De mest historiske amerikanske byer

USA har et væld af historiske byer. Der er alt fra charmerende små byer til storbyer, fyldt med fascinerende kultur og historie. Her er udvalgt de mest historiske byer, som man kan besøge, for at få et indblik i amerikansk historie på forskellig vis.

New Orleans, Louisiana

New Orleans blev grundlagt af franskmændene i 1718. Senere overtog Spanien magten over byen, men den franske fortid fornægter sig ikke. Oplev det franske kvarter med den helt særlige arkitektur og atmosfære.

Byen byder også på helt særlig musikkultur – det er hjemsted for jazzmusikken. Der er særlig mad, både cajun og creole, og historiske plantager, som man kan tage på rundvisning i.

Boston, Massachusetts

Der er smæk på historien i Boston. For et historisk indblik i USA’s kamp om uafhængighed, kan man tage på den fire kilometer lange Freedom Trail. Her kan man opleve 16 forskellige historiske landemærker, og mærke historiens vingesus på fornemmeste vis. Boston refereres ofte til som ‘hjem for ytringsfriheden.’

Boston har nogle meget karakterfyldte og hyggelige områder. Beacon Hill er billedeskøn med sine brostenslagte gader og røde murstenshuse. Besøg havnen, hvor det famøse Boston Tea Party fandt sted.

Annapolis, Maryland

Historiske byer

Marylands billedskønne hovedstad, ligger i Chesapeake Bay. Byen er fyldt med historiske bygninger fra det 18. århundrede. Faktisk flere end noget andet sted i USA. Her er også mange hyggelige brostensgader. Byen blev kaldt Annapolis af den kongelige guvernør, Sir Francis Nicholson. Navnet var til ære for Prinsesse Anne, der blev dronning i 1702. Must-see landemærker i det historiske bycentrum er Marylands State House. Bygningen er den ældste regeringsbygning i USA. Her blev Treaty of Paris underskrevet i 1783. Traktaten satte et officielt punktum for Den Amerikanske Revolution.

Fyrtårn, Maryland, Annapolis
Facebook/Thomas Point Shoal Lighthouse

Havnebyen er hjem fra det amerikanske flådeakademi, der blev grundlagt i 1845. Tag på det maritime museum, og oplev områdets maritime arv og historie. Se også det gamle fyrtårn, Thomas Point Shoal Lighthouse, der er et National Historic Landmark. Konstruktionen af fra 1875, og det står stadig i Chesapeake Bay.

Annapolis har en gang været USA’s hovedstad. Læs her om de otte byer, der fungerede som hovedsæde for de delegerede, inden Washington D.C. De byer er naturligvis alle ganske historiske også.

Cambridge, Massachusetts

USA’s første college, Harward University ligger i Cambridge. Det blev oprettet i 1636 af John Harvard. Her kan man tage på tours og høre om universitetets mange historier. Blandt andet har de tidligere præsidenter, Barack  Obama, JFK og John Adams gået på det historiske universitet.

Studiebyen byder på mange historiske steder, boghandler og barer – alle med en særlig atmosfære.

Savannah, Georgia

Savannah har et væld af historik over sig. Oplev det ikoniske Forsyth Park, der med sine gamle egetræer iklædt spansk mos skaber en helt unik stemning. Men det er dog også umuligt at overse byens fortid som forbundet til slaveriet. Der er mange gamle plantager her, der alle kan fortælle om USA’s grimme fortid.

River boats er også en del af den historiske by. Der er rigeligt af sydstatsstemning her i Savannah med okra, gumbo og stegte grønne tomater. Savannah er noget helt særligt.

Richmond, Virginia

Hovedstaden i Virginia er opkaldt efter London-forstaden. Det var byens grundlægger, William Byrd II, der syntes, at udsigten over Themsen fra Richmond Hill i London mindede om det han så her. Libby Hill Park er det bedste sted til en smuk udsigt over James River. Det grønne område blev grundlagt i 1851. Det ligger i det historiske Church Hill, der er kendt for sine brostensgader, fine restauranter og smukke arkitektur.

Historiske byer, Richmond
Gammel togstation i Richmond

Richmond blev Virginias hovedstad i 1780. Den overtog titlen fra Williamsburg. Her i byen kan man opleve mange gamle og historiske bygninger og museer. Oplev blandt andet The Black History Museum, eller den betagende regeringsbygning, der delvist var designet af Thomas Jefferson.

New York City, New York

Ellis Island

Udover at være. en af verdens mest pulserende byer, er NYC også fyldt med amerikansk historie. Tag en tur til Ellis Island (der godt nok primært hører under staten New Jersey), og oplev den særlige atmosfære her. Denne lille ø var nemlig første stop for millioner af indvandrere, der søgte lykken i USA. I samme ombæring kan man gøre stop ved USA’s Frihedsgudinde, der er et af USA’s absolut største nationale varetegn.

New York

Man bør også gå en tur over Brooklyn Bridge, der er endnu et af storbyens berømte varetegn. Det tog 600 mænd 14 år at bygge den ikoniske bro, der binder Manhattan sammen med Brooklyn. Brooklyn Heights var med sine brune stenhuse det første området i NYC, der blev klassificeres som et historisk distrikt. Læs om andre ikoniske broer her.

Der udover er der naturligvis et hav af historik i New York City, der bare venter på at man dykker ned i dem.

Montpelier, Vermont

Montpelier er USA’s mindste delstatshovedstad. Byen er især kendt for produktionen af ahornsirup og sine mange bjerge. Montpelier ligger for foden af Green Mountains, og hele centrum er optaget på det nationale register over historiske steder. De gamle bygninger rummer blandt andet små hyggelige vintage butikker. Der er historiske overnatningssteder, pladebutikker og boghandler. Delstatsbygningen er en smuk gammel bygning, der bestemt er et besøg værd. Besøg historiske sukkerhuse og ahornfarme. Nybyggerne blev oplært i den gamle tradition med at tappe træerne, af de indfødte.

San Antonio, Texas

San José Mission

San Antonio de Béxar, som byen var kendt, blev grundlagt af spanierne i 1718. Det var den første civiliserede bosættelse i Texas. Her findes man den største koncentration af spansk arkitektur i hele landet. Byen er kendt for sine berømte missionsbygninger, og særligt kendt for the Alamo. Her står historierne i kø, og man kan lære rigtig meget om Texas’ revolution og historie.

San Antonios fascinerende missionssteder består af en kirke og bygninger, hvor præster og indfødte boede og arbejde. De ligger langs River Walk’s Mission Reach. Denne 13 kilometer lange strækning kommer blandt andet forbi Concepción og San José. Den 25 kilometer Paseo del Rio er desuden en af byens top attraktioner.

Salem, Massachusetts

Salem hænger for altid sammen med heksekunst og fascinerende fortællinger om troldmænd og hekseri. I det 17. århundrede var det et lille puritansk samfund. I 1692 blev samfundet kastet ind i historiebøgerne med en berygtet heksejagt. En gruppe piger hævdede nemlig, at de var besat af djævlen. De anklagede forskellige lokale kvinder, for at være hekse og stå bag forbandelsen. Efterfølgende blev 19 mennesker hængt (ikke brændt på bålet). Her findes stadig levn fra den mørke tid i Salem, som man kan gå på opdagelse i.

Williamsburg, Virginia

Williamsburg blev grundlagt i 1632. Den var Virginias hovedstad fra 1699 til 1780. Det koloniale Williamsburg, der er et renoveret historisk område, er en særlighed. Det er som en tidsrejse at befinde sig i dette område. Der er historiske museer, og et væld af oplevelser, der alle giver et fantastisk indblik i en svunden tid.

Jamestown i Williamsburg-området er det oprindelige sted for den første permanente britiske bosættelse i Amerika. Så bliver det ikke meget mere historisk. Fyldt med historiske og gamle bygninger og museer, der kan fortælle historie fra landets spæde start.

Deadwood, South Dakota

I dag er Deadwood en søvnig lille by. Men under Guldræset, var det helt anderledes. Tusindevis flokkedes til Black Hills og Deadwood, i jagten på guld og succes. Læs om andre byer, der efter guldræset, blev til vaskeægte spøgelsesbyer. Deadwood er et National Historic Landmark, hvor der er genskabelser af ildkampe på den historiske hovedgade og ikoniske saloons. Man kan også besøge Historic Adams House, der blev bygget i 1892. Her får man et indblik i, hvordan den rigeste del af befolkningen levede på denne tid. Nær ved byen finder man Homestake Gold Mine, der var den ældste, dybeste og største mine på den vestlige halvkugle, indtil den lukkede i 2002.

Santa Fe, New Mexico

Santa Fe i New Mexico er en helt særlig by i USA. Det er USA’s ældste delstatshovedstad.Arkitekturen i Santa Fe er meget mexicansk-inspireret, og Santa Fes opbygning er med sine snoede vejsystem utrolig uamerikansk. I USA er de fleste byer nemlig opbygget i et grid-system, med lige veje i et fast og kvadratisk system. Byen er helt bestemt et stop værd, på Route 66, eller hvis man er på disse kanter, og gerne vil opleve en meget anderledes, men rigtig hyggelig by

Oprindeligt var dette hjem for Pueblo-folket i 1050 til 1150. I 1609 blev byen overtaget af spanierne. Byen rummer USA’s ældste kirke (San Miguel Mission) og offentlige bygning (Palace of the Governors). Besøg også den smukke Cathedral Basilica of Saint Francis of Assis.

Hartford, Connecticut

Delstatens hovedstad går helt tilbage til 1635. Nogle af landemærkerne her er den gamle regeringsbygning, samt The Wadsworth Atheneum Museum of Art, der var USA’s første kunstmuseum, da det åbnede i 1842.

Det er også oplagt at besøge bysbarnet, Mark Twains hjem. Her skrev Twain mange af sine store værker. Det er sandelig et af USA’s mest historiske hjem. Hartford var også hjem for forfatter, Harriet Beecher Stowe, der skrev den skelsættende Uncle Tom’s Cabin. Hendes hus er optaget på registeret for nationale historiske landemærker. Succesforfatteren bag den populære Twilight-serie, Stephanie Meyer, blev desuden også født i Hartford.

Washington D.C.

Naturligvis skal man have USA’s hovedstad med på sådan en liste. Byen, der ikke ligger i nogen delstat, er spække med arkitektonisk håndværk og historic. Besøg et hav af landemærker og varetegn, såsom Washington Monument, Capitol, Lincoln Memorial eller Det Hvide Hus.

Man placerede regeringsbygningen, Capitol, lige midt i byen. Det vil tage adskillige dage at opleve hovedstaden med sine mange museer, monumenter og varetegn. Men det betyder jo ikke, at man ikke kan gøre et ihærdigt forsøg på at se så mange historiske amerikanske landemærker som muligt. Hvis man vil vide mere om Washington D.C. kan man læse videre her.

Charleston, South Carolina

Havnebyen er meget rig på kultur og sydstatshistorie. Byen er ganske elegant, og især de pastelfarvede bygninger i Rainbow Row er et populært turistmål. Der er brostensbelagte gader, fremragende mad og en historisk havn, tæt på Fort Sumter, hvor Borgerkrigens første skud blev affyret.

Charleston er også oplagt, hvis man vil opleve fortidens plantagebygninger. Afbilledet her er den populære Boone Hall Plantation, hvor der er adskillige tours, man kan tage på. Her kan man opleve hele livet på en plantage, der er hovedbygningen, markerne og slavehytter. Boone Hall er brugt som kulisse i filmen The Notebook og i TV-serien Nord og Syd, som Mount Royal, hvor familien Main boede.

Philadelphia, Pennsylvania

Philadelphia er en af de tunge drenge, når det kommer til historisk betydning for USA. Det er her nationen blev født, så at sige. Det var her, USA’s grundlæggere mødtes for at skabe en forfatning. Uafhængighedserklæringen og forfatningen blev underskrevet i Philadelphia, der også rummer Liberty Bell.

Der er brostensbelagte og meget gamle gader i denne by, der også kaldes for “City of Brotherly Love”. Læs om andre kælenavne til amerikanske byer her. Man kan få adskillige dage til at gå i denne by, der har set adskillige skelsættende begivenheder i sin levetid.

Atlanta, Georgia

Hovedstaden i Georgia blev grundlagt i 1837. Først hed byen Terminus – den lå for enden af Western & Atlantic Railroad line. Herefter hed den Marthasville (til ære for den daværende guvernørs datter), inden den fik sit nuværende navn i 1845.  Besøg Oakland Cemetery, hvor mange af Konføderationens soldater ligger begravet. Her ligger også Margaret Mitchell, der skrev Borte med blæsten.

Atlanta var også fødested for Martin Luther King Jr. Derfor er der naturligt mange historiske steder, man kan besøge i den forbindelse. Blandt andet Kings barndomshjem og kirke, hvor han og faderen prædikede.

St. Augustine, Florida

St. Augustine blev grundlagt af den spanske conquistador, Pedro Menéndez de Avilés tilbage i 1565, hvorfor det er den by i USA, der har haft den længste uafbrudte europæiske bosættelse, og det er der stadigvæk spor af. Det er i hvert fald ikke uden grund, at tusinder valfarter til denne historiske by hvert år.

St. Augustine er USA’s ældste by. Så bliver det næppe mere historisk. Se blandt andet den USA’s ældste skole bygget i træ, det gamle fort og et fint fyrtårn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også

Back to top button