Interessante skjulte symboler på amerikanske varetegn

Der findes et væld af mere eller mindre skjulte symboler på de amerikanske landemærker. Disse menneskeskabte og skjulte symboler er et levn fra grækerne og romerne, der yndede at inkorporerer symboler i deres kunst. Generelt er de amerikanske landemærker ret ligetil. The Washington Monument hylder George Washington, the Jefferson Memorial hylder Thomas Jefferson, og så videre.) Men hvis man dykker lidt dybere, kan man opdage, at landets statuer, mindesmærker og monumenter er fyldt med skjulte symboler. Læs her om nogle af de interessante hemmelige symboler, man finder rundt på de amerikanske varetegn.

Højden på One World Trade Center

One World Trade Center, Skjulte symboler

Hvis man ligger alle dele af One World Trade Center sammen – bygningen, observationsplanet og antennen – får man en højde på 1,776 fod. Den højde er ikke tilfældig. Her refereres der nemlig til året for grundlæggelsen af USA. Det var i 1776 – den 4. juli – at Uafhængighedserklæringen blev underskrevet.

Men det stopper ikke der. Tager man højden på selve bygningen er den 1,362 fod. Det er det samme som højden på det oprindelige South Tower. Lægger man observationsplanet oveni får man en højde på 1,368 – højden på det oprindelige North Tower.

Loftet på Grand Central Station

Grand Central, Skjulte symboler

Kritikere vil sige, at det smukke loftsmaleri er fyldt med fejl. Blandt andet er stjernebilledet ikke afbilledet korrekt – og vender omvendt. Svaret herpå er, at det er sådan Gud ser himlen. Det var Vanderbilt, der insisterede op, loftsmaleriet skulle ses fra Guds synsvinkel – ikke menneskets. At stjernerne ikke er placeret helt korrekt skyldes, eftersigende, at de er malet efter et middelalder-stjernekort.

Stjernekort ved Hoover Dam

Hvis nu alle historiebøger en dag gik tabt, har man sikret sig, at man altid kan se, hvornår Hoover Dam blev bygget. I terrazzogulvet ved fundamentet, er der nemlig et stjernekort. Her kan man se datoen, den 30. september 1935, som er datoen for indvielsen af dæmningen. Men på en helt særlig og kryptisk måde.

Mange besøgende ved Hoover Dam bliver lidt forvirret over de forskellige skulpturer og arkitektoniske deltaljer. For eksempel er statuerne, der er halvt menneske, halvt ørne, et symbol på totalt parathed og at sørge for, at ens spirituelle ørn altid er klar til at flyve. Men stjernekortet er det mest usædvanlige. Det er mærket med stjernen Alcyone, og viser omkringliggende stjerner, som de ville se ud for det blotte øje ved en distance på 190 trillioner mil fra Jorden.

WikiMedia Commons

Det betyder, at folk, der er kyndige indenfor astronomi, kan beregne placeringen af polarstjernen de næste 14,000 år. Fremtidige generationer kan derfor kigge på monumentet og udfra stjernekortet vide, den præcise dato for Hoover Dams konstruktion.

Grafitti på World War II Memorial

Frasen ‘Kilroy was here’ er skjult på to forskellige steder, på World War II Memorial. National Parks Service forklarer, at tegningen har været populær graffiti blandt amerikanske tropper. Tropperne brugte tegningen og frasen, til at markerer, at de havde været i området. Man ved ikke helt bestemt, hvor tegningen kommer fra. En af myterne siger, at det kommer fra den tyske opfattelse af Kilroy – en talentfuld super spion.

WikiMedia Commons

De to tegninger finder man bag Pennsylvania-søjlen og Delaware-søjlen.

Romersk symbol på Lincoln Memorial

Lincoln Memorial

Se nærmere på Lincolns stol, på Lincoln Memorial. Armlænet er nemlig et gammelt romersk symbol, kaldet fasces. Fasces er en samling af trækæppe, der er bundet sammen af læder. Ofte vil en økse stikke ud konstruktionen. Fasces blev brugt som symbol på magt og autoritet. Der er yderligere 13 fasces på varetegnet. Desuden er der en økse bundet i læder med et ørnehoved ovenpå – et amerikansk twist af den romerske tradition.

Går man en tur rundt om Lincoln Memorial kan man tælle 36 søjler. Det er det antal stater, der var i USA, da Lincoln blev myrdet, og det antal, som han så bravt kæmpede for at bevare samlet.

Symbolik ved Jefferson Memorial

Jefferson Memorial, Skjulte symboler

Mindesmærket til USA’s tredje præsident, Thomas Jefferson, er lavet af adskillige forskellige sten. Det er intet tilfælde. Ifølge NPS, blev det nemlig lavet således, for at symbolisere den tiltagende geografiske rækkevidde, som USA havde på Jeffersons tid. Det ydre er lavet af marmor fra Vermont. Det indre af hvid marmor fra Georgia. Desuden er der sten fra Tennessee, Indiana, Minnesota, og Missouri.

Frihedsgudindens mange skjulte symboler

USA’s elskede Frihedsgudinde er rig på skjulte symboler:

Kronens syv spidser repræsenterer de syv kontinenter og verdenshave.

Rygtet siger, at det var kunstnerens mor, der var model for Frihedsgudindens ansigt.

Frihedsgudindens bærer en bog (forfatningen) med inskriptionen JULY IV MDCCLXXVI (4. juli 1776) – datoen for USA’s uafhængighed.

Statuens klædedragt er romersk-inspireret og refererer til den romerske gudinde for frihed, Libertas.

Løftede man klædedragten ville man se, at Lady Liberty har brudte lænke for hendes fødder, som symbol på slaveriets ophævelse, og at tyranni var en saga blot. Hendes højre fod er desuden løftet og forskudt, som reference til, at hun tager et skridt fremad og væk fra undertrykkelse.

Præsident på Højesterets bygning

De færreste ved nok, at Præsiden William Howard Taft også var Højesteretsdommer. Taft var præsident fra 1909 til 1913, og han var Chief Justice i Højesteret fra 1921 til 1930. Som hyldest til Taft, er han en af det udskårne skulpturer, der pryder toppen af Højesterets bygningen. Skulptøren gik egentlig meget op i, at figurerne skulle være virkelighedstro. Men Taft – der er kendt som den tungeste præsident – er her vist som ganske slank og ung, som han så ud i sine studietid på Yale. Alle figurerne symboliserer folk, der har bridraget positivt til retten.

Gud og Washington Monumentet

Washington Monument

På øverste del af Washington Monument er der påskrevet den latinske frase ‘Laus Deo’. Oversat til engelsk er det ‘Praise be to God’. Teksten står på den lille aluminiums spids, helt oppe på obelisken. Her står desuden informationer om konstruktionen, og navne på folk, der var involveret i konstruktionen. Efter en renovering blev spidsen og inskriptionerne skjult. Men inden bag står der altså stadig ‘Laus Deo.’

Skrivebordet i Det Ovale Værelse

WikiMedia Commons

Det ikoniske skriveborg, Resolute Desk, er uformet af trærester fra det britiske skib, HMS Resolute. Da et amerikansk skib opdagede det forladte HMS Resolute, gjorde man en dyd ud af at få bragt skibet tilbage til den bristiske Dronning Victoria. Som tak valgte dronningen, at træet fra skibet skulle bruges til at udforme et skrivebord. Dronning Victoria gav bordet til Præsident Hayes i 1880.

Harriet Tubmans vej mod frihed

WikiMedia Commons

Harriet Tubman Underground Railroad State Park and Visitor Center I Maryland åbnede i 2017. Her hylder man det modige kvinde, der stod bag den berømte Underground Railroad. Dette var et system, der hjalp slaver med at slippe fri, under Borgerkrigen. Arkitekterne bag besøgscenteret havde en helt særlig idé med udformingen af centeret. Indgangen er ganske smal, og som man går gennem flere og flere udstillinger, åbner rummene sig for en. Dette er skabt for at symbolisere Harriets flugt fra slaveriets lænker til friheden i nord.

Tidskapsel i Gateway Arch

I toppen af den ikoniske bue finder man en tidskapsel med 760,000 underskrifter fra borger i St. Louis. Idéen var, at årtier efter tidskapslen blev lagt i buen i 1965, kunne folk pege på toppen af buen og proklamere, at deres navn var deroppe. Det var nok for at få buen til at føles mere som en del af byen og dens indbyggere. Der findes ingen særlige instruktioner i forhold til åbningen af tidskapslen.

Roser på Det Hvide Hus

WikiMedia Commons

De roser, der er udskåret ved søjlerne i Det Hvide Hus, er af arten Double Scottish Rose. Designet blev udvalgt af de skotske stenhuggere, der stod for udskæringerne i 1790’erne. I arkitektoniske og byggetekniske kredse er rosen symbol for genfødsel.

Lygterne i Central Park

De færreste ved, at lygterne i NYC’s berømte Central Park har en kode, der kan fortælle en, hvor man er i forhold til resten af byen. På lygterne er der nemlig numre, der viser hvor lygten står i forhold til New Yorks nummerede gader. For eksempel, hvis der står stå 7304 på en lygte, befinder den sig mellem 73rd og 74th gade. 4-tallet fortæller, at lygten er den fjerde post fra Fifth Avenue.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button