexsymbol og senere den amerikanske præsidents elskerinde. Hendes liv sluttede, da hun var blot 36 år. Monroe døde af en overdosis i sit hjem i LA. Hvis man vil gå i fodsporene på Marilyn Monroe findes der forskellige ture rundt i Los Angeles, men man kan også selv gå på opdagelse i Marilyn Monroes Los Angeles.

Hvem var Marilyn Monroe?

Marilyn var en af Hollywoods allerstørste filmstjerne på sin tid. Hun blev kendt fra blandt andet Gentlemen Prefer Blondes (Gentlemen foretrækker blondiner) og How to Marry a Millionaire (Tre piger søger en millionær) i 1953, The Seven Year Itch, (Den søde kløe) i 1955, Bus Stop (Bus Stop) i 1956, Some Like It Hot (Ingen er fuldkommen) i 1959 og The Misfits (De frigjorte) I 1961. I marts, 2020 kom Marilyn Monroe på TIME’s liste over 100 Women of the Year – en liste med de mest indflydelsesrige kvinder i det forgange århundrede.

Marilyn blev første gang gift som 16-årig. Dengang med nabodrengen Jom Dougherty. Anden gang hun blev gift, havde hun netop haft sit første gennembrud i filmen Gentlemen Prefer Blondes. Det ægteskab var med den legendariske baseballspiller, Joe DiMaggio. Tredje bryllup stod mellem Marilyn og Arthur Miller, der var forfatter og dramatiker.

Marilyn Monroe havde en affære med John F. Kennedy USA’s præsident. Nogle mener også, at hun også havde en affære med Robert Kennedy, og at Kennedy-familien var indblandet i hendes tragiske død. En af hendes ikoniske optrædener var, da hun optrådte ved JFK’s fødselsdag, og noget så kælent sang, “Happy Birthday, Mr. President”.

Da Marilyn blev spurgt om, hvad hun har på om natten svarede hun med en sætning, der sidenhen er blevet ikonisk: “Det eneste, jeg har på, er Chanel no. 5″. Hun er også kendt for at sige: “Hollywood er stedet, hvor de vil give dig tusind dollars for et kys, og 50 cent for sin sjæl.” Nedenfor kan man opsøge nogle af de steder, som var en del af Marilyns Los Angeles.

Hollygrove

Adresse: 815 North El Centro Ave., Los Angeles 90038

Dette var tidligere Los Angeles Orphan Home – det første børnehjem i Los Angeles. Det var her Norma Jean boede fra 1935 til 1937. Efter Norma Jeans mor blev indlagt på et psykiatrisk hospital, efterlod hun datteren hos en veninde. Da veninden ikke længere kunne varetage den lille pige, blev Norma Jean anbragt på børnehjemmet. Hendes værelse havde udsigt over Paramount Studios (dengang RKO Studios), hvor hun senere skulle blive stjerne. Stedet fungerer ikke længere som børnehjem.

The Hollywood Roosevelt*

Adresse: 7000 Hollywood Blvd., Hollywood 90028

Marilyn boede to år på Hollywood Roosevelt Hotel, på værelse 229, netop som hendes modelkarriere tog fat. Hun boede i en af vintage 1950’er cabana’erne, da hendes første professionelle billedserie blev taget på hotellets berømte Tropicana Pool. Billederne skulle bruges til en tandpastareklame. Hotellet har dediceret en suite til deres tidligere berømte beboer. Marilyn Monroe – suiten har en balkon, med udsigt over poolen. Det siges, at Marilyn spøger her.

Santa Monica Beach og Pier

Rygtet siger, at Marilyn nogle gange klædte sig ud med paryk og forklædning, for at tage til Santa Monica Pier, og betragte det ubekymrede liv, “almindelige” mennesker havde. Det var på Santa Monica Beach, at Marilyn fik taget en kendt billedserie:

TLC Chinese Theatre IMAX

Adresse: 6925 Hollywood Blvd., Hollywood 90028

I Gentlemen Prefer Blondes spiller Marilyn en gold-digger – mest kendt for sin ikoniske fremstilling af Diamonds Are a Girl’s Best Friend. Filmen blev en stor succes, og Monroe blev derfor inviteret til, sammen med sin medskuespillerinde, Jane Russel, art få foreviget autograf, håndaftryk og fodaftryk foran Chinese Theatre.

I samme ombæring kan man lige smutte forbi Marilyns Hollywood-stjerne, der blev lagt i 1960. Findes på samme gade.

Formosa Café

Adresse: 7156 Santa Monica Blvd., West Hollywood 90046-5802

Formosa Café lå ved siden af det studie, der tidligere blandt andet har heddet  Warner Hollywood Studio, og det var ofte her stjernerne spiste. Blandt andet har Elvis, Elizabeth Taylor, James Dean og Marilyn spist på caféen.

Barney’s Beanery

Adresse: 8447 Santa Monica Blvd., West Hollywood 90069-4220

Den originale Barney’s Beanery åbnede i West Hollywood i 1920. Her har stjerne som Jim Morrison, Janis Joplin og Marlon Brando spist. Der findes nu seks af denne restaurant, der blandt andet serverer en af Marilyns favoritter: chili con carne. Hun spiste blandt andet her, mens hun filmede Some Like It Hot.

The Charlie Hotel*

Adresse: 819 N. Sweetzer Ave, West Hollywood 90069

Dette hotel var tidligere hjem for Charlie Chaplin. Men også Marilyn Monore, Marlene Dietrich og Bette Davis har boet i de charmerende bungalows. Den lille to-værelses hytte, som Marilyn boede i i 1940’erne bærer nu hendes navn.

Rainbow Bar & Grill

Adresse: 9015 Sunset Blvd., West Hollywood 90069

Siden 1970’erne har dette været et mødested for rockstjerne som Led Zeppelin og Guns N’ Roses. Før det blev til Rainbow Bar & Grill, var det en italiensk restaurant, der hed Villa Nova. Her var Marilyn Monroe og Joe DiMaggio på en blind date i 1952. Gæster beder stadig om at komme til at sidde i ‘Marilyn – båsen’.

Avalon Hotel*

Adresse: 9400 W. Olympic Blvd., Beverly Hills 90212

Dette hotel i hjertet af Beverly Hills, hed tidligere Beverly Carlton Hotel, og var i 1948 jævnligt hjem for Marilyn Monroe. Hun fik taget billeder foran den ikoniske timeglas – pool.

The Beverly Hills Hotel*

Adresse: 9641 Sunset Blvd., Beverly Hills 90210

Marilyn boede på dette hotel flere gange i løbet af sin karriere. Hendes sidste ophold på ‘Det lyserøde palads’ var i 1960, mens hun filmede Let’s Make Love. Hun boede her sammen med sin daværende mand, Arthur Miller. Samtidig boede Marilyns medskuespiller, Yves Montand her også – og de to indledte eftersigende en kort affære. Marilyn og Arthur blev skilt året efter. Marilyn – fans kan bo i en renoveret bungalow, og få en helt autentisk Monroe-oplevelse. For omkring $8,500 per nat kan man opleve en Chanel No. 5 parfumebar, et Dom Perignon – boblebad og et bibliotek fyldt med Marilyn – bøger. Her er dekoreret med pink og guld, i ren luksus-Marilyn-stil.

Hotel Bel-Air*

Adresse: 701 Stone Canyon Rd., Los Angeles 90077

Det legendariske Hotel Bel-Air har gennemgået en voldsom renovering, og gæsterne mødes nu af et hotel, der emmer af Hollywoods gyldne æra. Marilyn Monroe boede ofte her, i 1950’erne. Det var her, at den berømte fotoserie, The Last Sitting, blev taget i juni 1962, bot seks uger før Marilyn blev fundet død.

Marilyns hus i Beverly Hills

Adresse: 12305 Fifth Helena Drive, Los Angeles 90049

Som man kan fornemme, har Marilyn flyttet meget rundt, og ikke haft nogen fast bopæl. Det var først da hun købte sit hus i Brentwood, at hun fik et “rigtigt” hjem. Hun købte huset i 1962. Senere samlere år blev hun fundet død i selv samme hus. Huset er blevet renoveret, og ejet af private. Det er vurderet til knap $9 millioner.

Westwood Memorial Cemetery

Adresse: 1218 Glendon Ave, Los Angeles 90024

Marilyns sidste hvilested er på Pierce Brothers Westwood Village Memorial Park. Der er kun indgang fra Glendon Avenue, hvorfor kirkegården ligger ret skjult. Marilyn ligger i en lyserød marmor krybe, nummer 24. Marilyn blev begravet i en grøn Pucci – kjole med en buket af lyserøde roser. Da Hugh Hefner blev begravet i 2017, blev han lagt ved siden af. Joe DiMaggio stod for begravelsen, selvom de to var blevet skilt, og Marilyn havde været gift med Miller efterfølgende. DiMaggio sørgede for, at der blev leveret en buket røde roser til hendes grav, tre gange om ugen i 20 år.

Hollywood Museum

Adresse: 1660 N. Highland Avenue, Hollywood 90028

Man skal naturligvis tage på Hollywood Museum og se et væld af Marilyn-memorabilia. Her kan man blandt andet se Max Factors verdenskendte make-up rum, hvor Monroe blev blondine, Marilyns limousine og tøj, samt personlige ejendele. Her får man også mulighed for at se hendes $1 million dyre kjole, som hun bar på sin bar på bryllupsrejse med Joe DiMaggio. Hun bar den dog også til andre begivenheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button