Alle de 50 delstatsflag og betydningen bag

I USA er de vilde med flag. Særligt flager de, naturligvis, med deres nationale flag, Stars and Stripesmen hver af de 50 delstater har også deres helt eget delstatsflag. De amerikanske territorier har ligeledes eget flag, men her fokuseres på de 50 delstatsflag. Flagloven siger, at det amerikanske flag altid skal være over et delstatsflag, og alle andre flag, for den sags skyld. 

De amerikanske delstater er på mange måder meget selvstændige. De har egen lovgiving, egen regering og egne historier og symboler. Det er derfor helt naturligt, at de også har deres eget delstatsflag. Her beskrives betydningen bag de enkelte flag, som delstaterne har valgt som deres helt eget delstatssymbol.

Alabama

Delstatsflag

Alabama har haft dette flag, siden 1895. Det består af et andreaskors på en hvid baggrund. Dette flag har tråde til Konføderationsflaget, og er et af de få delstatsflag, der ikke har noget blåt i sig. På grund af moderne tiders fokus på det kontroversielle Konføderationsflag, har Alabamas flag været udsat for en del kritik. Alabama holder dog fast i sit flagdesign.

Alaska

Alaskas flag blev designet af en 13-årig dreng. Det skete efter, at man havde opfordret elever på tværs af landet til at indsende deres forslag til delstatsflaget. Valget faldt på Benny Bensons udgave, der er et blåt flag med otte stjerner på. Benson forklarede, at den blå farve symboliserede himlen. Syv af stjernerne udgør Karlsvognen, og den ottende er Polarstjernen. Karlsvognen symboliserer styrke, og Polarstjernen repræsenterer Alaskas fremtid. Flaget blev officielt i 1927, mens Alaska stadig var et territorie.

Arizona

Delstatsflag

Arizona fik sit delstatsflag i 1917. Flaget er delt i to dele. Den øverste del består af 13 røde og gule striber, der hver repræsenterer USA’s oprindelige tretten kolonier. At det er røde og gule farver, er en hyldest til det spanske flag, som spanierne bragte med sig i 1540, da de udforskede Arizona. Den nederste del er blå, som i det amerikanske flag. Midt i ses en kobberfarvet stjerne, der henviser til delstatens store produktion af kobber.

Arkansas

Delstatsflag

Umiddelbart ser Arkansas’ delstatsflag ret simpelt ud. Men det er fyldt med symbolisme. Farverne, der matcher Stars and Stripes, er symbol på, at Arkansas er en amerikansk delstat. Den diamantformede figur symboliserer, at USA’s eneste diamantmine ligger i Arkansas. De 25 stjerner, der er i den blå firkant, symboliserer, at Arkansas er USA’s 25. delstat. De tre stjerner, der står under navnet, er symbol på, at Arkansas har været en del af tre lande: Spanien, Frankrig og USA. Stjernen over navnet blev tilføjet i 1923, for at repræsentere Konføderationen, som Arkansas også var en del af.

Californien

Californiens flag skiller sig ret meget ud fra mængden. Flaget blev officielt delstatsflag i 1911, men det blev brugt allerede i 1846, under en opstand mod Mexico, der havde kontrol over Californien på dette tidspunkt. Grizzlybjørnen, der desværre er uddød i Californien, blev brugt til at skræmme Mexico, ved at vise og symbolisere Californiens enorme styrke. Man har en enkelt rød stjerne, der eftersignede skulle efterligne Texas’ “lone star”.

Colorado

Colorados delstatsflag stammer fra 1911. Den blå farve repræsenterer delstatens åbne blå himmel, mens den hvide stribe er symbol på de snedækkede Rockies. ‘C’et’ i rødt er symbol på statens røde jord, og den gule cirkel i midten fortæller, at Colorado har mange solrige dage.

Connecticut

Connecticuts flag blev officielt i 1895. Designet består af tre vindruerækker, der hver repræsenterer de tre kolonier – New Haven, Saybrook og Connecticut – der smeltede sammen til delstaten. Vindruer har længe været forbundet med staten. Der står “Qui Transtulit Sustinet,” der betyder ‘Han, som overførte, opretholder.’ Det er Connecticuts motto.

Delaware

Delaware er stolt af, at det er USA’s første delstat – derfor ser man datoen for dette, på delstatsflaget. Farverne på flaget symboliserer de farver, som George Washingtons uniform havde under Uafhængighedskrigen. Delawares motto: Liberty and Independence, har også fundet vej til flaget.

Florida

Efter Borgerkrigen, var Florida den første sydstat, der fik et flag. Designet var gennem mange varianter, inden man fandt det nuværende i 1900. Her ses igen andreaskorset på hvid bagrund. Floridas flag skiller sig ud fra Alabamas, ved at have det officielle delstatssegl på. Af samme årsag som med Alabama, har Floridas flag været underlagt kritik de senere år, for dets tydelige reference til confederate flag.

Georgia

Siden 2001 har Georgia haft tre forskellige delstatsflag. Der har nemlig været stor kontrovers, omkring de forhenværende flags forbindelse til konføderationsflaget. Det nuværende flag blev valgt ved en folkeafstemning i 2004. Man fjernede herved andreaskorset, og godkendte dette mere spiselige design.

Hawaii

Hawaiis flag er en blanding af det amerikanske og britiske.

Idaho

Et helt blåt flag med Idahos segl i midten. Der står også “State of Idaho”, så man ikke er i tvivl. Seglet viser Idahos hovederhverv: Minedrift, landbrug og skovbrug.

Illinois

På Illinois’ flag, har man sat delstatens segl på en hvid baggrund.  På seglet ses en ørn, der har et rødt banner, hvor statens motto er påtrykt.

Indiana

Der er nitten stjerner på Indianas flag, der symboliserer, at Indiana blev USA’s 19. delstat. Faklen symboliserer frihed og oplysning, og strålerne, hvor langt Indianas indflydelse rækker.

Iowa

Det var først i 1921, at Iowa fik sit officielle delstatsflag. På et franskligende flag har man placeret en ørn, der bærer delstatens motto.

Kansas

Kansas’ flag er statens segl og navn på en helt blå baggrund. Ovenover ses en solsikke, der er officielblomst i Kansas, hvis kælenavn da også er ‘solsikkestaten.’ Solsikken hvilket på en guld- og blåfarvet pind, der symboliserer, at Kansas blev en del af USA under Louisiana Purchase.

Kentucky

Kentuckys flag blev officielt i 1918. Det er designet af en lærer, og består af delstatens segl på en helt blå baggrund. Bemærk, at Kentucky er et commonwealth, som der også står på flaget. Læs andre fakta om Kentucky her.

Louisiana

På dette delstatsflag ser man en pelikan med tre unger. Fuglemoderen har revet sig eget bryst op, for at fodre sine unger med eget kød og blod. Det symboliserer Louisianas villighed til at ofre sig for sine borgere.

Maine

Dette flag går tilbage til 1909, og består af Maines segl. ‘Dirigo’ betyder ‘Jeg leder’ på latin.

Maryland

Kønt er Marylands flag ikke. Selv synes Maryland dog, at det er helt perfekt. Symbolerne og farverne er til ære for George Calvert, der var den første Lord Baltimore.

Massachusetts

Her ses et. billede af en indfødt amerikaner, med delstatens motto: Ense petit placidam sub libertate quietem (Ved sværdet søger vi fred, men kun fred under frihed.) Den hvide stjerne symboliserer, at Massachusetts var en af de oprindelige 13 kolonier. Der er snak om at ændre flaget.

Michigan

Her ser man hele tre motto: E Pluribus Unum (Ud af mange, en), Tuebor (Jeg beskytter), og Si Quaeris Peninsulam Amoenam Circumspice (Hvis du søger en behagelig halvø, så se dig omkring.) Det sidste er Michigans officielle motto.

Minnesota

På Minnesota er der nogle forskellige årstal. I 1858 blev Minnesota amerikansk delstat, og i 1893 fik man dette officielle flag. Minnesota er USA’s 32. stat, og de 19 stjerner symboliserer, at man var den 19. stat efter de oprindelige 13. Nordstjernestaten har dedikeret den største stjerne på flaget til Nordstjernen.

Mississippi

Mississippis flag var under massivt pres, på grund af dets tydelige referencer til konføderationsflaget. Derfor skiftede man til det ovenstående i 2020. Det gamle flag havde man brugt siden 1894, men det, at det bar emblemet fra Konføderationen blev altså for meget i 2020. Flaget blev officielt godkendt af befolkningen ved valget den 3. november i 2020. Der er 20 stjerner, da Mississippi blev den 20. delstat. Den gyldne stjerner repræsenterer staten store indfødte befolkning. Det gamle flag så således ud:

Missouri

Det tog Missouri næsten 100 år, før de fik sig et flag. Den blå stripe symboliserer retfærdighed og udholdenhed; den røde symboliserer værdi; og den hvide er renhed. I midten er Missouris segl, med to bjørne, der symboliserer styrke. De 24 stjerner er der, fordi Missouri er USA’s 24. delstat. Delstatens motto: Salus Populi Suprema Lex Esto (Lad folkets velfærd være den øverste lov) ses blandt andet også på flaget.

Montana

Montanas flag består, ligesom mange af de andre delstatsflag, af statens segl. Seglet viser Montanas naturlige skønhed, samt statens motto: Oro y Plata – der betyder ‘guld og sølv.’

Nebraska

Endnu et flag, der viser delstatens segl på en blå baggrund. Mottoet har også fundet vej her: Equality before the Law.

Nevada

Nevada har et simpelt flag. Sølvstaten har naturligvis en sølvstjerne på flaget. Der er også teksten ‘Battle Born’. Nevadas andet kælenavn er netop ‘Battle-Born State.’

New Hampshire

Her ser man New Hampshires segl, der viser fregatten, Raleigh. Den blev bygget i Portsmouth i 1776. Fregatten blev blandt andet kendt for at fragte amerikanske flag til krigsmarken.

New Jersey

New Jerseys flag består af seglet på en beige baggrund. Seglet har forskellige symbolikker indbygget. Den ene kvinde er den romerske landbrugsgudinde, Ceres, og så er der både motto og årstal for optagelsen i Unionen.

New Mexico

Et flag, der skiller sig ud fra mængden. New Mexicos flag viser et Zia-symbol, der tilegnes Zia Pueblo. Symbolet symboliserer det hellige nummer 4. Fire vinde, fire sæsoner, fire retninger og fire hellige forpligtigelser.

New York

Her ses New Yorks segl. Der er to skibe på en flod, med bjerge i baggrunden, og en solopgang. De to kvinder er Liberty og Justice. På seglet er også en ørn, og New York er gået all in på nationale symboler her. Statens motto er: Excelsior.

North Carolina

Ikke så meget slinger i valsen her. Der er de tre amerikanske farver: Blå, hvid og rød – og datoer af betydning. Den 20. maj i 1775 erklærede indbyggerne i North Carolina, at der var et fri folk med Mecklenburg Declaration. Den 12. april i 1776 var datoen, hvor de delegerede fra North Carolina kunne stemme for uafhængighed. Hvor North Carolina blev delstat står der ikke. Men det svar kan man finde her.

North Dakota

North Dakotas flag er også fyldt med amerikanske symboler. Her ser man blandt andet ørnen, der bærer en olivengren. Der er 13 stjerner på flager, der repræsenterer de 13 oprindelige kolonier. USA’s nationale motto: “E Pluburus Unum,” er der også. Et meget patriotisk flag.

Ohio

Som den eneste stat, har Ohio ikke et rektangulært flag. Flaget blev designet i 1901. Striberne repræsenterer veje og vandveje, og trekanterne er symbol på dale og bakker. Cirklen repræsenterer ‘o’et’ i Ohio. Der er 13 samlet stjerner, der repræsenterer USA’s oprindelige kolonier, og fire for sig selv, der viser, at Ohio blev den 17. delstat.

Oklahoma

Dette karakterisk flag blev designet af Louise Funk Fluke i 1925. I 1941 tilføjede man ordet ‘Oklahoma’. På flaget ser man et Osage-krigerskjold med en olivengren og en fredspibe. Det er symbol på fred, men også, at Oklahoma er beredte.

Oregon

Her ses endnu et segl. På seglet er der blandt andet en bæver, der viser Oregons lange historie med dette dyr. 1859 er året, hvor Oregon blev delstat. Det skete i øvrigt på Valentine’s Day.

Pennsylvania

USA’s anden delstat har rigeligt med symboler på sit flag. Her ses blandt andet et skjold med et skib, som symbol på alle de produkter, der bliver produceret og leveret herfra. Statens motto: ‘Virtue, Liberty and Independence’ ses også.

Rhode Island

Rhode Island har et flag, der skiller sig ud med sine hvide og gule farver. Ankeret er omgivet af 13 stjerner, der er symbol på de oprindelige kolonier. Rhode Islands’ motto er ‘Hope.’

South Carolina

South Carolinas flag er også ret unikt. Enkelt i udtryk og letgenkendelig. Palmetræet er symbol på det heroiske forsvar af fortet på Sullivan’s Island i 1776. Fortet var bygget af palmetræ. Soldaterne, der kæmpede mod briterne, havde et emblem, svarende til halvmånen i venstre hjørne.

South Dakota

South Dakota er utrolig stolt af deres nationale monument, Mount Rushmore. Man ser det ikke alene på statens flag, men også på de velkomstskilte, der møder en, når man kører ind i staten. I midten af flaget ser man delstatens segl, der blandt andet viser minearbejde, landbrug og dampskib.

Tennessee

De tre stjerner symboliserer treenigheden, der aldrig kan oplæses.

Texas

Et af de mest kendte delstatsflag, med den enlige stjerne for ‘The Lone Star State’. Blå symboliserer loyalitet, hvid er renhed og den røde er mod.

Utah

Utahs flag bærer også seglet, og det stammer fra 1913. I midten ses en bikube – men det passer jo godt til ‘bikubestaten.’

Vermont

Her kan man se, hvad Vermont blandt andet er kendt for. Koen er med, fordi Vermont producerer ost og is af høj kvalitet. Mottoet er her også: Freedom and Unity.

Virginia

Virginias flag blev officielt, da staten trak sig fra Unioen i 1861.  Her ser man Virginias segl med dydens gudinde. Virtus står ovenpå en tyran, hvilket passer godt til statens motto: Sic Semper Tyrannis (Således altid til tyraner.)

Washington

Man er næppe i tvivl om, hvilken statsflag man ser her. Flaget er fra 1923. Washington er den eneste delstat, der er opkaldt efter en præsident, og det er man stolte af i Washington. Læs her om, hvordan de andre delstater fik deres navne.

West Virginia

Endnu et flag med segl. Her ses blandt andet en sten, hvor optagelsesdatoen er indgraveret. Mottoet har også fundet vej til flaget, sammen med industrierne landbrug og minearbejde.

Wisconsin

Her ses årstal for optagelsen i Unionen, og mottoet: Fremad. Man ser også mange symboler på forskellige industrier, der er vigtige for Wisconsin.

Wyoming

En flag, der er ret unikt. Godt nok ser man også på dette flag et segl, men den store buffalo viser tydeligt, hvad delstaten har været fyldt med. Wyoming var, som man kan se på seglet, det første område, der gav kvinderne ret til at stemme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button